Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Los Angeles óta nem volt ekkora botrány

2016. július 25. 19:04 // Forrás: mti, CNN
Nincsenek túl jó kilátásai a riói olimpiának: félkész létesítmények, vállalhatatlan állapotban lévő szállások, doppingbotrány a kezdés előtti héten.

Szabados Gábor sportközgazdász szerint a bojkottált moszkvai és Los Angeles-i ötkarikás játékok után minden idők legproblémásabb olimpiáját tartják Rio de Janeiróban augusztus 5-étől.

Szabados a köztévében azt mondta, hogy bár a brazilok a terrorfenyegetettségről és az orosz küldöttség esetleges kizárásáról nem tehetnek, minden egyéb tényezőről, így az egészségügyi problémákról, valamint a politikai és gazdasági válságról igen. Mindez súlyos figyelmeztetést jelent, és felveti azt a kérdést, hogy jó döntés volt-e Rio de Janeirót választani az ötkarikás játékok helyszínéül? Brazíliának kell bebizonyítania, hogy igen, erre azonban már kevés ideje maradt.

Szabados Gábor arról is beszélt, hogy egy olimpia esetében a befektetett erőforrások nem azonnal térülnek meg. Bár mintegy félmillió turistát várnak Rióba, az ő költéseiktől önmagában nem válik kifizetődővé az ötkarikás játékok megszervezése. A helyiek leginkább az olimpiához kapcsolódó infrastrukturális beruházásokból tudnak profitálni, Brazíliában azonban komoly problémát jelent, hogy ezeket nem tudták maradéktalanul megvalósítani, pedig így lett volna igazán hasznos a rendezvény az embereknek.

Az állapotokat jól érzékelteti, hogy az ausztrálok a szállásuk láttán úgy döntöttek, hogy nem hajlandóak beköltözni az olimpiai faluba.

Az Ausztrál Olimpiai Bizottság közleményében eldugult mosdókról, csöpögő vízvezetékekről, a falból kilógó vezetékekről, sötét lépcsőházakról írnak, amelyekbe egyáltalán nem is terveztek világítást, a padlók pedig "olyan borzasztó mocskosak, hogy egy nagyon irgalmatlanul nagy takarításra lenne szükség". A mennyezetből csöpög a víz, ami a padlón kis tócsákban gyűlik össze a falból kilógó vezetékek körül.

Az ausztrálok közleményükben hangsúlyozzák, hogy Nagy-Britannia és Új-Zéland olimpiai bizottságai hasonló aggodalmaiknak adtak hangot, ám a visszásságokat azóta sem sikerült kezelni. Az ausszik terheléses tesztnek vetették alá a számukra kijelölt épületet: egyszerre több lakásban nyitották meg a csapot, húzták le a vécét, hogy lássák, hogyan bírná az épület az életvitelszerű használatot.

Sehogy.

A hálózat bedugult, a falakból víz szivárgott, egyes lakásokban erős gázszag érződött, néhol pedig áramkimaradásokat figyeltek meg. Kijelentették: "az olimpiai falu messze nem kész, és messze nem biztonságos", ezért inkább hotelbe költöztetik sportolóikat.

Arról már tényleg nem a brazilok tehetnek, hogy épp az olimpia előtt két héttel robbant ki a sporttörténet valószínűleg legnagyobb doppingbotránya. Az oroszok államilag felügyelt doppingelosztó- és mintakicserélő rendszeréről már beszámoltunk. Azóta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság úgy döntött, hogy nem tiltja el kollektíven az oroszokat, a döntést az egyes szakági szövetségek kezébe adja. Az atlétikai szövetség már múlt héten kitiltotta az oroszokat a sportágról, hétfőn pedig az úszószövetség, a FINA döntött úgy, hogy hét orosz úszót nem engednek rajthoz állni. Ráadásul a Moszkvából érkező küldöttség létszáma várhatóan tovább csökken majd az elkövetkező napokban, ahogy a többi sportág felügyelő testületei is megtárgyalják a McLaren-jelentést.

Brazília valóban emlékezetes olimpiára készülhet, bár nem pont abban az értelemben, ahogy azt remélték.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Párizs 2024: lesz magyar bírópáros a kézilabdázóknál Párizs 2024 Párizs 2024: lesz magyar bírópáros a kézilabdázóknál A Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) döntése értelmében magyar játékvezetői páros is közreműködik majd a párizsi olimpia kézilabdatornáján. 2024. április 25. 13:39 Párizs 2024: száz nappal a rajt előtt már 150 kvótája van Magyarországnak Párizs 2024 Párizs 2024: száz nappal a rajt előtt már 150 kvótája van Magyarországnak Már százötven kvótája van a magyar csapatnak, mely összességében közel kétszáz fős lehet - mondta Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke a MOB szerdai sajtótájékoztatóján, melyet száz nappal a párizsi olimpia megnyitója előtt tartottak. 2024. április 17. 14:32 Párizs 2024: Golovin örül, Rodríguez szerint nem kaphattak volna nehezebb ellenfeleket Párizs 2024 Párizs 2024: Golovin örül, Rodríguez szerint nem kaphattak volna nehezebb ellenfeleket A magyar női kézilabda-válogatottat vezető Golovin Vlagyimir örül, a férfi csapat szövetségi kapitánya, Chema Rodríguez szerint viszont nem kaphattak volna nehezebb ellenfeleket a párizsi olimpia keddi csoportsorsolásán. 2024. április 16. 20:57 Párizs 2024: mindkét magyar kézilabda-válogatott összekerült a házigazdával Párizs 2024 Párizs 2024: mindkét magyar kézilabda-válogatott összekerült a házigazdával A magyar férfi és női kézilabda-válogatott is összekerült a házigazda és címvédő Franciaországgal a nyári, párizsi olimpia csoportkörének keddi sorsolásán. 2024. április 16. 18:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.