Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Útjára indították Veszprém olimpikonját

2016. július 27. 14:02
Szerda délután a városházán látták el jókívánságokkal Rasovszky Kristófot, aki 1500 méteres gyorsúszásban áll rajthoz a riói olimpián.

Brányi Mária alpolgármester szerda délután köszöntötte a Lovassy gimnázium tanulóját. A városvezető beszédében kiemelte: már most büszke az olimpiai kvótát szerző ifjú sportolóra, akiért különösen szorítani fog az ötkarikás játékokon.

Rasovszky Kristóf és Szokolai LászlóRasovszky Kristóf és Szokolai László

Rasovszky Kristófot, a Balaton Úszó Klub versenyzőjét edzője, Szokolai László is elkíséri Rióba. Szokolai megjegyezte, köszönet illeti a veszprémi városvezetést, hiszen az mindig egyesületük mellé állt.

A Szokolai Lászlóval és Rasovszky Kristóffal múlt héten készített interjónkat lentebb olvashatja.


Az egykori pocakos kisfiú első olimpiájára készül

Rasovszky Kristóf Veszprém egyetlen magyar olimpikonjaként vehet részt a riói olimpián. A Balaton Úszó Klub 19 éves kiválósága a nyíltvízi junior világbajnoki cím után „nyomás nélkül” úszhat Brazíliában.

A négy évvel ezelőtti, londoni ötkarikás játékokra Veszprém városa tizenkét magyar sportolót küldött. Idén mindössze egy veszprémi honfitársunk utazhat az olimpiára. Rasovszky Kristóf, a Balaton Úszó Klub 19 éves kiválósága a győri országos bajnokságon szerzett kvótát 15:12.86 perces idejével 1500 méteres gyorsúszásban.

A fiatal úszó nemrégiben aratta eddigi legfényesebb sikerét: a nyíltvízi szakág 10 km-es távján szerzett junior világbajnoki címet Hollandiában. Kristóf kisiskolásként ugrott először medencébe. Epres Imre kezei alatt ismerkedett meg a versenyúszással, ahova ikertestvére és bátyja is elkísérte. Négy év elteltével kezdte meg a közös munkát jelenlegi edzőjével, Szokolai Lászlóval, aki mókás, játékos, de módfelett szorgalmas kisgyereket ismert meg a számos bajnoki címet bezsebelő Kristófban. – Kissrácként a hátúszó számokban remekelt. Nem volt kifejezett úszóalkat, inkább egy duci kisgyerek, aki akkor is nagyon szerette az uszoda világát, ha épp nem ő csapott elsőként a célba – emlékezett vissza Szokolai László, aki Rióba is elkíséri versenyzőjét a Magyar Úszó Szövetség segítségének köszönhetően.

Mint mondta, tanítványa gimnazista évei elején váltott gyorsúszásra, s csak ezután látszottak azok a jelek, amelyek nemzetközi szinten is jegyzett karriert ígértek Rasovszkynak. – Három évvel ezelőtt elkezdett látványosan javulni az eredménye gyorsúszásban. Kristóf testalkata is megváltozott ebben az időszakban. Duci kisgyerek volt, de a serdülőkor végén rövid idő alatt húsz centit nőtt, s mára egy 193 centis dalia alkat. Folyamatosan, hétről hétre javított az eredményén. Nem volt visszaesés a munkájában, ami igazán ritka ilyen esetben – tette hozzá a tréner, aki azt is elárulta, mik a célkitűzéseik az olimpián. Rasovszky Kristóf számára Rióban nem a helyezés, vagy a feltétlen időeredmény javítás a cél, hanem a tapasztalatszerzés, amit a jövő évi hazai rendezésű világbajnokságon szeretnének kamatoztatni.

A nyíltvízi úszás és a nagymedencés versenyek összehangolásáról Szokolai elmondta, egy kitaposott úton haladnak, ahol jól megfér egymás mellett a két szakág. Megjegyezte: Rasovszky rácáfolt arra a közhelyre, hogy a tanulás és a sport nem fér el egymás mellett. – Kristóf vízben van naponta négy-öt órát, emellett tornázik negyven percet, de az iskolában is teljesít, a Lovassy gimnáziumban ugyanis négyes-ötös tanuló. Igenis, össze lehet egyeztetni a két feladatkört – húzta alá.

Történetünk főszereplőjével, Rasovszky Kristóffal a balatonfűzfői sportuszodában beszélgettünk. Érkezésünkkor magányosan rótta a hosszokat, s ezzel kapcsolatban leszögezte, nem gondolja hátránynak, hogy nincs vetélytársa klubjában.

Fotó: Tál DominikFotó: Tál Dominik

Elárulta, négy évvel ezelőtt érezte először azt, hogy profi sportolóként is keresheti kenyerét, de a mérnöki pályáról sem tett le a jövő nyáron érettségiző fiatalember. Szabadidejében kerékpározik, s gyakran csatázik testvéreivel is számítógépes játékokban. Amikor arról kérdezem, hogy tudja összeegyeztetni az élsport világát a tanulással, magától értetődően rávágja, megél abból, amit az órán hall, a számára fontos tárgyakra pedig dolgozat előtt készül egy keveset.

– A hosszútávúszás különösen melós feladat. Kicsiként pocakos kisfiú voltam, mára talán az adottságiam is megvannak az úszáshoz – jegyezte meg szerényen a nyíltvízi úszás 10 km-es számának junior világbajnoka, aki elárulta, tudatosan sokkolta ellenfeleit azzal, hogy a szokottnál hidegebb vízben már a verseny elején elúszott a mezőnytől.

Rióról álmodik

– Első olimpiámra készülök. Előfordul, hogy álmomban is fordulókra, s az időeredményekre gondolok – ismerte el izgatottságát a fiatal tehetség, aki saját magával szemben támasztott elvárásait is megfogalmazta. – Fiatal versenyző vagyok, s az első olimpiámra készülök, éppen ezért helyezésben nem is gondolkodom. Szeretném megdönteni a 15:11-es egyéni csúcsomat, de ha ez nem jön össze, akkor sem leszek csalódott – tette hozzá.

– Fejben nagyon ott kell lenni a jó eredményhez – emelte ki az úszó, aki igyekszik kizárni a külső tényezőket a medencében. Elsőként melegít be a versenytársak között, a rajtot megelőző órában zenét hallgat, s úgy fókuszál. Egyetlen kabalája, hogy mindig jobb oldalról, s jobb lábbal lép a rajtkőre.

Rasovszky Kristóf július 30-án indul Rióba, ahol augusztus 12-én száll medencébe először.

Zatkalik Dániel
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.