Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Mi történik, ha Bob Dylan továbbra is figyelmen kívül hagyja irodalmi Nobel-díját?

2016. október 19. 19:02 // Forrás: telegraph.co.uk
Röviden: semmi.

Egy héttel ezelőtt érkezett a hír, hogy a Svéd Akadémia Bob Dylan amerikai dalszerzőnek ítélte oda az irodalmi Nobel-díjat. A meglepő bejelentést az egész világ ovációval fogadta - épp csak maga Bob Dylan nem, aki a mai napig sem jelezte az Akadémia felé, hogy át kívánná venni a díjat és vele járó tetemes, 900 ezer dolláros pénzjutalmat.

Hasonló eset eddig még csak egyszer történt, 1964-ben, amikor az akkori győztes, Jean-Paul Satre visszautasította a díjat. Sartre azzal indokolta a döntést, hogy egy írónak sosem szabad intézményesülnie, még ha az egy olyan megtisztelő formában is történik, mint az irodalmi Nobel-díj. Az igazsághoz ugyan hozzátartozik, hogy ezt Sartre még azelőtt jelezte az Akadémia felé, hogy neki ítélték volna az elismerést, 50 évvel ezelőtt, internet és e-mail hiányában azonban még jó idő kellett, mire levele eljutott a bírákhoz, addigra pedig már az Akadémia meghozta a döntését. (A pletykák szerint ha a díjat nem is, utólag a honoráriumát mégis csak elfogadta Sartre.)

Sartre-on kívül egyébként néhány másik író is kénytelen volt lemondani a díjáról - és nem véletlenül használtam a kénytelen és lemondani szavakat, esetükben ugyanis nem az írói hitvallás vagy büszkeség szólt közbe, hanem a politikai hatalom. A szovjet disszidáns Aleksandr Solzhenitsyn például attól tartott, hogy ha elutazik a stockholmi ünnepségre, a Szovjetunió soha többé nem engedi visszatérni. A legtöbb híres író esetében persze általában csak arról van szó, hogy a társaság egyszerűen figyelmen kívül hagyja a munkásságukat, ahogy ez például Nabokov, Tolkien vagy Tolsztoj esetében is történt.

Hogy végül Bob Dylan gazdagítani fogja-e a tüntetők sorát, azt egyelőre nehéz megjósolni, hiszen még több mint egy hónap vissza van a december 10-ére kitűzött ceremóniáig. Mindenesetre ha úgy dönt, hogy ignorálja az Akadémia döntését, akkor se történik lényegében semmi. Ha az Akadémia egyszer odaítéli a díjat valakinek, azt nem lehet visszautasítani - magyarázta Sara Danius miniszter. - Ha Bob Dylan nem jön el, akkor is megtartjuk az ünnepséget, és megmásíthatatlanul ő lesz 2016 irodalmi Nobel-díjasa.

Bertalan Melinda

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.