Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C

Változásokról és átalakításokról volt szó a tanévnyitó konferencián

2016. szeptember 2. 19:23
Az Oktatási Hivatal és az Emberi Erőforrások Minisztériuma megyei tanévnyitó konferencián tájékoztatta a köznevelési intézmények vezetőit, fenntartóit és a köznevelésben érintett szereplőket az új tanév főbb változásairól és a szakmai feladatokról pénteken.

A konferenciát az Oktatási Hivatal Székesfehérvári Pedagógiai Oktatási Központjának szervezésében, szeptember 2-án, 14 órakor rendezték meg a Hangvillában.

Az új tanév kezdetéhez kapcsolódó rendezvény célja a tavalyihoz hasonlóan most is az votl, hogy a résztvevők hiteles és átfogó információkat, szakmai támogatást kapjanak a tanévhez kapcsolódó főbb feladatokról és a jogszabályi környezet változásairól.

Némedi LajosNémedi Lajos

Az EMMI és az OH illetékes vezetői jelenlétükkel igyekeztek elősegíteni a köznevelési intézmények szakszerű, jogszerű működését, valamint megkönnyíteni a felkészülést a változásokra.

Némedi Lajos alpolgármester ünnepélyes megnyitójában hangsúlyozta, Veszprém jövője ugyanolyan fényes, mint a múltja. Egy város életében rendkívül fontos szerepet játszik az oktatás, így hát meg kell őriznünk annak színvonalát, hogy a megyeszékhely továbbra is bíztató kilátások elé nézzen.

Sipos Imre helyettes államtitkár a köznevelés helyzetét, fejlesztési irányait ismertette. Előadásában három nagy területre tért ki: a oktatási hivatal aktuális helyzetére, a végrehajtott feladatokra, illetve a 2014-től 2020-ig tartó Európai Uniós pályázati időszakra.

Sipos ImreSipos Imre

Úgy véli, ahhoz, hogy az oktatási ügyek átláthatóbbá váljanak, az oktatási hivatalon belül egy kisebb csapatnak kell végezni a feladatokat. Szeptember második felére tervezik a köznevelési kerekasztal ülését. A helyettes államtitkár a különböző munkacsoportok tevékenységének támogatására és közös munkára kérte a jelenlévőket.

Tavasz környékén rengeteg kérés jutott el a minisztériumhoz, amelyek a tananyag és a tanórák csökkentésére irányultak. Sipos Imre szerint az azonnali kerttanterv módosítást lehetetlen lett volna eszközölni, a hivatal azonban azóta több, mint 380 tanterv ajánlást dolgozott ki, amelyek a kerettanterv súlytalanítását és a diákok tehermentesítését célozzák.

A helyettes államtitkár szót ejtett még a pedagógusok neveléssel-oktatással lekötött munkaidejéről, a státuszszámításról, ezzel kapcsolatban nem módosult a szabály. A nyugdíjas kollégák tovább foglalkoztatásának ügyében a helyettes államtitkár szerint a pedagógiai elveket kell figyelembe venni, mindenekelőtt azt, hogy diák, szülő és oktató sem sérülhessen egy kolléga nyugdíjazásakor.

A minőségi munkavégzés díjazása kapcsán a parlament megszavazta, hogy az egyes intézmények vezetői dönthetnek arról, hogy melyik oktató mekkora prémiumban részesül.

A minősítési keresztám továbbra is érvényben van, eszerint a pedagógusok előmenetelüknek megfelelően kapnak béremelést. A nevelő-oktató munkát közvetlenül segítőknek tíz százalékos béremelést biztosít a kormány.

Dr. Madarász Hedvig főosztályvezető a 2016/17-es tanévre vonatkozó aktualitásokról beszélt. Előadásában elmondta, hogy az EMMI hírei ismét megjelentek a kormányzati portálon. Ezzel, illetve egy tanévkezdő kiadvánnyal igyekeztek felkészíteni az oktatás szereplőit a változásokra.

A nemzeti köznevelésről szóló törvényben számos módosítás történt mind miniszteri, mind kormányzati szinten. A változások egy részét a köznevelési kerekasztal javaslatai nyomán alkalmazták. A törvénymódosító csomag a köznevelési kerekasztal javaslatai alapján szükséges, a gyógypedagógiai neveléssel és oktatással kapcsolatos, illetve az egyéb, kisebb horderejű, ám a mindennapi gyakorlatban fontos módosításokat tartalmaz.

A főosztályvezető beszélt arról is, hogy átteintik a KLIK működését, 2017. január elsejétől pedig tankerületi és oktatási központok jönnek létre. Az 58 tankerületi központ önálló költségvetéssel fog működni.

Szabó Virág
Domján Attila
további cikkek
Élsportolók két lábon VEDAC Élsportolók két lábon A Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratóriumban valósul meg egy veszprémi kísérleti fejlesztés, az élsportolók sikeres továbbtanulásának elősegítése érdekében. 2024. április 1. 19:55 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' Hatalmas az érdeklődés a Pannon Egyetem Humántudományi Kar szakjai iránt, olyannyira, hogy az ősztől induló pszichológia alapképzést több mint százan jelölték meg első helyen. Ennél is népszerűbb az óvodapedagógia alapképzés, s mindemellett nemrég a terület- és városfejlesztés mesterszakot is sikerült engedélyeztetni az Oktatási Hivatallal. Navracsics Judit, a HTK dékánja úgy fogalmazott: örül a váratlan sikernek, ami azért annyira mégsem váratlan, hiszen évekig dolgoztak azon, hogy a fiatalok ilyen széles spektrumú képzéskínálatból választhassanak. 2024. március 23. 21:21 Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Csütörtök este az Agóra színháztermében ünnepelték a Báthory István Általános Iskola negyvenötödik születésnapját, ahol az intézmény korábbi igazgatói, tanárai, diákjai is részt vettek. 2024. március 22. 14:01 75 éves jubileumát ünnepli az Ipari 75 éves jubileumát ünnepli az Ipari Fennállásának 75. évfordulóját ünnepli az Ipari Technikum, a sokszínű jubileumi rendezvényekre a szerdai gálaműsorral tették fel a koronát. 2024. március 21. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.