Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
20°C
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
20°C

Határozatképtelenség miatt véget ért a rendkívüli ülés a parlamentben

2016. augusztus 22. 10:25 // Forrás: MTI
Határozatképtelenség miatt a napirend előtti felszólalások után bezárták az Országgyűlés hétfőre összehívott rendkívüli ülését, így nem került napirendre a választási eljárási törvény levélben szavazás kiterjesztését célzó módosítása.

A rendkívüli ülést a Jobbik kezdeményezte az MSZP és az LMP támogatásával. Az ellenzéki párt azért javasolt jogszabály-módosítást, hogy minden külföldön élő magyar szavazhasson levélben már az októberi kvótareferendumtól kezdve, függetlenül attól, hogy rendelkezik-e állandó magyarországi lakhellyel.

A kormánypártok - amelyek előre jelezték, hogy nem értenek egyet a levélben történő szavazás lehetőségének kibővítésével és nem mennek el az ülésre - politikailag aggályosnak nevezték, hogy az ellenzék egy már kitűzött népszavazás szabályain változtatna. Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője korábban rámutatott arra is: a választási eljárási törvény kiállta az Alkotmánybíróság és a strasbourgi emberi jogi bíróság próbáját, emellett a Velencei Bizottság ajánlásait is tartalmazza.

Halász János, a kormánypárti frakció szóvivője később elmondta, a Fidesz elfogadhatatlannak tart minden olyan javaslatot, amely ellehetetlenítené az október 2-i kvótareferendumot. Az ellenzék által tárgyalni kívánt indítvány is ilyen volt, ezért nem támogatták. Halász a benyújtott javaslatot kidolgozatlannak nevezte, hangsúlyozva továbbá, hogy ha egy választás küszöbén változtatnának az eljárásjogi szabályokon, az a demokratikus hagyományok sárba tiprása lenne.

Azt, hogy a Jobbik és az MSZP képviselői közösen kezdeményezték a rendkívüli ülést, a frakciószóvivő úgy kommentálta: a Jobbik és az MSZP összeállt, a két párt "közös javaslatáról" kellett volna tárgyalni. Halász János érdekesnek nevezte, hogy a levélben szavazás kiterjesztését célzó, jobbikos képviselők által benyújtott javaslatról tartott augusztus eleji ötpárti egyeztetésen - a Fidesszel ellentétben - a szocialisták nem vettet részt, sőt akkori közleményükben arról írtak: a Jobbik számító és hiteltelen indítványa a Fidesz sugallatára készült. Majd "eltelt tíz nap", és "ugyanezt a javaslatot, amit számítónak és hiteltelennek minősítettek, aláírták az MSZP-s képviselők" - mondta. A háttérben szerinte az áll, hogy el akarják lehetetleníteni a migránsok kötelező betelepítése elleni október 2-i népszavazást.

Utolsó frissítés: 12:50

vehir.hu
további cikkek
Navracsics Tibor nyilatkozott a Vehírnek a szlovákiai merényletről Navracsics Tibor nyilatkozott a Vehírnek a szlovákiai merényletről Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter portálunknak nyilatkozott a csütörtöki szlovákiai merényletről, amikor az utcán egy politikai aktivista meglőtte Robert Ficó miniszterelnököt. 2024. május 16. 13:16 A szociális terület jó gyakorlatait méltatta Gerstmár Ferenc A szociális terület jó gyakorlatait méltatta Gerstmár Ferenc A szociális területen jól működő gyakorlatokról számolt be pénteki sajtótájékoztatóján Gerstmár Ferenc önkormányzati képviselő.  2024. május 10. 14:10 Gyurcsány Ferenc: Veszprém nem gyarapodott választás 2024 Gyurcsány Ferenc: Veszprém nem gyarapodott Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke is megpróbált fogást találni Porga Gyula polgármesteren, inkább kevesebb, mint több sikerrel. A volt miniszterelnök csütörtökön látogatott el Veszprémbe, hogy részt vegyen a baloldali pártok által szervezett Európa-napon a Kálvin parkban. 2024. május 10. 15:22 Vihar az ellenzéknél - kié pontosan a Híd a városért? Vihar az ellenzéknél - kié pontosan a Híd a városért? Ha bárki beírja a Google keresőjébe a „híd a városért” kifejezést, akkor kiad egy politikai oldalt komplett választási programmal, a jelöltek bemutatkozásával. Ez persze nem meglepő, hiszen Veszprémben az egyesült ellenzéki pártok – MSZP, DK, Momentum, Párbeszéd-Zöldek – pont egy ilyen nevű civil egyesülettel közösen állítottak listát és kampányolnak. Igen ám, de az említett honlapon egyáltalán nem ezek a pártpolitikusok jelennek meg, hanem egy másik veszprémi civil formáció, az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért csapat tagjai. Cikkünkben utánajártunk, hogy pontosan mi lehet a hátterében a választók összezavarására is alkalmas helyzetnek. 2024. május 9. 14:22

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.