Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C

Tartui szakács főz Veszprémben

2016. augusztus 15. 11:01
Az évek óta az észtországi top 50-ben szereplő Polpo étterem szakácsa az Oliva étteremben főz szeptember elején. A két étterem így csatlakozik a veszprémi finnugor kulturális főváros rendezvénysorozathoz.

Az Oliva Hotel és Étterem valamint a tartui Polpo Étterem együttműködésével jött létre a 4 napos gasztronómiai rendezvény (szeptember 4-5-6), az Észt Gasztronómiai napok. A POLPO Tartu egyik legkiválóbb étterme, de évek óta bérelt helye van az észtországi Top 50 éttermek között is.

"Valójában a város keresett meg bennünket hónapokkal ezelőtt, hogy csatlakozzunk a Finnugor Kulturális Főváros rendezvénysorozathoz, amikor felvetettem, hogy egy étterem - magától értetődően - egy gasztronómia napokkal tudna profilba vágóan bekapcsolóadni mindebbe: bemutatni egy másik nép, egy másik ország gasztronómiáját egy kiváló formája a kulturális együttműködésnek.

Mindebből kerekedett ki az a kapcsolat, ami a Tartu-i POLPO étterem és az Oliva együttműködésével ebbe a négynapos gasztronómiai akcióba torkollott"- mondta el a programról Mészáros Zoltán, az Oliva étterem tulajdonosa.

Az észt szakács, Mario Johanson magával hozza az étterem gasztronómiai vezetőjét is, Diana Treiert.

Mario JohansonMario Johanson

Mario a fiatal észt chef generáció egyik legtehetségesebb képviselője, 2008 óta dolgozik chef-ként. Parnu városában dolgozott 4 évet, majd 2012-től dolgozik Veszprém testvérvárosában, Tartu-ban. A Polpoban a 2012-es nyitás óta főz. Tehetsége, kreativitása és érdeklődése, szorgalma hamar a sous-chef (másodszakács) pozícióba, majd 2015 telétől a Chef des Cuisine, a főszakács pozícióba röpítette. A Mario által vezetett konyha - nyivánvalóan a szimbolikus név, az olasz Polpo - polip - utalásra építve - a tengeri és helyi alapanyagok, valamint a skandináv konyha kereszteződésében található, egy innovatív, kreatív, modern konyha képviselete.

Mario egyebek mellett olyan előételekkel készül, mint kecskesajt céklával és mézzel; zöldborsó leves kenyérchipsszel és olajos magvakkal, főételnek fogasfilét ad kelkáposzta tekerccsel, rókagombával és vajmártással, de lehet választani borókás sertéskarajt céklával és paradicsommal is. Kétféle desszertet hoz; sült almát fenyőmaggal és kakaóhabot céklachipsszel, répakrémmel.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.