Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Most akkor mégis milyen telünk lesz?

2016. október 25. 17:54 // Forrás: esotanc.hu
A bulvárhírek szerint brutális, tudományosabb szempontból pedig olyan, mint az előzőek: enyhe.

Minden évben elsütik a „most jön az utóbbi évek legbrutálisabb tele” szalagcímeket, amely után a legtöbbször bebizonyosodik, hogy köszönő viszonyban sincs a valósággal. Maximum annyira, hogy tényleg voltak hideg napok, és még a hó is esett.

A héten megnéztük, hogy a népi jóslás szerint mi várható, és azzal is foglalkoztunk, hogy ha tényleg pokoli telünk lesz, mivel érdemes kihúzni. Most azt próbáljuk röviden körüljárni, hogy milyen alapja lehet a kemény télről szóló híreszteléseknek, ha a korábbi éveket és több intézet kutatására alapozunk.

A tény az, hogy a meteorológusok valójában nem igazán tudnak 2 hétnél előbbre jelezni, így október végén ne is olvasson tovább az, aki pontos időjárás-előrejelzésre számított.

Amíg Amerika és Kanada területére tényleg hideg telet jósolnak, addig hazánkra az utóbbi évekhez hasonló, enyhe időjárás lesz a jellemző - ez derül ki legalábbis az esotanc.hu jelentéséből, amelyet hét nemzetközi intézet kutatásaira alapoznak.

Átlagos hőmérséklet, de sok a bizonytalanság

A korábbi előrejelzésekhez képest igen sok a bizonytalanság a várható hőmérséklet tekintetében. A legtöbb intézet átlagosnak megfelelő, vagy annál kissé enyhébb téli időszakot jelez előre a Kárpát-medencére. Ugyanakkor az amerikai Nemzeti Éghajlati Adatközpont egy átlagosnál lényegesen melegebb tél forgatókönyvét vázolja fel, különösen az évszak második felében. Több intézet, köztünk a NASA ezzel szemben egy csökkenő hőmérsékletű tendenciát vár a tél végére.

A korábbiakhoz képest tehát jelentős a bizonytalanság, az együttes kép mégis egy átlagos hőmérsékletű, vagy annál kissé enyhébb telet valószínűsít. Ez természetesen csak az évszak átlaga, ezen belül lehetnek kifejezetten hideg, havas és meleg periódusok is.

Csapadékban sem várható rekorddöntés

A hőmérséklettel szemben csapadék terén valamivel egyértelműbb a helyzet. A legtöbb intézet és modell egy átlagos csapadékú telet vetít előre, egyedül a Japán JAMSTEC veti fel egy az átlagosnál kissé szárazabb tél lehetőségét.

Ahogy a hőmérséklet esetén, úgy itt is fontos hangsúlyozni, hogy az átlagos csapadék hosszú időtávra vonatkozik, ezen belül lehetnek akár kiemelkedően csapadékos, akár havas időszakok is, egy-egy konkrét időjárási helyzet miatt- írja oldalán az esotanc.hu

Egy amatőr meteorológus blogjában arról ír, hogy az accuweather.com szerint az idei tél Európa nyugati felén viharosnak és szelesnek ígérkezik, de enyhe lesz, míg téliesebb időjárás inkább Kelet - Európai síkságon fordulhat elő.

Ha tehát tényleg az eddigi tapasztalatokat vesszük alapul, nem várható semmi „El Nino hatás” az idei télben, de érdemes fejben tartani, hogy a meteorológusok sem tévedhetetlenek. Ezeknek azonban talán mégis jobban hihetünk, mint a népi jóslásnak, és a minden évben felmerülő pletykáknak.

Címlapfotó: Veszprémi Állatkert

Ge. Á.
további cikkek
Ne menjen a jégre! Ne menjen a jégre! Az elmúlt hét hideg hajnalai és nappalai hatására a belvizes területeken egybefüggő jégréteg alakult ki és nagyobb tavaink partszéli részei is jéghártyásak. A jégréteg azonban a legtöbb helyen egyelőre alkalmatlan a sportra. A lápos területeken kialakult jégréteg pedig a jég vastagságtól függetlenül is életveszélyes – figyelmeztet a katasztrófavédelem. Adtak néhány tippet arra az esetre, ha mégis bekövetkezik a baj. 2024. január 16. 10:42 Amiről az időjárás mesél - a naptárcsináló csíziók Amiről az időjárás mesél Amiről az időjárás mesél - a naptárcsináló csíziók Volt idő, amikor még nem a műholdakról követték a zivatarok mozgását, hanem a horizonton figyelte a kor embere az égbolt színét és ebből vontak le messzemenő következtetéseket az egész hónap, vagy évszak időjárására nézve. Kovács Győző vendégírónk, helytorténeti kutató és meteorológus ezekből szemezgetett. 2024. január 15. 15:05 Merre indulj és mit csinálj, ha kiélveznéd a telet, de a síelés nem opció? Merre indulj és mit csinálj, ha kiélveznéd a telet, de a síelés nem opció? Nem csak a nosztalgia szól belőlünk, ha úgy véljük, gyerekként a január még csupa móka volt és nem csak emlékeztetője annak, hogy ideje felvenni a megszokott munkatempót. Akkor még lehetett órák hosszat szánkózni a domboldalon, hógolyócsatákat szervezni, meg úgy egyszerűen elmerülni a fehér táj szépségében. Most, ha épp nem tudsz síelni, így nem opciók a síparadicsomok, úgy tűnhet, a téli élvezeteknek lőttek. Pedig ez nem igaz. 2024. január 9. 16:30 A (nem is annyira) titkos fegyver a téli lehangoltság ellen A (nem is annyira) titkos fegyver a téli lehangoltság ellen Bár már látszik a fény az alagút végén – szó szerint, hiszen egyre hosszabbak a nappalok –, a karácsonyi csillogás elmúltával a január és a február az év leginkább hangoló hónapjainak számítanak. 2024. január 4. 20:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.