Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C

NO-LMPia

2016. szeptember 26. 15:01

Mozgalmas napokon vagyunk túl a 2024-es olimpia szempontjából: Róma visszavonta pályázatát, Budapest elkészítette a második fordulós anyagát, az LMP pedig azt kérdezi: szükségünk van-e az olimpia-rendezésre?

Az Olimpiai Védnöki Testület pénteki ülésén jelentették be, hogy elkészült a második pályázati fordulóban beadandó budapesti anyag. A 2024-es olimpia második pályázati szakaszában október 7-ig kell leadniuk a pályázóknak az anyagukat, amelyben döntően olyan technikai jellegű adatok szerepelnek, mint a szervezési felépítés, a jogi háttér, valamint a különböző garanciavállalások. A harmadik, már „jóval érdemibb” forduló határideje február, a döntést pedig 2017 őszén, limai kongresszusán hozza meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.

A budapesti pályázat győzelme esetén Veszprém is olimpiai helyszín lenne: városunkban kézilabda csoportmérkőzéseket rendeznének, míg a Balatonnál a hosszútávúszás és a golf megmérettetések kapnának helyet.

Januárban a veszprémi képviselő-testület is tárgyalta az ügyet: akkor 14 igen, 1 nem és 2 tartózkodás mellett elfogadtak egy úgynevezett garancialevelet. A garancialevélben az önkormányzat vállalta az Olimpiai Charta tiszteletben tartását, valamint „hogy minden szükséges intézkedést megtesz annak érdekében, hogy Budapest, és a Budapest 2024 Szervezőbizottsága (OCOG) minden, a Rendező Város Szerződésből és más irányadó megállapodásból eredő kötelezettségének eleget tegyen.”

A nem szavazatot a Lehet Más a Politika képviselője, Gerstmár Ferenc adta, aki keddi sajtótájékoztatóján kijelentette: az LMP álláspontja azóta sem változott. A képviselő a vitában akkor úgy fogalmazott:

„Amíg az egészségügy, oktatás, közlekedés nem működik kielégítően egy országban, amíg ezekre a területekre nem biztosítanak elegendő forrást, addig nem az olimpia rendezésén kell gondolkozni.” (…) „A sportban egyre gyakrabban felmerülő korrupciós gyanú miatt a magyarországi viszonyokat ismerve fokozott veszélyről beszélhetünk.”

„Az országot sújtó nagymértékű korrupció, a haveri körök szisztematikus kitömése a kiemelt kormányzati beruházásokból, a vizes világbajnokság vállalhatatlan túlköltekezése, az építkezések útjában álló értékes zöldterületek lelkifurdalás nélküli letarolása mind intő jel. Nálunk gazdaságilag jelentősen erősebb pályázók sorra vonják vissza rendezési szándékukat” – fogalmazott a képviselő kedden.

Hozzátette: miközben a város elkötelezett támogatója a budapesti olimpiának, a „2016-os költségvetésében mindössze 2,5 millió forint szerepel a szabadidő- és diáksport soron. Azok a kisebb sportegyesületek, amelyek nem tartoznak a kiemelt vagy a hagyományos egyesületek közé, 39-en osztoznak 8,5 millió forinton. Ha baráti társaságok focizni szeretnének esténként, alig találnak kibérelhető termet. Az új uszodát pedig olyan helyszínre tervezik, amelyhez nem tudjuk, milyen út vezet majd, hiszen a 8-as és a 82-es utat összekötő szakaszra vonatkozó kormányzati támogatást visszavonták.”

Gerstmár Ferenc megjegyezte: nem a Veszprémbe tervezett programokkal van baja, örömteli lenne, ha magyar rendezés esetén a város is kivehetné a részét az olimpiából; az LMP azonban magát a budapesti pályázást kritizálja.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.