Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
13°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
13°C

A cég iránti lojalitás lehet a kulcs

2016. szeptember 27. 12:27
Még csiszolni kell a rendszeren, de már vannak pozitív példák, amelyek a duális képzés mellett szólnak – hangzott el kedd délelőtt a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Pannon Egyetem közös rendezvényén, melyen a képzés eddigi tapasztalatait értékelték.

Két évvel ezelőtt indította el duális képzéseit a Pannon Egyetem a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködve, felismerve, hogy a kialakult gazdasági helyzetre reagálni kell. Általános tapasztalat, hogy a hallgatók kikerülve az egyetemről nem rendelkeznek azzal a szükséges tapasztalattal, amely a munkahelyi teljesítéshez kellene, részben mert az iskolai tananyag nem illeszkedik pontosan a cégek elvárásaihoz.

Markovszky GyörgyMarkovszky György

Márpedig az egyetemi tanulmányokat nem lehet függetleníteni a gazdaságtól – világított rá dr. Markovszky György, a kamara elnöke. Mindenkit közelebb kell hoznunk a munka világához, értelmiségeket kell képeznünk, de nem csupán humán értelmiséget, hanem műszaki értelmiséget, mert ma ez mozgatja a világot.

A duális képzéssel – mely minőségi hallgatót ad az egyetemnek és szakképzett munkaerőt a vállalatnak – ez megvalósítható. Addig azonban nehéz előre lépni, amíg a közgondolkodás nem változik – realizálta a helyzetet dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora.

Gelencsér AndrásGelencsér András

A jelenlegi oktatási rendszerben a hallgatók 80%-a Budapesten tanul, miközben a vidék óriási kockázattal néz szembe, hiszen nincs ki munkába álljon a vállalatoknál. Nagyobb figyelmet kell fordítani a vidék megtartó erejére, a tehetséges hallgatók itt maradására. Alternatívát a duális képzés jelenthet, ehhez viszont jobban be kell emelni a köztudatba a képzés előnyeit, és a középiskolák minősítési rendszerén is változtatni kellene, hogy ne a TOP egyetemek slágerszakjaira való bejutás alapján mérlegeljék az iskolákat.

Ezt igazolják az eddigi tapasztalatok is. 2015-ben még csak pár hallgatóval indultak a képzések villamosmérnök, vegyészmérnök és szőlész-borász szakokon – itt egy-egy, utóbbi esetén több hallgató jelenleg is ebben a képzési formában tanul, a partnercégek pedig nagyon elégedettek velük. Jelentősebb lemorzsolódás a környezetmérnök hallgatóknál történt, ott egyelőre sikertelen volt a képzés.

A gyakorlat azt mutatja, hogy a fiatalok számára nagyon nehéz kezdetet jelent az egyetem, így nagy elvárásokat a partnervállalatoknak sem szabad támasztaniuk irányukban a duális képzés első félévében. Ez inkább az alapvető munkahelyi szabályok elismerésének ideje, a tapasztalat szerint pedig azoknál a cégeknél maradtak meg a hallgatók, ahol kicsit rugalmasabban, támogatóbban, segítőkészebben álltak hozzájuk. A későbbiekben már bátran bevonhatók a fiatalok különböző részfeladatokba, ahol például mérnökasszisztensként be tudnak segíteni, vagy nyelvi kurzuson vehetnek részt – számolt be az eddigi eredményekről Fejes Lászlóné dr. Utasi Anett, a program koordinátora.

Utasi AnettUtasi Anett

Fontos észrevétel az is, hogy egyelőre kevés fiatal választja a duális képzési formát, még próba szintjén sem jelentkeznek a partnerekhez. Az elkövetkező időszak legnagyobb feladata ezért az lesz, hogy megismertessék a fiatalokkal a képzést előnyeit is, hogy ne csak azt szűrjék le róla, hogy a duális képzésben tanulók számára nincs nyári szünet. Emellett ugyanis számos előnye van a képzésnek: azon túl, hogy rendszeres, fix jövedelmet biztosít, vállalati környezetben szerzett gyakorlati tapasztalathoz juthat a hallgató, így ténylegesen, a mindennapokban is látja, milyen feladatai vannak és lesznek, amikor végez. Sokan ugyanis, amikor szakot választanak, nem tudják, mit fognak csinálni diplomázást követően. Itt viszont a működés minden szegmensét megismerhetik. Ráadásul nem pályakezdőként fognak kilépni a munkaerőpiacra, hiszen egy nagyon jelentős, 3 és fél éves szakmai gyakorlattal rendelkeznek majd.

Utasi Anett hozzátette, zalaegerszegi kampuszukon 2015 óta folyik duális képzés, a mechatronikai szakon azonban már korábban is voltak ahhoz nagyon hasonló kezdeményezések. Így az ott szerzett több éves tapasztalat azt is megmutatta, mivel lehet a fiatalokat a cégnél marasztalni a képzési idő lejárta után. „A családias hangulat, a kollegialitás, ha első perctől kezdve partnerként tekintünk a fiatalra, bevonjuk őket a munkahelyi bulikba, nagyon sokat adhat. A mai, globális világban tulajdonképpen a lojalitás a legfontosabb.”

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' Hatalmas az érdeklődés a Pannon Egyetem Humántudományi Kar szakjai iránt, olyannyira, hogy az ősztől induló pszichológia alapképzést több mint százan jelölték meg első helyen. Ennél is népszerűbb az óvodapedagógia alapképzés, s mindemellett nemrég a terület- és városfejlesztés mesterszakot is sikerült engedélyeztetni az Oktatási Hivatallal. Navracsics Judit, a HTK dékánja úgy fogalmazott: örül a váratlan sikernek, ami azért annyira mégsem váratlan, hiszen évekig dolgoztak azon, hogy a fiatalok ilyen széles spektrumú képzéskínálatból választhassanak. 2024. március 23. 21:21 Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Csütörtök este az Agóra színháztermében ünnepelték a Báthory István Általános Iskola negyvenötödik születésnapját, ahol az intézmény korábbi igazgatói, tanárai, diákjai is részt vettek. 2024. március 22. 14:01 Város és vállalkozások, együtt, egymásért Város és vállalkozások, együtt, egymásért Három ínséges év után idén már konszolidálódni látszik a hazai gazdaság helyzete, amit a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) is szeretne felpörgetni azzal, hogy több területen és folyamatos jelleggel nyújt segítséget a hazai vállalkozóknak. Csütörtök este a VOSZ Veszprém vármegyei szervezete tartotta meg aktuális taggyűlését és fórumát, ahol az is elhangzott, milyen szimbiózis van az önkormányzat és a helyi vállalkozók között. 2024. március 22. 10:37 75 éves jubileumát ünnepli az Ipari 75 éves jubileumát ünnepli az Ipari Fennállásának 75. évfordulóját ünnepli az Ipari Technikum, a sokszínű jubileumi rendezvényekre a szerdai gálaműsorral tették fel a koronát. 2024. március 21. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.