Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A rendőrségnél kezdődtek az október 23-i megemlékezések

2016. október 23. 11:19
A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság és a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet is megemlékezett az 1956-os szabadságharcról és forradalomról. Az ünnepi műsor keretében elismeréseket adtak át és koszorúkat helyeztek el a rendőrség épületében található emléktáblánál.

A fiatal generáció számára az ’56-os forradalom már csupán történelem - így kezdte beszédét Fenyvesi Zoltán, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke – ez részben így van jól, hiszen hatvan éve történet eseményekről beszélünk. Azonban nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy 1956 több egy fejezetnél a történelemkönyvben, és több egy piros betűs ünnepnél.

Az alelnök hangsúlyozta, a forradalom névtelen mártírjai és harcosai előtt is tisztelegnünk kell, hiszen abban a tizenkét reményteljes napban, amíg tartott a forradalom, több ezer ember tett a szabadság ügyéért. Ne feledjük azokat, akik utcára vonultak, akik hallatták a hangjukat a cenzúra ellenére, és akik nem menekültek nyugatra, hanem otthon maradtak és őrizték a rendszerváltás gondolatát és esélyét!

Az ünnepi gondolatok után Garay János Ütött az órád című verse hangzott el Kun László Botond előadásában. Őt követte Pintér Huba Csanád, aki Vályi Nagy Géza Hinni kell! című versét szavalta el.

Az verseket az kitüntetések átadása követte. Jubileumi emlékéremben részesült Mayer Ferenc Sándor és Dr. Tölgyesi József. Hűséggel a hazáért emlékérmet kapott Némedi Lajos alpolgármester. Nemzetőr érdemkeresztet vehetett át vitéz Eckert Emil.

Az emléktáblánál koszorút helyezett el Fenyvesi Zoltán a közgyűlés nevében, Némedi Lajos az önkormányzat nevében, vitéz Springmann Mihály és Kalas Károly a Magyar Vidék Országos ’56-os Szervezet nevében, Józsefné Stigelmaier Judit és Baumgartner Lajos a Munkástanácsok Veszprém Megyei Szövetsége nevében, Latorcai János a Keresztény Demokrata Néppárt Veszprémi Szervezete nevében, végül pedig Forgóné Kelemen Judit és Olgyai Miklós a Jobbik nevében.

A megemlékezés az alsóvárosi temetőben folytatódott, ahol az emlékezés koszorúit és virágait helyezték el több ’56-os hős sírjánál.

Szabó Virág
Domján Attila
további cikkek
Ferenc pápa a mai világban megalázott Krisztusokról írt a nagypénteki meditációkban Ferenc pápa a mai világban megalázott Krisztusokról írt a nagypénteki meditációkban Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta. 2024. március 29. 16:57 Ferenc pápa tizenkét női rabnak mosta meg a lábfejét Ferenc pápa tizenkét női rabnak mosta meg a lábfejét Ferenc pápa tizenkét rabnak mosta meg a lábfejét az utolsó vacsorát idéző szertartáson a római Rebibbia büntetés-végrehajtási intézet női szárnyán csütörtökön. Közben Veszprémben krizmaszentelési szentmise vezette be a szent háromnap ünneplését. 2024. március 29. 10:20 Elismeréseket adtak át az ünnepi állománygyűlésen Elismeréseket adtak át az ünnepi állománygyűlésen Csütörtökön a nemzeti ünnep alkalmából rendezték meg az állománygyűlést, melynek helyszínéül az Agóra színházterme szolgált. A rendezvényen számos elismerést adtak át. A Légierő és a veszprémi Erkel Ferenc Városi Fúvószenekar közösen örvendeztették a nagyérdeműt. 2024. március 15. 14:33 Felgyúlt az első adventi gyertya Felgyúlt az első adventi gyertya Szombat este a szentmise után meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját a Szent Mihály Főszékesegyházban. A gyertyagyújtás után egy rendkívül hangulatos komolyzenei koncert következett, melyre igencsak komoly volt az érdeklődés. 2023. december 2. 22:48

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.