Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

A határokon is túl

2016. október 8. 18:04
Szombaton először hozták el a veszprémi Agórába az „ötleteket, amelyeket megéri terjeszteni”-t, vagyis a TED-et. Az előadók közt volt mérnök, HR vezető, újságíró és informatikus is,-ők a határok feszegetéséről beszéltek.

A népszerű TED konferenciákon általában a világ vezető gondolkodói, ismert vagy még ismeretlen, tettre kész irányítói gyűlnek össze, hogy megosszák egymással legfrissebb ötleteiket, gondolataikat, - melyekről úgy gondolják, hogy megéri terjeszteni. Az egy plusz „x”-el jelölt programok pedig a kistestvérek, vagyis az önálló helyi szervezésben megvalósuló, hivatalos licensszel rendelkező események. Veszprém első ilyen konferenciája a TEDxBenedekHegy nevet kapta, amelynek témája a „túl a határainkon” volt.

A TED konferenciák a 18 perces vagy rövidebb, gondolatébresztő és szórakoztató előadásokkal rendkívül intenzív és inspiráló élményt jelentenek. A TED teljesen megváltoztatta a korábban megszokott konferenciaélményt. Azt mondják, így vált a világ talán legizgalmasabb, legkeresettebb és legkomolyabb, nem szigorúan szakmai jellegű konferenciájává. Magyarországon nem ez volt az első rendezvény, korábban többször rendeztek már Budapesten TED-et, a következő ilyen pedig Debrecenben lesz.

A Veszprémben előadók három területről közelítették meg a határok feszegetésének kérdését: ember-társadalom-természet.

A Veszprém Agóra hallgatósága összesen hét előadótól hallhatott 5-15 perces gondolatébresztőket. A prezentálók között volt HR vezető, újságíró és informatikus is, akik egyebek mellett azokra keresték a választ, mint hogy „vajon képesek vagyunk-e meghaladni a saját képességeinket, átlépve a fizikai, vagy mentális korlátainkon?” vagy „létezik-e tökéletes társadalom?”, de az a kérdés is felmerült, hogy „mire lehet képes egy közösség, ha betartja a saját szabályait?”

A TED közönsége jellemzően heterogén háttérből érkezik; nyitott, intelligens, jó szándékú és társadalmilag aktív személyek. Ezt köztük járva mi is megtapasztalhattuk a helyszínen, melyről interjúkkal és rövid beszélgetéssekkel részletesebben a Vehir podcast következő adásában számolunk be.

Hogyan készültek fel a TEDxBenedekHegy előadói? Pár hete belestünk egy próbájukra, ahol a kurátorral is beszélgettünk:

Már készülnek a TEDxBenedekHegy előadói - vehir.hu

A TEDxBenedekHegy célközönségét viszonylag nehéz leszűkíteni, akár a tizenéves korosztálytól egészen a 90 éves emberekig mindenkihez szólhatnak az előadások. De nem csak hogy korcsoportra, nemre, hanem foglalkozásra sem lehet pontosan targetálni. Olyan ötletekről, találmányokról és nézőpontokról beszélgetnek majd október 8-án Veszprémben, amelyek szinte bárkinek érdekesek lehetnek.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.