Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
13°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
13°C

Ki a főnök a kertedben?

2016. szeptember 20. 18:10
Rossz szomszédság nem sok jóval kecsegtet. Garantált az állandó feszültség, rossz hangulat. Mit lehet tenni?

Mindkét esetünk Veszprémben történt. Mindkettő családi házaknál játszódott le. A közös bennük a szomszéddal kialakult feszültség. Mi a megoldás? Mit lehet ilyenkor tenni? Van jó megoldás? Engedjünk vagy harcoljunk?

Dózsában élünk egy kis családi házban. Amilyen kicsi a ház, olyan kicsi a telek is. Sajnos a hátsó szomszédunk nem tudja a közös kerítést, ami az ő dolga lenne, meg a saját házának hátsó részét bevakolni. Rendkívül ronda látványt nyújtanak ezen a zsebkendőnyi telken. Ezért mi vadszőlővel futtattuk be, amikor közölték nekik bizony nincs pénzük a vakolásra. Három év alatt szépen benőtte a vakolatlan falat a szőlő. Ősszel, nyáron, tavasszal szép látvány nyújt. Most már elérte a szomszéd házának tetejét. Ez okozza a problémát, mert ő úgy gondolja, hogy a vadszőlő tönkreteszi, szétrombolja a házát. Mondtuk neki, ez nem lila akác, aminek nagyon erős a törzse, szinte közelharc kell a levágásához. Ez egy habkönnyű növény, nem okozza a cserepek, a fal károsodását. Nem érdekli, mert nem hiszi. Szerinte ez gaz, ki kell irtani. Vágjuk le! Irtsuk ki. A fal rendbetételét azonban továbbra is elutasítja. Mivel elég hangos, helyben ismert hölgyről van szó, ettől hangos az utca. Levágjuk, aztán nézzük a ronda falat. vagy megcsináltatjuk saját költségre?

IllusztrációIllusztráció

Szomszédom háza és a mi házunk viszonylag közel van. Mivel régi építésű ház a mellékhelységén, konyháján viszonylag nagy ablak van. Ez van, megszoktuk. Ültettünk növényeket, hogy egy kicsit tompítsák az élményt. Az élmény az, hogy a néni, aki ott lakik vélhetőleg nem jól hall. Ezért elég hangosan éli az életét a konyhájában. Így akaratlanul is részesei lettünk az életének. Mindent tudunk a lányáról, fiáról, unokáiról... Mindenről. Évente két nagy családi buli van, ami nagy alkoholfogyasztással jár. Ennek eredményét is szoktuk észlelni a mellékhelység irányából. Elfogadtuk, elviseljük. Na, de ő nem bírja a növényeinket. Elég alpári stílusban szokta az utcán közölni, hogy 30 cm a falától vágjunk ki mindent, csak üres föld legyen ott. Szépen rendezett kertünk van, de ez neki nem tetszik. Ordít, fia is, lánya is. Szerinte ő jó szomszéd, mert itt született, és 80 éves. Mi csak úgy ideköltöztünk, meg mit is akarunk mi egyáltalán. Állandóan a kerítésünkön nézegetnek be, vizsgálják a kertet.

Mit lehet tenni ilyen helyzetben? Megkérdeztünk jogászokat, ők azt mondták, jobb kerülni a jogi lépéseket, inkább egymás közt rendezzük a nézeteltéréseket. Ha viszont a viszony végképp elmérgesedne, érdemes ügyvédhez fordulni, aki felvázolja az ügy lehetséges kimenetelét.

Pethő Imre

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.