Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Hesszelni vagy stresszelni?

2016. augusztus 5. 21:49 // Forrás: Képek: Internet
A nyári hőség csak egy helyen elviselhető: a strandon. Sokan azonban a ruhájukkal együtt a jómodort és a figyelmességet is levetkőzik. Csak arról feledkezünk meg, hogy a nem megfelelő magatartással nem csak kellemetlenséget okozhatunk a többieknek, hanem akár egészségügyi gondokat is!

Az etikettről sokaknak felesleges szabályok és kényszerű, formális magatartási normák kuszasága ugrik be, pedig alapvetően arról van itt szó, hogy úgy éljünk együtt embertársainkkal, hogy ne zavarjuk őket.

A gyerekek egész nap futkároznak, ugrabugrálnak, a talaj ráadásul nedves, természetes, hogy előfordulnak balesetek. A szülők általában csak legyintenek rá, amivel nem is lenne baj az utcán. A vízbe azonban belemosódik a vér és egyéb szennyeződés, aminek következményei lehetnek. Legjobb esetben csak vörös szem. A tény, miszerint az ember szeme a klórtól pirosodik be, csak féligazság. Ezt az okozza, hogy a klór reakcióba lép a vízbe mosódó izzadtsággal, vizelettel és egyéb szennyeződésekkel. A strandon és a vízparton kiemelten fontos a higiénia, ezt nem is kell magyarázni.

Unalomig ismerjük a medencék körül elhelyezett figyelmeztető táblákat: fürdés előtt a zuhanyzás és a lábmosó használata kötelező. Mégis sokan akrobatikusokat megszégyenítő mozdulatokkal kerülik ki a lábmosót, a zuhanyzót már pillantásra sem méltatják. Pedig ez a pár perces művelet meggátolná, hogy a port, füvet, izzadságunkat és egyéb ránk tapadt koszt „közkinccsé tegyük” a medencében.

A gyereknek az a dolga, hogy eleven legyen. A szülőnek viszont az, hogy szemmel tartsa csemetéjét. A futkározó gyerekek épp a mi törölközőnkön rohantak keresztül koszos lábbal, és véletlenül épp az arcunkba lőttek a vizipisztollyal. Ismerős ugye? Ilyenkor az ember bosszankodva hagyja annyiban a dolgot, mert senki nem akarja más gyerekét nevelni. Ez a szülő feladata lenne, aki ilyenkor általában jó pár méterre elmerülten társalog valakivel és ügyet sem vet a gyerekre.

Folyton visszatérő és sokak által vitatott kérdés, hogy fel kell-e öltözni az evéshez. Nos, illik. Ha csak egy cső kukoricát, vagy valami nassolnivalót fogyasztunk el a saját plédünkön, valószínűleg senki nem fog ránk csúnyán nézni, az éttermekhez azonban csavarjunk magunkra legalább egy törölközőt, de még jobb, ha arra az egy órára felöltözünk.

Egy erősebb hétvégi napon már reggel kilenckor vadászni kell a helyek után. A tömeget és a hangzavart sajnos el kell viselni, de azért nem kell mindent tűrni. Az egymást túlkiabáló és harsányan röhögő társaság és a saját zenéjét telefonról, vagy Isten ments, hangfalról bömböltető egyént tessék csak nyugodtan jobb belátásra bírni.

Ejtsünk még szót a kikandikáló szőrzetről, hiányos öltözetről, egymást felfaló párról a gyermekmedencében (igen, sajnos volt már rá példa) és a tamponzsinórról. Ezek mind olyan dolgok, amiket köszöni szépen, senki nem akar testközelből megcsodálni. Ne csináljuk.
A térségünk legfőbb turisztikai vonzerejét jelentő fürdők nyaranta nemzetiségek, kultúrák és generációk találkozóhelyeivé válnak, ahol felértékelődik az írott és íratlan szabályok betartásának jelentősége. Igyekezzünk ezt szem előtt tartani.

Szabó Virág
további cikkek
Négy év után ismét elrajtol a Balaton Szupermaraton futás Négy év után ismét elrajtol a Balaton Szupermaraton Három év kényszerszünet után csütörtöktől vasárnapig ismét sor kerül a Balaton Szupermaratonra, amelyre 386 településről és 17 országból érkezett eddig nevezés. 2024. március 20. 19:52 A Bakonyban még a hóvirágok, a Balatonnál már a mandulafák virágoznak A Bakonyban még a hóvirágok, a Balatonnál már a mandulafák virágoznak Bolond időjárást hozott magával 2024: mintha a természet folyamatosan egy hónappal előrébb járna, február végén már március végét idézően pompáznak a mandulafák, édes illattal töltve meg a levegőt, míg a Bakony árnyas fái között még hóvirágok kandikálnak ki az avarból. Bolond együttállás, de ha úgy nézzük, varázslatos. 2024. március 4. 11:35 Minden úszó sikerrel teljesítette az általa vállalt távot a téli Balaton-átúszáson szabadidősport Minden úszó sikerrel teljesítette az általa vállalt távot a téli Balaton-átúszáson Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő téli Balaton-átúszás idei megmérettetésén három plusz egy távon is elindulhattak a versenyzők. 2024. március 2. 21:11 Szombaton téli Balaton-átúszás negyedik alkalommal szabadidősport Szombaton téli Balaton-átúszás negyedik alkalommal Szombaton negyedik alkalommal rendezik meg a téli Balaton-átúszást, amelynek központja a Tihanyrév lesz. 2024. március 1. 12:53

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.