Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 13. Szervác
Veszprém
21°C
2024. május 13. Szervác
Veszprém
21°C

Kizárhatják az oroszokat az olimpiáról?

2016. július 18. 17:44 // Forrás: BBC
Egy most nyilvánosságra került jelentés szerint Oroszország az elmúlt négy évben "szinte az összes téli és nyári" olimpiai sportágban államilag irányított doppingelosztó rendszert üzemeltetett - tudósít a BBC.

A brit közszolgálati média weboldalán azt írja, hogy a jelentés szerint az orosz doppingrendszer 2011 óta működött, és érintettek voltak a 2012-es londoni és a 2014-es szocsi játékokon résztvevő sportolók is.

A Doppingellenes Világszövetség (WADA) vizsgálata szerint az orosz sportminisztérium "irányította, szervezte és felügyelte" a sportolók vizeletmintáinak manipulálását.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach szerint a vizsgálat eredménye "sokkoló és példátlan támadás a sport egésze és az Olimpiai Játékok ellen", és kijelentette, hogy "az elérhető legszigorúbb büntetést" alkalmazzák az érintettekkel szemben. A NOB kedden dönt arról, hogy milyen előzetes intézkedéseket és szankciókat érvényesít az augusztus 5-én induló riói játékok előtt.

A jelentés hivatkozik az orosz nemzeti anti-dopping szervezet korábbi vezetője, Grigorij Rodcsenkó állításaira, melyek szerint ő maga több tucatnyi sportolót látott el anyaggal a 2014-es szocsi olimpia előtt, és ebben az orosz titkosszolgálat segítette. Állítólag kidolgoztak egy módszert, amivel felnyithatják és visszazárhatják az elvileg atombiztosan plombált vizeletmintákat, hogy azokat tiszta vizelettel helyettesítsék. A vizsgálóbizottságot vezető kanadai jogász professzor, dr. Richard McLaren az állítólag "bevédett" sportolók vizeletmintáit tartalmazó fiolákat bevizsgálásra Londonba küldte, hogy kiderítsék: található-e bármilyen csalásra utaló jel, mikrokarcolás az üvegcséken. McLaren állítása szerint "az üvegcsék 100 %-a sérült volt", de a sérüléseket csak akkor fedezhették fel, ha a módszer ismeretében kifejezetten keresték őket.

Richard Conway, a BBC sporttudósítója szerint "a helyzet sokkal rosszabb, mint amire számítottunk. Beleolvashattam a jelentésbe, és az 580 pozitív eredmény elcsalásáról szól több mint 30 sportágban. Beléptünk a James Bond-szintű kémsztorik világába."

A BBC által megkérdezett brit olimpikonok leginkább a szabályokat tiszteletben tartó orosz sportolókat sajnálják, mert "mostantól ha egy orosz sportolóra nézel, arra fogsz gondolni, hogy ő is a [csaló] kisebbséghez tartozik".

Hogy mennyire komoly az ügy, azt a BBC cikkének záró sorai is jelzik, melyek szerint "az a kevés orosz sportoló, akik bizonyítani tudják, hogy tiszták, részt vehetnek a riói játékokon a Nemzetközi Olimpiai Bizottság zászlaja alatt."

vehir.hu
további cikkek
Rasovszky csak nyíltvízi versenyben indul, Betlehem medencében is rajthoz áll Párizsban úszás Rasovszky csak nyíltvízi versenyben indul, Betlehem medencében is rajthoz áll Párizsban Rasovszky Kristóf csak a nyíltvízi versenyben indul a párizsi olimpián, míg Betlehem Dávid medencében - 1500-on - is rajthoz áll majd. tegnap 22:46 Párizs 2024: két reggeli meccse lesz a férfi és a női kéziválogatottnak is Párizs 2024 Párizs 2024: két reggeli meccse lesz a férfi és a női kéziválogatottnak is A magyar férfi és női kézilabda-válogatottnak is két olyan mérkőzése lesz a nyári, párizsi olimpia csoportkörében, ami reggel 9 órakor kezdődik. 2024. április 29. 11:21 Párizs 2024: lesz magyar bírópáros a kézilabdázóknál Párizs 2024 Párizs 2024: lesz magyar bírópáros a kézilabdázóknál A Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) döntése értelmében magyar játékvezetői páros is közreműködik majd a párizsi olimpia kézilabdatornáján. 2024. április 25. 13:39 Párizs 2024: száz nappal a rajt előtt már 150 kvótája van Magyarországnak Párizs 2024 Párizs 2024: száz nappal a rajt előtt már 150 kvótája van Magyarországnak Már százötven kvótája van a magyar csapatnak, mely összességében közel kétszáz fős lehet - mondta Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke a MOB szerdai sajtótájékoztatóján, melyet száz nappal a párizsi olimpia megnyitója előtt tartottak. 2024. április 17. 14:32

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.