Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Szerelmet fognak a Balatonból

2016. július 14. 12:40
Fiatalság, szerelem, egymásra találás immár közel kétszáz éve – ez a balatonfüredi Anna-bál, amelynek kísérőrendezvényei közül kiemelkedik a Krúdy Gyula novellája alapján életre hívott Balatoni Szívhalászat.

„Csak a szemünket kell lehunynunk, hogy a mai balatoni hölgyeket elképzeljük a száz esztendő előtti szívhalászok helyére. A nő és a szerelem tulajdonképpen sohasem változik, mint ahogy az igazán nagy dolgok nem változnak a világon. Ugyanazok a hölgyek sétáltak száz év előtt a tópart platánjai alatt, akik manapság”

– írta Krúdy Gyula, aki – Vörösmarty Mihály után – az elsők között örökítette meg az Anna-bál nyitányát, a Balatoni Szívhalászatot.

Akkoriban a tóra ladikokkal, csónakokkal kievező lányok fából készített kis szívecskéket hajítottak a hullámok közé, amelyekre egy-egy férfinevet róttak. A szívek közül minden lány kifogott egyet, s akinek a neve szerepelt rajta, az lett első táncpartnere másnap a bálon.

Krúdy szavai érték- és időtállóak, novellája minden évben megelevenedik. A füredi kikötőből azonban immár feldíszített motoros hajó indul, amelynek fedélzetén a hölgyek merítőhálóval a kezükben várakoznak, hogy aztán a tóból kihalásszák a vízen lebegő, fából készült szíveket jövendőbelijük nevével.

A 191. Anna-bált megelőző napon, július 22-én, pénteken a Horváth-háznál koszorúzást rendeznek Szentgyörgyi Horváth Anna Krisztina tiszteletére a Balatoni Nagyasszony táblánál 17 órakor. Majd ezt követően 18 órától veszi kezdetét a zeneszóval kísért hangulatos szívhalászat, amelynek fődíjasa kísérőjével a következő évi Anna-bál vendége lesz.

vehir.hu
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Programajánló - A tavi szellőtől a viharokig: a balatoni viharjelzés első 90 éve Programajánló - A tavi szellőtől a viharokig: a balatoni viharjelzés első 90 éve Horváth Ákos, meteorológus lesz az MTVA-VEAB előadás-sorozatának következő vendége. 2024. április 23. 10:14 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.