Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
18°C
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
18°C

Az Őrség igazi aranya

2016. augusztus 8. 12:53 // Forrás: Képek: internet
Most nem az idei díjnyertes tortára, hanem az Őrség igazi kincsére, az emberi nyitottságra gondolok.

Sokan az egyedülálló természeti környezet miatt, a túralehetőségek, a nyitott porták (falusi házak és környezetük), sajátos gasztrovilága miatt választják ezt a nyugat-magyarországi területet. Pedig az igazi kincse, értéke az ott élő emberekben és a nyitottságukban keresendő. Ők még kíváncsiak egymásra, az odalátogatókra. Szeretnek beszélgetni.

Az Őrségben mindenki köszön a másiknak, még akkor is, ha nem ismeri személyesen. Bárkivel, bárhol szóba lehet, sőt kell elegyedni. Érdemes meghallgatni az itt élőket, a véleményüket. Ez a nyílt, őszinte kommunikáció a múltban gyökerezik. A terület korábban őrálló, határőrvidék volt, ahol szabad katona-parasztok éltek, gazdálkodtak, hadakoztak, ha a szükség úgy hozta. Mindez pedig tartást, önállóságot adott nekik. Senkitől nem esnek hasra. Mindenki megkapja a tiszteletet, addig, amíg nem él vissza vele.

Az itt tapasztalt nyitottsághoz hozzá tartozik egy pohár ital: sör, bor, pálinka is. Az utóbbi itt kötelező energiaitalnak számít, és érdemes is megkóstolni, mert nagyon finom. A pálinkázás nem végtelen lerészegedést jelent, hanem kulturált pálinkafogyasztást. A paraszti világban mindennek van célja, szerepe. A pálinkának is. Reggel, este egy kupica (2 cl) segíti az emésztést, beindítja a nyirokrendszerünket. Egyszóval: egészséges.

Egy pohár ital mellett folytatott beszélgetésből sokat tanulhatunk. Őszinteséget, egyenességet, életbölcsességet. Ehhez nem kell más, mint tisztelet, nyitottság.

Az Őrség erről is szól.

Pethő Imre
további cikkek
Fonott emlékeink Fonott emlékeink Egykor sapkák, hajhálók, tarisznyák, nadrágok, sőt akár függőágy is készült ezzel a technikával, mára azonban talán csak valami furcsa német szónak gondoljuk, ha meghalljuk: sprang. A Művészetek Háza legfrissebb kiállításának célja, hogy ezen változtasson. tegnap 14:41 A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények A Szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények. A húsvét után ötven nappal tartott pünkösd - a húsvét és a karácsony mellett - a harmadik legnagyobb keresztény ünnep, neve a görög pentékoszté (ötven) szóból ered. 2024. május 18. 11:10 Japán-magyar talajgyakorlatok Japán-magyar talajgyakorlatok Négy művész – két magyar és két japán – kerámiáiból nyílt kiállítás csütörtökön a Dubniczay-palota tetőterében. A kiállított darabokat a munkafolyamat teszi még izgalmasabbá. 2024. május 16. 22:15 Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Félidőhöz érkezett Magyarország legnagyobb műemlék-felújítási projektje, a veszprémi várnegyed megújítása. A Gizella Napokon egy friss kiadványokat felsorakoztató beszélgetésen mutatták be az Ősienk hite című fotóalbumot, amely az eddig elvégzett munkát dokumentálja rendkívül színesen, fotókkal illusztrálva. 2024. május 16. 14:40

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.