Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Találtam egy személyi igazolványt!

2016. augusztus 25. 11:11
Találtam egy személyi igazolványt, de nem adom vissza a tulajdonosának, inkább posztolgatok róla Facebook-on!

A minap döbbenten szembesültem egy poszttal a közösségi oldalon. A szerző talált egy elhagyott személyi igazolványt, amit aztán hazavitt, lefotózott, majd közzétette azzal a felhívással, hogy minél többen osszák meg, mert nála átvehető az elveszett irat.

Nehéz belátni, miért gondolja valaki, hogy gyorsabb a saját ismerőseinek posztolgatni, mint mondjuk bevinni az iratot a megfelelő hatósághoz, akik két perc alatt megtalálják a tulajdonost, hogy akár már aznap hozzájuthasson az igazolványához?

A hölgy azért mutogatja olyan bátran az igazolványát, mert az igazából csak egy minta, ő pedig egy illusztráció / Fotó: kormany.huA hölgy azért mutogatja olyan bátran az igazolványát, mert az igazából csak egy minta, ő pedig egy illusztráció / Fotó: kormany.hu

Hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba, megkérdeztem a rendőrséget, mi a jogkövető magatartás abban az esetben, ha elveszett személyi iratokat találunk?

Kiderült, hogy a meglelt iratokat a Ptk. szabályozása alapján "a találás helye szerint illetékes jegyzőnek kell leadni."

A ptk ide vonatkozó rendelkezése úgy fogalmaz, hogy "a találó köteles a talált dolgot a találástól számított nyolc napon belül a dolog elvesztőjének, tulajdonosának, a dolog átvételre jogosult más személynek vagy a találás helye szerint illetékes jegyzőnek átadni."

"Más a helyzet" - folytatódik a rendőrség válasza - "ha a találásra nem utcán, közterületen, hanem közlekedési eszközön, hivatalban, tehát valamilyen nyilvános helyen kerül sor. Akkor azt ott helyben kell leadni az üzemeltetőnek. Ez a megtaláló számára is a legegyszerűbb szituáció. A nagyobb közlekedési vállalatok (pl. BKV) komoly protokollokat dolgoznak ki a talált tárgyak Ptk. szerinti szabályos kezelésére, ezek némelyike az interneten is tanulmányozható."

Ha már a közlekedési eszközökre vonatkozó protokollok szóba kerültek, megnéztem az ÉNYKK üzletszabályzatának ide vonatkozó passzusát. Ebben azt írják, hogy "az autóbuszon, az autóbusz-állomásokon, megállókban talált és ismeretlen tulajdonosú tárgyak a találás helyszínén az autóbuszjárat vezetőjénél, illetve az utasforgalmi szolgáltatási helyein adhatók le megőrzésre." Az iratokat a volán a jogszabályok szerint kezeli, illetve az "erre kijelölt szerveknek adja át őrzésre".

Hiába vezeti a jó szándék azt, aki a közösségi oldalakon próbálja meg visszajuttatni az elveszett okiratokat,

az arckép és a személyes adatok engedély nélküli publikálásával ugyanis személyiségi jogokat sért, ráadásul ezek közzétételével ajtót nyit az adatokkal visszaélő bűnözők előtt.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.