Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

KSH: 2,6 százalékkal nőtt a GDP a második negyedévben

2016. augusztus 12. 9:40 // Forrás: MTI
Az ipar és a mezőgazdaság most nem fékezte, hanem támogatta a növekedést.

A bruttó hazai termék (GDP) 2,6 százalékkal nőtt a második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva az első negyedévi 0,9 százalékos emelkedés után. Az előző negyedévhez mérten 1,1 százalékkal javult a gazdaság teljesítménye a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint azt követően, hogy 0,7 százalékkal csökkent az első negyedévben - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A növekedéshez a legnagyobb mértékben a piaci szolgáltatások járultak hozzá, de az első negyedévvel ellentétben az ipar és a mezőgazdaság most nem fékezte, hanem támogatta a növekedést. Az építőipar teljesítménye ugyanakkor továbbra is visszahúzta a GDP emelkedését.
Az év első felében 1,7 százalékos volt a GDP emelkedése a nyers, és 1,5 százalékos a naptárhatással kiigazított adat szerint.

Az adat jelentősen felülmúlja az elemzők 2,1 százalékos várakozását.

Virovácz Péter, az ING vezető elemzője kommentárjában kifejtette: akár a korábban előrejelzett 2,2 százaléknál is kedvezőbb lehet az idei év átlagos teljesítménye, bár ahhoz, hogy a kormányzat által várt 2,5 százalék elérhető legyen, az év második felében átlagosan 3,2 százalékos - kiemelkedő - növekedés lenne szükséges.

Az elemző szerint a második negyedéves kedvező eredmény az elmúlt negyedév havi rendszerességgel közzétett adatok alapján többé-kevésbé várható volt. Hangsúlyozta, hogy a pontos növekedési szerkezetre csak a szeptemberi részletes adatokat látva lehet következtetni, de vélhetően a termelési oldalról a szolgáltatások húzták a növekedést, hiszen a kiskereskedelmi forgalom stabilan nőtt az április-június időszakban, mind negyedéves, mind éves összevetésben. Az ipari teljesítmény is kedvezően alakulhatott, a termelési és értékesítési volumenek alapján is pozitív lehetett hozzájárulása a GDP-növekedéshez.

A felhasználási oldalon a fogyasztás lehetett az elsődleges húzóerő a gazdaságban, miközben az élénkülő ipar jótékony hatást gyakorolhatott a nettó exportra. A vártnál jobb növekedést látván vélhetően a beruházások is kedvezőbben alakulhattak, bár éves összevetésben továbbra is visszafogó erő lehet, tekintettel a tavalyi évi rendkívül magas bázisra, amit az uniós források masszív lehívása okozott.

Ürmössy Gergely az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője a részletek megismeréséig fenntartja korábbi, 2 százalékos éves GDP-növekedési előrejelzését, de most úgy látja, amennyiben a német gazdaság jól teljesít, magával húzhatja a magyart is. A második negyedéves adatok alapján inkább felfelé mutató kockázatok vannak - tette hozzá.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a következő negyedévekben tovább élénkülhet a növekedés: a fogyasztás dinamikája stabilan erős maradhat a foglalkoztatás és a reálbérek kiemelkedő növekedésének köszönhetően, az ipari termelés növekedése gyorsulhat a Magyarországon gyártott autómodellek frissítését követően, a beruházások és az építőipar visszaesése pedig fokozatosan mérséklődik a lakásépítések, az állami beruházások és az uniós források gyorsuló felhasználása miatt. Így az idei évben 2 százalék felett lehet a GDP-növekedés.

Beszámolt arról is, hogy jövőre részben az idei alacsony bázis, részben az érdemben gyorsuló beruházások hatására 3,3 százalékos növekedésre számít a Takarékbank. A növekedést segíti, hogy az idei évhez képest kétszeresére-háromszorosára nőhetnek a lakásberuházások, újabb, jelentős autóipari beruházások jöhetnek, az EU támogatások lehívása pedig érdemben gyorsulhat. Ezzel szemben a beruházások jelentős importigénye miatt a külkereskedelmi többlet csökkenhet. A brit népszavazás eredményének lehetnek ugyan negatív hatásai, azonban ezeket bőven ellensúlyozhatják a pozitív hatások - jegyezte meg az elemző.

Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető makrogazdasági elemzője szerint már az első becslés alapján is látható, hogy az export jól szerepelt, részben azért, mert a német gazdaság is várakozások feletti növekedést ért el a második negyedévben, emellett a péntek délelőtt megjelent régiós GDP-adatok közül a román és a szlovák számok is kedvezőek lettek.

A Nemzetgazdasági Minisztérium értékelése szerint a második negyedévben kiegyensúlyozott volt a gazdasági növekedés szerkezete, a bővüléshez lényegében minden szektor hozzájárult. A szaktárca várakozásai szerint 2016 második felében a GDP növekedése érdemben gyorsulhat, köszönhetően az otthonteremtési programnak, a mezőgazdaságnak, valamint a tovább bővülő fogyasztásnak. A második negyedévben már gyorsult az uniós pályázati támogatások kifizetése, de a második félévben várható a fokozódó felhasználás, ami erősítheti az építőipart is - olvasható a közleményben. A minisztérium úgy vélte: 2016-ban továbbra is tarthatónak látszik a kormány 2,5 százalékos növekedési előrejelzése.

Utolsó frissítés: 11:37

vehir.hu
további cikkek
Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. ma 14:04 Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Sikeres projektet zárt a Balaton Bútor kft.: európai uniós támogatással fejlesztették eszközparkjukat és a munkavállalók tudását is. tegnap 10:19 Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Pannon Egyetem Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Az egyetem a tudást, a cégek pedig a piaci tapasztalatukat és saját tőkéjüket teszik bele abba az az együttműködésbe, ami mindkét félnek előnyös a nap végén. A Pannon Egyetem most egy olyan befektetőcéggel írt alá együttműködési megállapodást, aminek alapítója annak idején Veszprémben végzett, most pedig befektetőként tér vissza az alumni intézménybe. 2024. április 2. 14:52 Város és vállalkozások, együtt, egymásért Város és vállalkozások, együtt, egymásért Három ínséges év után idén már konszolidálódni látszik a hazai gazdaság helyzete, amit a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) is szeretne felpörgetni azzal, hogy több területen és folyamatos jelleggel nyújt segítséget a hazai vállalkozóknak. Csütörtök este a VOSZ Veszprém vármegyei szervezete tartotta meg aktuális taggyűlését és fórumát, ahol az is elhangzott, milyen szimbiózis van az önkormányzat és a helyi vállalkozók között. 2024. március 22. 10:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.