Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
15°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
15°C

Jubiláltak az egykori Piarista Gimnázium öregdiákjai

2016. október 5. 21:53
Harminc éves lett a Veszprémi Piarista Gimnázium Öregdiákjainak Baráti Köre. A születésnapot szerda délután a jogutód Lovassy Gimnáziumban ünnepelték.

Az esemény főszervezője, Imre Frigyesné ünnepi beszédében elmondta, az idén 30 esztendős baráti kört a veszprémi Piarista Gimnázium alapításának 275 éves évfordulóján, 1986-ban alapították. Az akkori politikai vezetés nemtetszését kiváltó egyesület egy olyan iskola szellemiségét hivatott ápolni-megőrizni, amely meghatározó szerepet töltött be Veszprém életében. "A Piarista Gimnázium nélkül Veszprém, ma egy más település lenne" – húzta alá Imre Frigyesné, a baráti kör elnöke.

Imre FrigyesnéImre Frigyesné

Porga Gyula még tovább ment, s úgy fogalmazott: Veszprém ma nem létezhetne, ha a XVIII. század elején nem érkeznek meg városunkba a piarista tanítók. A polgármester szerint a XVII. század végén a királynék városát az elnéptelenedés fenyegette. Ezt a folyamatot fordította meg a kulturális központként is funkcionáló Piarista Gimnázium.

Porga GyulaPorga Gyula

Schultz Zoltán, a Lovassy László Gimnázium igazgatója úgy véli, a Lovassy Gimnázium különösen dicső múltat köszönhet a piarista jogelődnek. "A baráti kör pedig azért tölt be fontos szerepet a ma iskolájának életében, mert segít megőrizni azt a szellemiséget, amit az iskola egykoron képviselt" – tette hozzá.

Schultz ZoltánSchultz Zoltán

A jubileumi összejövetelen Márfi Gyula érsek mellett Oberfrank Ferenc, a Magyar Piarista Diákszövetség elnöke és Varga Miklós, a baráti kör egykori alapítója is megjelent. Az esemény záróakkordjaként a Lovassy tehetségei szórakoztatták a „szülinaposokat”. Hegedű és zongoraszám mellett fuvola dalt, s Karinthyt előadást láthattak a baráti kör tagjai.

Zatkalik Dániel
Domján Attila
további cikkek
A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. ma 2:41 ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.