Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
14°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
14°C

Hiúzton, van egy kis problémacska!

2016. július 21. 20:03 // Forrás: Veszprém Zoo
Amikor már azt hittük, hogy az óriáskerék teljesen ellopja a show-t, érkezett egy levél az állatkerttől.

A következőket írták:

"A Veszprémi Állatkert kárpáti hiúz párja szaporulattal örvendeztette meg az állatkertészeket és a látogatókat. Kb. 70 napos vemhességet követően május 30-án adott életet három kölykének nőstény kárpáti hiúzunk, aki nagy gonddal és odafigyeléssel neveli kicsinyeit.

A kis hiúzok egy éves korukban válnak önállóvá, egészen addig anyjuk gondoskodik róluk.

A kárpáti hiúz Európa legnagyobb macskaféléje, ám egyedszáma az élőhelyének szűkülése, valamint a vadászat miatt nagymértékben lecsökkent. Magyarországon az utóbbi években az Északi-középhegység területén figyeltek meg hiúz nyomokat, mely azt bizonyítja, hogy ez a ritka állat ismét megtalálható hazánkban. Az ember közelségét kerüli, éjszakai életmódot folytat, és kiváló érzékszervei segítségével ügyesen vadászik.

Állatkertünk részt vesz az Európai Állatkertek Szövetségének fajmegmentő programjában (ESB), melynek keretein belül egy értékes génállományú kárpáti hiúz pár érkezett Veszprémbe, és a tenyészprogram sikereként idén két hím és egy nőstény hiúzzal bővült e veszélyeztetett faj állatkerti állománya.

A játékos kölykök szépen cseperednek, látogatóink már megtekinthetik őket a fejes-völgyi területen található kifutójukban."

zoo
vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.