Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Minden intézmény készen áll a tanévnyitásra

2016. augusztus 30. 20:29 // Forrás: MTI/Eduline
A Veszprémi Szakképzési Centrum szerint az alájuk tartozó iskolák mindegyike simán kezdi meg a tanévet. A Kliknél eközben folynak az átalakítások. A szakiskolák szakgimnáziumok holnaptól.

2016 szeptemberében országszerte 750 ezer általános iskolás, 210 ezer gimnazista, 210 ezer szakgimnazista és 96 ezer szakiskolás számára kezdődik meg a 2016/2017-es tanév.

Azt már tudjuk, hogy az állami iskolákért felelős Klebersberg Intézményfenntartó Központot a júniusi kormányrendeletnek megfelelően átalakítják, melynek értelmében létrejönnek a tankerületi központok, és hogy összevonják a fenntartói és működtetői feladatokat is.

2017. január 1-étől a Veszprémi Tankerületi Központ fogja ellátni a korábban a Veszprémi, Balatonalmádi, Várpalotai és Zirci Tankerületekhez tartozó intézmények fenntartói – működtetői feladatait. A tankerületi központ önálló költségvetési szervként fog működni, és januártól átveszi a működtetés feladatkörét is az önkormányzatoktól.

Az új fenntartói struktúra és szemlélet rugalmasabb és kiszámíthatóbb működést eredményez, a döntéshozatal is közelebb kerül az iskolákhoz. Az átalakulás tisztább felelősségi viszonyokat jelent az intézményfenntartásban. Az állami intézményfenntartó a korábban meglevő adósságát gyakorlatilag rendezte, és a jövőben várható kiadások fedezete is rendelkezésre áll- írta kérdéseinkre a Klik sajtóosztálya.

Veszprém városában a 2016/2017. tanévet 4500 általános iskolás és 1433 középiskolás tanuló kezdi meg a Klik által fenntartott intézményekben.

Azt azonban biztosan tudni lehet, hogy a tanévkezdéssel és a fenntartói feladatok változásával összefüggő témákról tart jelenleg is értekezleteket országszerte az iskolák igazgatóinak a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnöke és elnökhelyettese, akik augusztus végén indultak háromhetes országjáró körútra.

Az is ismeretes, hogy a Klik helyébe önálló költségvetési szervekként működő tankerületi központok lépnek. A vonatkozó kormányrendelet értelmében 58 tankerület lesz, ebből Budapesten 9 működik majd. A teljes átalakítást december 31-ig kell befejezni, vagyis a tanév felénél jön majd a váltás.

Diákok indulnak a Lovassy Gimnáziumba 2015. szeptember elsején.Diákok indulnak a Lovassy Gimnáziumba 2015. szeptember elsején.

A szeptemberi tanév elkezdésével változások lesznek az iskolák elnevezésében is. A szakképzőket ezentúl szakközépiskolának, az eddigi szakközépiskolákat pedig szakgimnáziumoknak hívják. Utóbbiak pedig több szakmai tárgyat tartalmaznak majd, így egy alapfokú szakképzettséget is adnak az érettségi mellé 12. végén - írja az eduline.hu, amely egy másik cikkében kifejti, hogy a szakgimnáziumok a felvehető létszám 56,3 százalékát tudták feltölteni jelentkezőkkel, a szakiskoláknál még rosszabb, csak 38,8 százalék a beiratkozók aránya.

A Veszprémi Szakképzési Centrumhoz tartozó iskolák mindegyike simán kezdi meg a tanévet, minden intézmény készen áll a tanévindításra - nyilatkozta portálunknak Schindler Lászlóné főigazgató, aki hozzátette: évek óta idén végzett a legkevesebb nyolcadikos gyerek a megyében, ebből adódóan mindenhova kevesebben jelentkeztek.

A megyei szakképzési centrumhoz eddig 6 tagintézmény tartozott (Ipari Szakközépiskola, Jendrassik-Venesz, Közgazdasági Szakközépiskola, a Táncsics Mihály Szakközépiskola ,a balatonfűzfői Öveges Iskola, és a tapolcai Szász Márton), azonban szeptember elsejétől csatlakozik a veszprémi Séf Szakképző Iskola is. A VSZC-hez tartozó iskolákban összesen 3900 új diák kezdi meg a tanévet.

Utolsó frissítés: szept. 1., 16:08

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. tegnap 14:11 Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Veszprémben rendezik meg a hétvégén a 13. Országos Zongora Négykezes és Kétzongorás Verseny döntőjét. 2024. április 20. 14:15 Élsportolók két lábon VEDAC Élsportolók két lábon A Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratóriumban valósul meg egy veszprémi kísérleti fejlesztés, az élsportolók sikeres továbbtanulásának elősegítése érdekében. 2024. április 1. 19:55 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' Hatalmas az érdeklődés a Pannon Egyetem Humántudományi Kar szakjai iránt, olyannyira, hogy az ősztől induló pszichológia alapképzést több mint százan jelölték meg első helyen. Ennél is népszerűbb az óvodapedagógia alapképzés, s mindemellett nemrég a terület- és városfejlesztés mesterszakot is sikerült engedélyeztetni az Oktatási Hivatallal. Navracsics Judit, a HTK dékánja úgy fogalmazott: örül a váratlan sikernek, ami azért annyira mégsem váratlan, hiszen évekig dolgoztak azon, hogy a fiatalok ilyen széles spektrumú képzéskínálatból választhassanak. 2024. március 23. 21:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.