Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

1956 őszén cselekvő magyarság született

2016. október 23. 20:50
Az 1956-os megemlékezések utolsó helyszíne a Megyeház tér volt Veszprémben.

Az önkormányzat ünnepségén elsőként Takács Szabolcs kormánymegbízott tartotta meg beszédét. "Nehéz elhinni, hogy már hatvan éve annak az ősznek, amikor az egész világ Magyarországra figyelt" – kezdte a kormánymegbízott. "Egyre kevesebb ’56-os hős él már köztünk, de hálával és tisztelettel tartozunk irántuk, és kötelességünk emlékezetünkben őrizni őket."

„Hazánkat nem arra szánta a sors, hogy beolvadjon a kommunista diktatúrába. A magyar mindig szabadságszerető nemzet volt, és ha függetlensége volt a tét, az élete árán is védelmezte azt.”

1956 forradalmát nem szervezetek és értelmiségi csoportok irányították, hanem a szabadságvágy és a közösségtudat. 1956 forradalmát az utca népe vívta. „Kötelességünk ’56 személyes hőseinek bemutatása, emlékük méltó ápolása. Emlékeznünk és emlékeztetnünk kell, hogy az a szabadság, ami nekünk megadatott, nekik köszönhető."

Veszprém felelőssége ebben különösen nagy, hiszen városunkhoz kötődik a forradalom egyik legtisztább alakja, Brusznyai Árpád emléke. A nagy nevek mellett ugyanakkor gondolnunk kell azokra a névtelen hősökre is, kiknek nevét nem őrizte meg az emlékezet.

A kormánymegbízott szerint 1956 azt üzeni a mának, hogy nincs lehetetlen, és hogy soha nem mondhatunk le arról, hogy függetlenül, a magunk törvényei szerint élhessünk. Ha ehhez az üzenethez hűségesek maradunk, akkor mindig a forradalom szellemében cselekszünk majd.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere is megosztotta ünnepi gondolatait. A veszprémi nők és férfiak közülünk valók voltak és mégis kiemelkedtek közülünk bátorságukkal, elszántságukkal és meggyőződésükkel, mely egy szabad, független, jobb világ létrehozására sarkallta őket. Az ’56-os hősök – nem törődve személyes érdekeikkel – mindannyiunk jobb életéért küldöttek.

„60 esztendő távolából ragyogja be lelkünket a forradalom lángja, amely október 23-án gyúlt ki először a lelkekben. 1956 a fény és a sötétség harca volt.”

A magyarok nem elszenvedői voltak többé saját sorsuknak, hanem tevékeny alakítói. A sorsát elszenvedő magyarságból ’56 őszén cselekvő magyarság született.

Soha nem feledhetjük el, a mai szabad, demokratikus Magyarország alapköveit ’56 hősei rakták le.

A város nevében Porga Gyula polgármester egy emlékplakettet nyújtott át minden jelenlévő ’56-os résztvevőnek, amely a város hálájának és tisztelenétek kifejezője. A köszönetnyilvánítás ideje alatt tiszteletadásként elhangzott minden ’56-os forradalmár neve, akik jelen voltak az eseményen, és azoké is, akik távolmaradtak.

Kőrösi Csaba, a Veszprém Petőfi Színház színművészének előadásában elhangzott Weöres Sándor Rapszódia a kivívott szabadságról című verse. Az ünnepi műsort Veszprém Város Vegyeskara is színesítette.

Az esemény zárásaként koszorúkat helyeztek el Brusznyai Árpád emlékművénél többek között a Magyar Vidék Országos Ötvenhatos Szervezet és a Történelmi Vitézi Rend, Veszprém MJV Önkormányzata és a Veszprém Megyei Kormányhivatal, Veszprém Megyei Rendőr-kapitányság, Munkástanácsok Veszprém Megyei Szövetsége, Kész Zoltán, országgyűlési képviselő, a Veszprém Megyei Önkormányzat, a Pannon Egyetem, Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Veszprémi Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság nevében.

Galéria
Önkormányzati ünnepség 1956 hatvanadik évfordulóján
Szabó Virág
Domján Attila
további cikkek
Ferenc pápa a mai világban megalázott Krisztusokról írt a nagypénteki meditációkban Ferenc pápa a mai világban megalázott Krisztusokról írt a nagypénteki meditációkban Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta. 2024. március 29. 16:57 Ferenc pápa tizenkét női rabnak mosta meg a lábfejét Ferenc pápa tizenkét női rabnak mosta meg a lábfejét Ferenc pápa tizenkét rabnak mosta meg a lábfejét az utolsó vacsorát idéző szertartáson a római Rebibbia büntetés-végrehajtási intézet női szárnyán csütörtökön. Közben Veszprémben krizmaszentelési szentmise vezette be a szent háromnap ünneplését. 2024. március 29. 10:20 Elismeréseket adtak át az ünnepi állománygyűlésen Elismeréseket adtak át az ünnepi állománygyűlésen Csütörtökön a nemzeti ünnep alkalmából rendezték meg az állománygyűlést, melynek helyszínéül az Agóra színházterme szolgált. A rendezvényen számos elismerést adtak át. A Légierő és a veszprémi Erkel Ferenc Városi Fúvószenekar közösen örvendeztették a nagyérdeműt. 2024. március 15. 14:33 Felgyúlt az első adventi gyertya Felgyúlt az első adventi gyertya Szombat este a szentmise után meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját a Szent Mihály Főszékesegyházban. A gyertyagyújtás után egy rendkívül hangulatos komolyzenei koncert következett, melyre igencsak komoly volt az érdeklődés. 2023. december 2. 22:48

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.