Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
11°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
11°C

A rácsokon belül is van élet

2016. július 23. 20:39
Rendhagyó színdarab helyszínéül szolgált péntek délután az Agóra. A Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet fogvatartottjai feleltek a hangulatért.

Az intézmény rabjaiból álló „Bakony Színjátszó Csoport” az elmúlt egy évben alakult. Több alkalommal léptek fel saját rabtársaik előtt. A darabokra munka után készülnek fel, de egyikük sem bánja, időt és energiát nem sajnálva gyakorolnak, díszletet készítenek és szöveget tanulnak.

2016. június 22-én a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben rendezték meg a II. Országos Börtönszínházi Találkozó első regionális fordulóját. A veszprémi fogvatartottak számára nem volt kérdés, hogy részt vesznek a megmérettetésen. Páratlan lehetőségként tekintettek az eseményre: esélyük nyílt megmutatni nem csak rabtársaiknak, de a külvilágnak is, hogy a rácsokon belül is lehet értelmes, sőt szórakoztató és a művelődést elősegítő programot találni.

A tizenöt fős társulat Tristan Bernard A tolmács című kacagtató darabját vitte színpadra. A kommunizmus éveiben, a Csillag hotelben, Budapest legelitebb szállodájában mindenki lázasan készülődik az angolok elleni kupadöntőre, hiszen akkoriban a foci az egész magyar nemzet szívügye volt. A hotelben szállt meg az angol csapat is, de rengeteg külföldi vendég is tartózkodik itt a csapaton kívül. A szálloda tolmácsot alkalmaz, ám amikor az megbetegszik, hirtelen hiba csúszik a gépezetbe, márpedig egy kommunista államban mindennek zökkenőmentesen kell működnie...

A fogvatartottak munkáiból készült kiállítás is nagy sikert aratottA fogvatartottak munkáiból készült kiállítás is nagy sikert aratott

A felkészítésben a veszprémi intézet egyik dolgozója, Deribó János Csaba segítette őket, aki szabadidejében egy amatőr színtársulatot vezet. A nem mindennapi szereposztású darabra itt, Veszprémben is sokan voltak kíváncsiak, a terem megtelt, a nézők pedig már az első percekben önfeledten kacagtak.

A rabok kérésére a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet az esemény teljes bevételét a Veszprém Megyei Cholnoky Ferenc Kórház Gyermekosztály „Emberkék” Alapítványa javára ajánlotta fel.

Szabó Virág
Bertalan Melinda
további cikkek
A művészet: béke A művészet: béke Jon Fosse norvég írót kérték fel arra, hogy fogalmazza meg üzenetét a színházi világnap alkalmából. Gondolatait világszerte felolvassák szerdán az esti előadások előtt.  2024. március 26. 22:37 Eddig csak albérlő volt a bábszínház, most végre otthonra lelt Eddig csak albérlő volt a bábszínház, most végre otthonra lelt Harminckét éve itt báboznak a városban, de igazán méltó helyet csak most sikerült találniuk. Nem csoda, ha ezt különleges módon szerették volna megünnepelni: pénteken a közönséggel együtt, a Várlak Fesztivál indulásával avatta fel a Kabóca Bábszínház új, Deák utcai épületét. 2024. március 23. 15:21 ’Vegyétek már észre, hogy itt vagyok, és ez megtörtént velem!’ ’Vegyétek már észre, hogy itt vagyok, és ez megtörtént velem!’ A perinatális veszteséget, azaz egy csecsemő, vagy magzat elvesztését feldolgozó színházi darab érkezik Veszprémbe április 6-án. A lélek legmélyebb szintjeire is ható előadásnak nem csak az a célja, hogy segítsen az érintett pároknak a tragédia feldolgozásában, a környezetüknek is szolgál tabudöntögető útmutatóval. Cikkünkben a rendező, a színészek és pszichológusok és szakemberek is beszélnek a témáról. 2024. március 21. 8:42 Bestseller: március 23-án világpremier a Pannon Várszínházban Bestseller: március 23-án világpremier a Pannon Várszínházban Március 23-án mutatja be a Pannon Várszínház Peter Quilter komédiáját, a Bestsellert. Az előadás rendezője – és egyik játszója – Szelle Dávid, aki maga talált rá a kétféle változatban is létező darabra, hiszen van egy háromszereplős, illetve egy hatszereplős verziója. Előbbit még soha nem játszotta egy színház sem, így a Pannon Várszínház világpremierre készül. A szereplőket kérdeztük a közelgő bemutatóról: Szelle Dávidot, Kárpáti Barbarát és Oravecz Editet. 2024. március 19. 15:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.