Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az elektromos cigaretta használata segít a leszokásban?

2016. szeptember 14. 21:52 // Forrás: mti
Az elektromos cigaretta egyre szélesebb körű elterjedése ugyan nem sarkall több ember a dohányzás abbahagyására, de azoknak, akik meg akarnak szabadulni rossz szokásuktól, segít a céljuk elérésében - állapították meg brit kutatók.

A The British Medical Journal című brit orvosi folyóiratban közölt kutatás azt vizsgálta, hogy 2006 és 2015 között hány embernek sikerült letennie a cigarettát és hányan kértek segítséget a leszokáshoz Angliában. A vizsgált időszakban több mint nyolcmillió ember tűzött ki határidőt a leszokásra - írta a BBC News.

A tanulmány készítői szerint az e-cigaretta használata tavaly nagyjából 18 ezerrel növelte a sikeresen leszokottak számát. A londoni University College és a Cancer Research UK brit rákkutató intézet szakemberei ugyanakkor rámutattak, hogy megfigyeléses vizsgálatról lévén szó, nem tudják bizonyítani a közvetlen összefüggést ok és okozat között.

Az egészségügyi szakemberek szerint továbbra is a receptre kapható gyógyszerek és az ingyenes segítő szolgálatok jelentik a leghatékonyabb módszert a leszokásra.

2007-es forgalomba kerülése óta azonban az elektromos cigaretták eladásai folyamatosan növekednek Nagy-Britanniában, ahol ma már csaknem három millióan használják az eszközt. Az elmúlt években a leszokni vágyó britek e-cigarettára cserélték a nikotinos tapaszt és rágógumit, továbbá a nikotin helyettesítésére szolgáló gyógyszeres kezelések igénybe vétele is visszaesett.

A kutatócsoportot vezető Robert West, az UCL munkatársa szerint az elektromos cigaretták egyre nagyobb elterjedése miatt ugyan nem próbálkoznak meg többen a leszokással, de az eszköz egyre szélesebb körű alkalmazása összefüggésben van a sikeres leszokások számának növekedésével. Az eredmények azt sugallják, hogy az elektromos cigaretták használata hozzájárul a dohányzási ráták visszaeséséhez: 2014-ről 2015-re 1 százalékkal csökkentek a dohányzási mutatók Angliában.

Az angol közegészségügyi szolgálat (Public Health England) szerint

az e-cigaretta 95 százalékkal kevésbé ártalmas, mint a normális cigaretta,

és ha dohányzásról leszoktató programmal együtt alkalmazzák, akkor a dohányosok többségének segít a teljes leszokásban.

vehir.hu
további cikkek
Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Energiaital-függők a magyar fiatalok Energiaital-függők a magyar fiatalok Már az Országgyűlés előtt van az a törvényjavaslat, ami kimondja, hogy a jövőben energiaitalt csak tizennyolc év felett vásárolhat valaki. Tehát gyakorlatilag az alkohollal és a dohánytermékekkel kerül egy körbe, utóbbihoz képest azzal a különbséggel, hogy n száműzik a trafikokba, a boltok polcain kint lehetnek. A green.hu segítségével összeszedtünk néhány statisztikát, amire a törvényjavaslat reagál. 2024. április 10. 12:00 Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Amennyiben elfogadja az országgyűlés a KDNP politikusai által benyújtott törvényjavaslatot, úgy legkorábban idén nyártól a dohány- és alkoholtermékekhez hasonlóan az energiaitalok is tiltólistára kerülnek a fiataloknál. A kereszténydemokrata párt ifjúsági tagozatának tagjai veszprémi sajtótájékoztatójukon beszéltek a törvényjavaslat részleteiről. 2024. április 5. 21:46

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.