Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C

Kapukat nyitnak a hazai zenészek előtt

2016. július 22. 20:53
Három évvel ezelőtt indult a könnyűzenei szakmát segítő Cseh Tamás Program, amelynek köszönhetően egyre pezsgőbb és színesebb a hazai zenei élet. Az új év új pályázati lehetőségeket is jelent, amelyről pénteken számoltak be az Utcazene Fesztiválon.

A Kossuth utcai szökőkút mellett kapott helyet a Cseh Tamás Programban szereplő zenekarok színpada, amely az egyik legfontosabb alprogram sikerének is ékes jele. Az Induló Zenekari Alpogram legfőbb célkitűzése, hogy beindítsa a még kevésbé ismert zenekarok karrierjét. A szeptemberben induló programra augusztus 1-jéig lehet pályázni, a támogatott bandáknak pedig legalább 5 dalt kell rögzíteniük, egy videoklipet kell elkészíteniük, valamint koncerteket adni és saját promóciós anyagokat gyártani. A majdani győztesek – összesen 25 zenekar – fejenként 2 millió forintot kaphatnak – tájékoztatott Bajnai Zsolt, az NKA Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiumának vezetője.

Hozzátette: elképzelhető, hogy 25 helyett végül idén is több zenekar nyer – ez a tavalyi évben is így volt, amikor 347 jelentkezőből végül 30 nyertes született, hiszen, ahogy Veszprém is mutatja, eszméletlen tehetséges zenekarok vannak, és bizonyos szempontból méretünkhöz képest zenei nagyhatalomnak számítunk.

Bajnai ZsoltBajnai Zsolt

A fővároson kívüli klubok támogatását szolgálja a Klubtámogatói Alprogram, amire idén a tavalyi 80 millióhoz képest 140 millió forintot különítettek el – erre augusztus 31-ig lehet jelentkezni.

Elindult a program kistestvére, a határon túli klubtámogatói pályázat is, ami összesen 20 millió forintos támogatást nyújt, de lehet jelentkezni a Nemzetközi Piacra Lépést Támogató Alprogramra is, amely segítségével a távolibb külföldi országok koncerttermei is megcélozhatók.

Hamarosan pedig érkezik az előzenekari pályázat, amely csalóka neve ellenére a már befutott, klubokat megtölteni képes zenekarokat szólítja meg, akik így fellépéseikre kezdő együtteseket is magukkal vihetnek mentoráltként. Emellett szeptemberben jön a Médiatámogatási Alprogram, az a Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzése Alprogram, valamint a Jogdíjbevételek Növekedését Ösztönző Alprogram. A programokra idén 265 millió forint, a 3 év alatt összesen pedig 2,1 milliárd forint áll rendelkezésre.

Bajnai Zsolt kérdésünkre elárulta, a pályázatok során igen nagy arányban tudják támogatni a jelentkezőket – a klubok esetében például közel 80%-ban. Ugyanakkor azt szeretnék érzékeltetni a pályázókkal, hogy ne tőlük várják a 100%-os támogatást, hanem a saját erejüket, a saját jegybevételüket is tegyék hozzá az előrejutáshoz.

Természetesen akkor sincs veszve minden, ha valaki nem nyer egy pályázaton, hiszen a következő évben ismét lehetősége van rá. Kiemelten fontosnak tartják azt is, hogy a programok egymásra épüljenek. Idén elkezdték támogatnia megyei tehetségkutatókat is – aki itt nyer, az nagy eséllyel be tud kerülni az Induló Zenekari Alprogramba is. Ami aztán jó belépő ahhoz, hogy egy befutott zenekar lecsapjon rá előzenekarként, klubok hívhatják, majd ha megvan a hazai rutin, jöhetnek a nemzetközi pályázatok, a nagyszínpadi programok. „Azaz, nagyjából 5-6 éven keresztül az állam egy életpályamodellt tud biztosítani a zenekaroknak, ennyi év pedig ahhoz is elég, hogy kitisztuljon, mindez csak egy jó hobbi volt, vagy út a professzionális zenekari lét felé.”

A könnyűzenei élet támogatása mellett egyébként egyre nagyobb figyelmet kap a nép – és világzene is. Tavaly decemberben, a Felszállott a páva televíziós tehetségkutatóval egy időben indult a Kollégiummal szorosan együttműködő Halmos Béla Program, amely a népzenei utánpótlást és a színvonalas nép- és világzenei produkciók népszerűsítését tűzte ki céljául – tudtuk meg Doncsev Andrástól, az NKA alelnökétől.

A program a Cseh Tamás Programhoz hasonlóan képzési programokat kínál, lehetőséget biztosít a nagyobb fesztiválokon a nép- és világzenei koncertekre, táncházak, előadások támogatására. A tavalyi évben 112 pályázót támogattak a 150 milliós keretösszegből, most ugyanennyi áll rendelkezésre főleg a nép- és világzenei zenekarok karrierképzésére.

Bertalan Melinda
további cikkek
A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. ma 2:41 ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.