Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

Schuberttel nyit az Auer Hegedűfesztivál

2016. augusztus 2. 11:19 // Forrás: auerfesztival.hu
Az idei programsorozat első napján filmet vetítenek, és színpadra lép a házigazda Kováts Péter hegedűművész is.

A keddi program 20 órakor kezdődik a megyeháza Szent István termében egy váratlan technikai hiba miatt a Hangvillában,ahol előbb bemutatják a 2015-ös fesztiválfilmet, majd Schubert B-dúr triója csendül fel Kováts Péter hegedű-, Varga István gordonka- és Fülei Balázs zongorajátékának köszönhetően.

A film sugározza az első fesztivál sodró, pulzáló ritmusát, hallunk és látunk koncertrészleteket, de bepillanthatunk a koncerteket megelőző próbákba is, de interjúk is készültek a tavaly a fesztiválon fellépő világhírű művészekkel.

Fülei Balázs nemzedékének egyik legkiemelkedőbb muzsikusa, a zenei szaksajtó szerint Bartók műveinek egyik leghitelesebb tolmácsolója, és napjaink egyik legátütőbb előadóművésze, akinek koncertjei minden alkalommal zsúfolásig megtöltik a nézőteret. Fülei Balázs nyolcévesen kezdett zongorázni, első szólóestjét pedig tizenkét évesen adta. A Bartók Konzervatórium és a Zeneakadémia elvégzése után Tel Aviv-i Zeneakadémián képezte magát tovább.

Varga István Szabadkán született, vándorévei során tanult a budapesti Liszt Akadémián Mező Lászlónál, a Belgrádi Zeneakadémián Viktor Jakovcicnél, a Párizsi Konzervatóriumban pedig Maurice Gendronnál. Tanárként visszatért szülőföldjére, oktatott a Belgrádi, valamint az Újvidéki Zeneakadémián. Nevéhez fűződik a Camerata Academica Kamarazenekar és a Goldberg Vonóstrió megalapítása, amelyeket hamarosan az egykori Jugoszlávia legismertebb együttesei között tartottak számon.

Kováts Péter Veszprémben született, hegedűtanulmányait Káté Istvánnál kezdte, majd a Zeneakadémián Szemjon Sznyitkovszkij – David Ojsztrah asszisztense – volt a mestere, emellett kamarazenét Kurtág Györgynél, zenekari gyakorlatot Simon Albertnél tanult. Szpivakov, Bronyin, Végh Sándor és Ruha István mesterkurzusain tökéletesítette tudását, valamint részt vett az Új Zenei Stúdió munkájában, s több új magyar mű ősbemutatójában.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.