Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Mesefesztivál nyitja meg az évadot

2016. szeptember 2. 13:16
Hét bemutatóval, három új társulati taggal és mesefesztivállal vág neki a 2016/17-es évadnak a Kabóca Bábszínház, melyet az elfogadás, a tolerancia jegyében hirdettek meg – derült ki a teátrum pénteki évadnyitó társulati ülésén.

Nem töltötte tétlenül a nyarat a Kabóca Bábszínház: előadásaikkal az ország számos pontján megfordultak, többek között Győrben és Székesfehérváron, de a Városmajori Szabadtéri Színház deszkáin, valamint a Szent István napi ünnepségen is felléptek, ahogy a színház legnagyobb rendezvénye, a Kabóciádé sem maradhatott el a zord idő ellenére sem – számolt be az elmúlt időszak történéseiről Székely Andrea igazgatónő.

Székely AndreaSzékely Andrea

Ami a 2016/17-es évadot illeti, a teátrum hét új bemutatóval készül: elsőként Szőke Kavinszki András állítja színpadra Dió Zoltán Kinizsi Pál című regényét szeptember 25-én. A zenés históriás játék vásári jelenetekkel tarkítva meséli el Kinizsi életét, a száraz tényadatok pedig így, a színház mágiája révén valódi élményként szolgálhatnak az iskolásoknak – indokolta darabválasztását Szőke Kavinszki.

A Finnugor Kulturális Főváros program keretében mutatja be a társulat Kaszás Villő A medvefiú című népmeséjét Rumi László rendezésében. Halasi Dániel értelmezésében érkezik A békakirályfi, majd Székely Andrea vezetésével Andersen klasszikusát, A rút kiskacsa elfogadásra felszólító történetét elevenítik fel.

Szőke Kavinszki AndrásSzőke Kavinszki András

A bérletes előadásokon kívül ismét mesél Danny: a szerző Szántó Viktóriára bízta Nap és Hold című zenés interaktív meséjének megrendezését. A kísérletezés jegyében született Laczkfi János József Attila-díjas költő verseiből A dühös lovag című bábkoncert, a nemzetközi sort bővítve pedig a macedón Miliana Lenak mutatja be az egészen kicsiknek szóló, szöveg nélküli Miau című bábszínházi előadást.

Láthatóak lesznek továbbá A három kismalac és a farkasok, az Álomszövők, valamint a Zűrbolygó című előadások – mind a bábszínház székhelyén, az Agórában, mind pedig a Hangvillában. Az igazgatónő hozzátette, folyamatosan dolgoznak azon, hogy a környező településekről is minél többen meg tudják oldani a bejutást a színházba.

A repertoár mellett bővül a színház társulata is: Szívós Réka és Gombai-Nagy András a bábszínészek táborát erősíti, Nagy Krisztina pedig rendező-asszisztensként csatlakozik.

Nem marad varázslatos mesék nélkül a közönség az első bemutatókig sem: szeptember 16. és 18. között rendezik meg a XIII. Mesefesztivált, melynek keretében pedagógusoknak szóló dramaturgiai foglalkozást szerveznek. Ezen kívül egy utaztatható planetárium érkezik a fesztiválra, amelyen a gyermekeket szakemberek vezetik be a csillagászat rejtelmeibe. A nézők láthatják Az égig érő fa című mesét a Nagyváradi Szigligeti Színház előadásában, valamint a Hófehérkét, amely a Buboréka Bábszínház vendégjátéka – tájékoztatott Szántó Viktória.

Az évadnyitó társulati ülésen részt vett Némedi Lajos alpolgármester is, aki jókívánságai kifejezése mellett elmondta, a bábszínház rendkívül fontos szerepet tölt be, hiszen azon túl, hogy az alkotásokon keresztül örömet és vidámságot hoz a gyerekek és szüleik életébe, segít jobban megismerni önmagunkat, a világot, a környezetünket, a magyarság történelmét.

Bertalan Melinda
további cikkek
Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14 Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Petőfi Színház Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Pénteken délután hivatalosan az első napjával, valójában a nulladik nap után már a másodikkal vette kezdetét a Veszprémi Petőfi Színház Lélektől Lélekig Fesztiválja. Magyar kuriózumként a veszprémi teátrumnak ezúttal is sikerült a programjával a színházat tágabban értelmezni a színjátszásnál, olyan társadalmi üzenetek közvetítőjeként léptek fel, amelyek mindenkit érintenek, nemtől, kortól, vallástól, szociális helyzettől függetlenül. 2024. április 20. 9:00 Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor Kossuth-díjas színész volt a Vehír közéleti sorozatának legutóbbi vendége, így néhány szerencsés olvasónk egy kötetlen beszélgetésen vehetett részt, ahol maguk is feltehették kérdéseiket a színésznek. A Veszprémhez szorosan kötődő művész életformájáról, többlakiságáról is mesélt, amelyről egy videós összeállítást is megtekinthetnek. 2024. április 17. 13:29 Élet és halál kérdése a színpadon Élet és halál kérdése a színpadon Anat Gov: Happy Ending című drámáját mutatja be pénteken a Veszprémi Petőfi Színház. Az onkológián játszódó történet saját elmúlásukkal szembesíti a szereplőket – és a nézőket. 2024. április 11. 21:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.