Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Vetkőzzük le az előítéleteinket!

2016. november 2. 11:43
Fogyatékkal élők előadásának és alkotásainak ad helyet a Petőfi Színház: november 9-én a Göllesz Viktor Fogyatékos Személyek Nappali Intézményének életét bemutató kiállítás nyílik a teátrumban, majd november 26-án az ÉFOÉSZ Integrált Színháza ad elő egy darabot.

A fogyatékkal élők alkotásainak befogadása nem előzmény nélküli a színházban: a korábbi években több alkalommal is segítette ekképpen az intézmény az integrálódást. Ahogy Oberfrank Pál igazgató megjegyezte: „nemcsak a színház, a szoros értelemben vett kultúra jegyében lehet jót tenni. Egy-egy ilyen alkalom igazi megtisztító, katartikus élménnyel bír, és bizonyítja, hogy az ember alkotó lény, aki minden körülmények között képes magából valami újat teremteni.”

A fogyatékkal élők társadalmi elfogadásának érdekét szolgálja A világ a mi szemünkkel című fotókiállítás, melyet november 9-én 17 órakor Fülöp Attila nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár nyit meg az emeleten található Latinovits-teremben. A tárlat a Göllesz Viktor Fogyatékos Személyek Nappali Intézményében élők és dolgozók mindennapjaiból, kulturális és sportesemények pillanataiból, különböző pályázatokon megvalósult eredményekből mutat be egy-egy részletet. A képek készítője, Lengyel Tamás maga is az intézmény tagja, aki összesen 8 témakör köré szervezte a kb. 50 fotót. A képek mellett kézműves termékeket is bemutatnak az ott dolgozó fiatal felnőttek munkáiból – tájékoztatott Bernát Ildikó, az Éltes Mátyás Alapítvány vezetője.

Bernát IldikóBernát Ildikó

Az érzékenyítést segíti a Veszprém megyei ÉFOÉSZ (Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége) Integrált Színháza is, akik november 26-án 19 órakor Aranycsapat című színdarabjukat hozzák el. A 35 éves fennállását ünneplő országos lefedettségű 1992-ben hozta létre integrált színházát, mely ma már több mint 70 taggal működik, Tapolcán ötödik éve működik a program, melyben a megyei egyesület minden tagja részt vesz.

Jobbra Somogyi IldikóJobbra Somogyi Ildikó

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is ép és látás-, hallás-, mozgás-, valamint értelmi fogyatékkal élők bevonásával mutatnak be egy színdarabot, ezúttal azonban a főszerepeket az egyesület tagjai játsszák - mondta el Somogyi Ildikó elnök. Az Arancsapat című musicalt Fenyő Miklós énekes dalai alapján Tasnádi István írta, s első ízben a Madách Színházban debütált. Az előadás komoly próba elé állítja a fogyatékkal élőket, hiszen táncban, énekben és prózában is gazdag, ugyanakkor tökéletesen alkalmas arra, hogy rávilágítson, ők is teljes értékű emberek. Az estre 1500 forintért válthatók jegyek, a bevételt pedig az ÉFOÉSZ tagjainak segítésére fordítják.

Nyitókép: Az események szervezői és házigazdái a tavalyi év egyik fellépőjével, a teátrum munkatársával.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor Kossuth-díjas színész volt a Vehír közéleti sorozatának legutóbbi vendége, így néhány szerencsés olvasónk egy kötetlen beszélgetésen vehetett részt, ahol maguk is feltehették kérdéseiket a színésznek. A Veszprémhez szorosan kötődő művész életformájáról, többlakiságáról is mesélt, amelyről egy videós összeállítást is megtekinthetnek. tegnap 13:29 Élet és halál kérdése a színpadon Élet és halál kérdése a színpadon Anat Gov: Happy Ending című drámáját mutatja be pénteken a Veszprémi Petőfi Színház. Az onkológián játszódó történet saját elmúlásukkal szembesíti a szereplőket – és a nézőket. 2024. április 11. 21:54 VII. Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja áprilisban Veszprémben! Petőfi Színház VII. Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja áprilisban Veszprémben! 2024. április 19-20-21. között hetedik alkalommal várja az érdeklődő közönséget a Veszprémi Petőfi Színházban a szíveket, lelkeket feltöltő, aktuális problémákat a színház- és társművészetekkel feldolgozó, segítő, tükröt tartó Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja. 2024. április 10. 11:22 Mérföldkőhöz érkezett a Petőfi színház az érzékenyítésben Mérföldkőhöz érkezett a Petőfi színház az érzékenyítésben A Veszprémi Petőfi Színház a hetedik alkalommal rendezi meg április 18-21. között a Lélektől-Lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválját. Az előadások után idén is beszélgetések lesznek, hogy az aktuális témákat minél mélyebben körbejárhassák. Az autizmus világnapján zajló sajtótájékoztatón vidéki színházak kapcsolódtak a Petőfi színház autizmusbarát szemléletformáló kezdeményezésükhöz. 2024. április 2. 18:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.