Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
15°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
15°C

Ez a Diótörő a modern generációnak szól

2016. október 11. 15:47
Ám ettől még fontos értékeket közvetít. A Győri Balett artistákkal és az orosz Bolsoj Balett szólistáival kiegészülve hozza el a varázslatot a Veszprém Arénába rendkívül látványos Diótörő című előadásukkal.

Karácsony nem létezhet Diótörő nélkül – persze sokaknak igen, de a 19. századi Csajkovszkij balett olyannyira összeforrt a szeretet ünnepével, hogy az operaházak rendszerint már újév elején elkezdik értékesíteni a jegyeket az év végi előadásokra, akkora rá a kereslet.

A klasszikus mese minden kisgyerek életét gazdagíthatja – nálunk azonban jobbára mégis a fővárosban élők hódolhatnak ennek a remekműnek, a vidékieknek az utazás és a nagy távolság miatt nem mindig adódik meg ez a lehetőség. Ezt küszöböli ki a Győri Balett kezdeményezése, akik az ország számos arénájába viszik el Diótörő előadásukat, melyhez a Veszprémi Petőfi Színház produkciós partnerként csatlakozott – tájékoztatott Oberfrank Pál, a veszprémi teátrum direktora kedden az esemény hivatalos beharangozóján.

Kiss János, a Győri Balett igazgatója elmondása szerint 37 év alatt már számos helyen játszott, többek között a fővárosi Sportstadionban is a pápa előtt, azt azonban soha nem gondolta, hogy egyszer majd egy arénában fogják előadni a Diótörőt. Az arénák viszont méretüknél fogva nagyon is alkalmasak arra, hogy széles tömegek számára tegyék elérhetővé ezt a szívhez szóló darabot.

Veszprémben december 22-én 18 órakor láthatja a közönség az előadást a Veszprém Arénában, melyet ifj. Harangozó Gyula rendezett. Harangozó szerint a Diótörő tökéletesen alkalmas arra, hogy kinevelje a színházszerető generációkat, hiszen egy rendkívül értékes mese minőségi zenével és tánccal.

Ugyanakkor ahhoz, hogy valóban élvezhetővé váljon a darab a legkisebbeknek is, néhány változtatás elengedhetetlen volt. Az általában három felvonásos balettot ezúttal két felvonásban láthatja a közönség, a kevesebb akciót, feszültséget, sokkal inkább balett technikai finomságot rejtő második részt, azaz a báli jelenetet pedig látványos és szórakoztató elemekkel tűzdelte meg a művész. A híressé vált nemzeti táncokat ezúttal artistaszámok, bűvészek, akrobaták, zsonglőrök adják elő, fantasztikus látványt nyújtva.

„Ez a Diótörő a legújabb generációk nyelvén szól, modern köntösben kínálja ugyanazt az élményt, amit a keletkezése idején. Míg a 19. században egy nagypolgári család karácsonyi vendégségét láthattuk a színpadon az első felvonásban, most egy modern család karácsonyi műsorát követhetjük nyomon, ahol a meghívott gyerekek a Pókembert, Barbit és a Robotot láthatják táncolni és a bábjáték helyett egy videojátékon keresztül védi meg Diótörő herceg az Egérkirálytól Klárit” – mesélte az alkotó.

Az előadás ugyanakkor tiszteletadás az egykori nagy klasszikus táncművészek előtt is: Harangozó verziójában újra láthatók lesznek olyan tradicionális elemek is, mint például a Hópelyhek tánca, a Győri Balett előadói és növendékei mellett pedig a Bolsoj Balett két vendégművésze is szerepet kapott az előadásban.

A decemberi bemutatóra jegyek 4500 és 11900 forint között válthatók a Veszprémi Petőfi Színház jegyirodájában és jegypénztárában, az IBUSZ irodájában, a Turinform irodában, a Kossuth utcai Infopontban és Veszprém Arénában.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
A művészet: béke A művészet: béke Jon Fosse norvég írót kérték fel arra, hogy fogalmazza meg üzenetét a színházi világnap alkalmából. Gondolatait világszerte felolvassák szerdán az esti előadások előtt.  2024. március 26. 22:37 Eddig csak albérlő volt a bábszínház, most végre otthonra lelt Eddig csak albérlő volt a bábszínház, most végre otthonra lelt Harminckét éve itt báboznak a városban, de igazán méltó helyet csak most sikerült találniuk. Nem csoda, ha ezt különleges módon szerették volna megünnepelni: pénteken a közönséggel együtt, a Várlak Fesztivál indulásával avatta fel a Kabóca Bábszínház új, Deák utcai épületét. 2024. március 23. 15:21 ’Vegyétek már észre, hogy itt vagyok, és ez megtörtént velem!’ ’Vegyétek már észre, hogy itt vagyok, és ez megtörtént velem!’ A perinatális veszteséget, azaz egy csecsemő, vagy magzat elvesztését feldolgozó színházi darab érkezik Veszprémbe április 6-án. A lélek legmélyebb szintjeire is ható előadásnak nem csak az a célja, hogy segítsen az érintett pároknak a tragédia feldolgozásában, a környezetüknek is szolgál tabudöntögető útmutatóval. Cikkünkben a rendező, a színészek és pszichológusok és szakemberek is beszélnek a témáról. 2024. március 21. 8:42 Bestseller: március 23-án világpremier a Pannon Várszínházban Bestseller: március 23-án világpremier a Pannon Várszínházban Március 23-án mutatja be a Pannon Várszínház Peter Quilter komédiáját, a Bestsellert. Az előadás rendezője – és egyik játszója – Szelle Dávid, aki maga talált rá a kétféle változatban is létező darabra, hiszen van egy háromszereplős, illetve egy hatszereplős verziója. Előbbit még soha nem játszotta egy színház sem, így a Pannon Várszínház világpremierre készül. A szereplőket kérdeztük a közelgő bemutatóról: Szelle Dávidot, Kárpáti Barbarát és Oravecz Editet. 2024. március 19. 15:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.