Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Lelkünk egészségéért, a muzsika szárnyán

2016. szeptember 29. 20:57
Ép testben ép lélek – tartja a mondás, ez azonban fordítva is igaz, mégis kevesebb figyelmet fordítunk a lelkünk egészségére. A Horgony Alapítvány ezen kíván javítani október 1-jére, a Lelki Egészség Világnapjára meghirdetett nyílt napján.

A rendezvény fő célja, hogy megmutassák, milyen fontos a lelki egészségünk megőrzése, és hogy felhívják a figyelmet a pszichiátriai betegségekre és azok lehetséges hatékony kezelési módjaira. Az esemény nem előzmény nélküli – a korábbi években már tartottak nyílt napot –, azonban újra és újra szót kell ejteni a témáról. Különösen annak fényében, hogy napjainkban egyre nagyobb feszültségben élnek az emberek, felerősödnek a lelki problémák, a psziché betegségeiről ugyanakkor még mindig sztereotípiák élnek a társadalomban.

A pszichiátriai betegek nappali klubjaként működő Horgony Alapítvány állandó jelleggel szervez terápiákat pácienseiknek, akik a gyógyszeres kezelés mellett a felgyülemlő feszültséget oldhatják, megszabadulhatnak egy-egy sérelmüktől, bántó problémájuktól a terápiák révén. A kreatív foglalkozások mellett tartanak kutyaterápiát is, illetve három éve indult egy zeneterápiás csoport Mártony Zsuzsanna zeneterapeuta vezetésével.

„Ez egy nyílt csoport, ahova bárki becsatlakozhat, aki tagja a klubnak, noha van egy viszonylag állandó mag. Ezek a páciensek a zene révén sokkal könnyebben megnyílnak, szívesen beszélnek magukról, a problémáikról, ilyenkor egyfajta öngyógyítás történik. A csoportos terápián pedig képesek egymást segíteni a tagok. Ha például valaki rossz lelkiállapotban van, egy régi feszültség gyötri, a társak hozzászólásaikkal segíthetik őt a terápia során – általában mindig a probléma súlyosságától függ, mennyire bonyolódik bele az ő személyes problémája a csoport életébe” – meséli Mártony Zsuzsanna.

A cél az, hogy a zene, az általa felszínre hozott érzelmek, a feltett kérdések, a hozzászólások révén a páciens túl tudjon lépni a gondokon. A zeneterápia – és általában a terápiák – erre rendkívül alkalmasak, legyen szó egy gyógyszeres kezelésen lévő pszichiátriai betegről, vagy éppen lelki problémákkal küzdő személyekről. Előfordul például, hogy valaki évekig hordozza a felhalmozott sérelmeit, majd egy ilyen terápiás ülés alkalmával hirtelen átlendül rajtuk, és azok soha többé nem térnek vissza.

Hogy ez valóban így van, arról az október elsejei nyílt napon személyesen is meggyőződhet mindenki. A terápiás foglalkozásokon kívül ismeretterjesztő előadások, szórakoztató programok és kiállítás is várja a résztvevőket szombaton 14-től 21 óráig a Hangvillában. Emellett idén rendhagyó módon a zeneterápiás csoport tagjai egy fellépést is vállaltak. 19 órától jótékonysági koncert kezdődik, melynek első tíz perces blokkjában Mártony Zsuzsanna vezetésével klasszikus dalokat fognak énekelni a csoport tagjai. „Ez nagyon nagy jelentőségű, hiszen gondoljunk el: kiállni a színpadra nekünk is nagy kihívás, nekik pedig kiváltképp.”

A nyílt napi programok ingyenesek, a koncertre 1000 Forintért válthatók belépőjegyek, illetve kaphatók támogatói jegyek is. A jótékonysági koncert teljes bevételét a pszichiátriai betegséggel küzdők ellátására fordítják.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon A korábban beköszöntött tavasz miatt idén a szokásosnál is hamarabb lehet számítani az őshonos, valamint az újonnan megjelent Hyalomma kullancsok felbukkanására Magyarországon - közölte a HUN-REN Ökológiai Központ. 2024. március 26. 11:54 A képernyőfüggőség csak az egyik oka, hogy rohamosan romlik a fiatalok látása egészség A képernyőfüggőség csak az egyik oka, hogy rohamosan romlik a fiatalok látása Nem csak a fejlett országok problémája, hogy a fiatalok körében egyre gyakoribb a rövidlátás. A szemészek világszinten kongatják a vészharangot, hiszen a folyamat egyáltalán nem biztos, hogy visszafordítható. 2024. március 17. 12:27 Alkoholmentesített bort kóstoltunk Alkoholmentesített bort kóstoltunk Egyre nagyobb szeletet hasítanak ki az alkoholpiaci tortából az alkoholmentes vagy alacsony alkoholtartalmú italok, az igények kiszolgálására pedig megjelentek olyan termékek, mint az alkoholmentesített borok. Egy palackot mi is megbontottunk, hogy lássuk, merre tart a világ. De kinek jó ez, és miért alakul ki a trend? 2024. február 22. 22:12 A múlt héten több mint 60 ezren fordultak orvoshoz A múlt héten több mint 60 ezren fordultak orvoshoz Az év hetedik hetében - február 12. és február 18. között - 60 100-an fordultak influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) csütörtökön. 2024. február 22. 11:17

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.