Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C

Kampány a fizikai munkát végzők megbecsüléséért

2016. október 25. 14:22
A KSH adatai szerint a hazai foglalkoztatottaknak több mint 50%-a végez fizikai munkát. Egyre inkább hiányszakmának minősül minden fizikai munka, ezért országos kampányt indítottak a megbecsüléséért.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2011 és 2016 első negyedéve között országos összesítésben növekedett a fizikai munkások száma mind a kereskedelmi, mind a szolgáltatási szektorban – a mezőgazdaságban, az iparban, az építőiparban, valamint a gépkezelők, összeszerelők, járművezetők illetve a szakképzettséget nem igénylők körében is.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy hazánk minden régiójában kiegyensúlyozott lenne a fizikai munkavállalók iránti kereslet és kínálat. Égető probléma, hogy egyes kiemelt régiók munkaerőhiánnyal küzdenek, emellett komoly országos kihívást jelent a fizikai munkások toborzása és kölcsönzése, illetve a jó munkaerő megtartása – mondta el Vidó Csilla, a HRC Group „Köszönjük Neked!” nevű országos kampány ügyvezető igazgatója a keddi napon Veszprémben. A munkatoborzó vállalat célja, hogy felhívja a figyelmet a fizikai dolgozók munkájának megbecsülésére.

Vidó CsillaVidó Csilla

A szeptemberben induló országos kampány során a programhoz csatlakozó cégek maguk javasolják azt a kollégájukat, akit a vállalat arcaként szeretnének bemutatni, és aki nemcsak az elmúlt időszakban, de a jövőben is képviselheti a kollégákat. Veszprém megyében már 17 cég csatlakozott a kezdeményezéshez, így 17 munkatárs arca ismerhető meg.

A cég tapasztalatai alapján a program üzenete Veszprém megyében is nagyon aktuális, ugyanis tapasztalataik alapján elmondható, hogy legalább 10-20%-os a fizikai munkaerőhiány szinte minden cégnél a megyében. Tavaly ősztől már érezhető volt a szakemberhiány, de idén tavasztól vált ez igazán meghatározóvá a régióban. Több cég például a műszak kezdetek kisebb eltolásával is alkalmazkodik a távolsági vagy helyi buszjáratok menetrendjéhez.

A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, dr. Markovszky György szerint a fizikai munkaerő hiány oka a képzésben és a nevelésben is keresendő. Úgy látja, hogy a szülőknek nagy felelőssége van abban, hogy a fiatalokat a megfelelő időben – az általános iskola felső tagozatában – hangolják rá a munkára. „Ha az ember 18 éves koráig közvetlenül nem találkozik a munkával, utána kevésbé akar vele foglalkozni. Ha még tanulni sem akar, akkor nehéz helyzetbe kerül” – fogalmazott.

dr. markovszky györgydr. markovszky györgy

Markovszky szerint ha a vállalkozások komolyan gondolják a fiatalok toborzását, akkor érdemes lenne az iskolákat felkeresniük, ahol különböző tanácsadó rendezvényekkel mód adódna a döntés megkönnyítésére, vagy akár a személyes kiválasztásra is. A kampányról szólva elmondta: "Ha ők [a fizikai dolgozók] itt, Veszprém megyében látják a szakmájuk megbecsülését, akkor több esélye van annak, hogy a jövőben is lesznek jó és versenyképes szakembereink, amely még több céget fog idevonzani".

Horváth Zsolt, a TEM-Balaton Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy a munkaerő megtartásban komoly szerepet játszik az, hogy a dolgozókkal közvetlen kommunikáció alakuljon ki, emellett fontosnak tartja azt is, hogy a cégek nem csak anyagi juttatásokkal, hanem különböző módszerekkel is motiválják a dolgozóikat.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Pannon Egyetem Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Az egyetem a tudást, a cégek pedig a piaci tapasztalatukat és saját tőkéjüket teszik bele abba az az együttműködésbe, ami mindkét félnek előnyös a nap végén. A Pannon Egyetem most egy olyan befektetőcéggel írt alá együttműködési megállapodást, aminek alapítója annak idején Veszprémben végzett, most pedig befektetőként tér vissza az alumni intézménybe. 2024. április 2. 14:52 Város és vállalkozások, együtt, egymásért Város és vállalkozások, együtt, egymásért Három ínséges év után idén már konszolidálódni látszik a hazai gazdaság helyzete, amit a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) is szeretne felpörgetni azzal, hogy több területen és folyamatos jelleggel nyújt segítséget a hazai vállalkozóknak. Csütörtök este a VOSZ Veszprém vármegyei szervezete tartotta meg aktuális taggyűlését és fórumát, ahol az is elhangzott, milyen szimbiózis van az önkormányzat és a helyi vállalkozók között. 2024. március 22. 10:37 A tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége húsvétkor A tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége húsvétkor Az idei húsvéti szezon előtt nem volt jelentős alapanyag-áremelkedés, ezért a húsfeldolgozók legalább a tavalyihoz hasonló forgalomra számítanak, többségük 5-15 százalékos növekedést is vár az idei ünnepi időszakban, a kisebb üzemeknél a húsvéti forgalom elérheti az éves mennyiség 30 százalékát is - írta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége szerdai közös közleményében, amelyben azt ajánlották a fogyasztóknak, hogy keressék a hazai termékeket, hiszen a magyar eredet a minőség garanciája. 2024. március 20. 12:07 A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyarországi munkaerőpiacon szinte minden második alkalmazott váltana munkahelyet, amelynek kiválasztásánál a fizetés mértéke és a munkahely elhelyezkedése számít elsősorban - közölte a Profession.hu negyedéves reprezentatív kutatása alapján kedden. 2024. március 19. 13:22

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.