Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Félidős mini-népszámlálás kezdődik

2016. szeptember 21. 15:57
A lakosság tíz százalékának teszik fel a népszámláláskor megszokott kérdéseket októberben.

Az állami hivatalok szívesen dobálóznak olyan, a lakosság nagy része számára érthetetlen kifejezésekkel, mint például a

mikrocenzus.

A kifejezés mögött rejlő tartalom valójában kevésbé ijesztő, mint maga a kifejezés: a legutóbbi népszavazás adatainak frissítését szolgáló adatgyűjtésről van szó. A szaknyelvben mikrocenzusnak nevezett „kis népszámlálásokat” két rendes népszámlálás között félidőben rendezik meg, így a legutóbbi (2011-es) és a következő (2021-es) összeírás között most, 2016 októberében is közel egymillió lakos adatait veszik majd fel online kérdőívvel vagy kérdezőbiztosok segítségével. A módszer nem új: 1963 óta ez már a hetedik időközi cenzus lesz.

Az ország 2148 településén mintegy 440 ezer címet érint majd a felmérés. A kijelölt háztartásokat szeptember 30-ig levélben értesítik, majd október 1. és 9. között online lesz lehetőség kitölteni a kérdőívet. Ha valaki ezt elmulasztaná, október 10. és 31. között kérdezőbiztosok keresik fel az állampolgárokat, és teszik fel a lakásra és a benne élőkre vonatkozó kérdéseiket. A válaszadás (a megjelölt „érzékeny” kérdések kivételével) kötelező – és biztonságos: az adatokat anonim módon rögzítik és dolgozzák fel. A kérdezőbiztosok miatt sem kell aggódni: az igazolványszámuk alapján a KSH a +36-80-200-014-es zöld számon, illetve a rendőrség a 112-es központi számon tud azonnali tájékoztatást adni az ajtónkon kopogtatók személyazonosságát illetően.

Veszprém megyében a mikrocenzus a megye összes városát és további 106 községet, összesen 121 települést érint. A településeket a KSH szakemberei 165 körzetre osztották fel, ezen felül az összeírás része 12 bentlakásos intézet is. A számlálóbiztosok a megye minden hetedik címét, összesen 22 508 címet keresnek fel. A megye legnagyobb körzetszámú települései: Veszprém, Ajka, Balatonfüred, Pápa, Várpalota. Az összeírás időtartama alatt a megyében 176 kérdezőbiztos dolgozik.

Az egész folyamatot érthetően összefoglalták ebben a kisfilmben:

vehir.hu
további cikkek
A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. tegnap 15:41 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. 2024. április 23. 21:41 Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Ismét megszervezi gyereknapi akcióját a Híd a Városért képviselőcsoportja: idén is várják a veszprémiektől azokat a használt, de még jó állapotban lévő játékokat, amelyeket gyereknap alkalmából a város játszóterein helyeznek majd el. tegnap 8:12 Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba A beavatkozást fogom javasolni holnap a kormánynak – így válaszolt az Index kérdésére Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arra, hogy szerdán dönt a kormány az üzemanyagárak esetleges szabályozásáról.  2024. április 23. 12:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.