2018. február 19., hétfő
Zsuzsanna névnap

Vitézségből és emberségből mutattak példát

Az ’56-os forradalom során elhunyt katonákról emlékeztek meg és koszorúztak a Hősök kapujánál péntek délelőtt.

A veszprémi várban található, 2014-ben megújult épület minden 1848 óta a hazájukért elesett honvédnek állít emléket. Az ’56-os magyar forradalom és szabadságharc letörésére indított szovjet katonai invázió első napjának, november 4-ének hatvanadik évfordulóján koszorúztak a veszprémi helyőrségbe települt katonai, - és nyugállományú szervezetek, valamint a város önkormányzata péntek délelőtt.

brányi máriabrányi mária

Brányi Mária alpolgármester köszöntőjében egy veszprémi lány és egy vas megyei katona tragikus véget ért szerelmi történetét felelevenítve azt mondta, nem csak rájuk, hanem mind a 21 katonára emlékezünk, akik az ország különböző részeiről érkezve harcoltak a veszprémiekért, otthonaikért és hazájukért.

Döbbent és fájdalmas csendben elhunyt hazafiak és áldozatok voltak ők, akik a feladatukat minden körülmény közt teljesítették. Kijár számukra az itt élők tisztelete és hálája - mondta.

dr. földes ferencdr. földes ferenc

Dr. Földes Ferenc nyugállományú ezredes ünnepi beszédében Balassi az Egy Katonaének soraival hívta fel a figyelmet az itt elhunytak tiszteletére. Emberségből, és vitézségből mutattak példát az itt harcolók, akik a katonabecsülethez híven minden körülmény közt végrehajtották feladatukat, és készek voltak életüket a hazáért áldozni, miközben a szovjet csapatok egyszerre három irányból támadtak a városra.

„Nekünk talán jobb kor jutott, nekünk talán máshol kell majd bizonyítanunk, ehhez erőt adhatnak a hősök és hősi halottak. Ezért is szükséges ápolni emléküket”- fogalmazott.

A megemlékezésen a Magyar Honvédség Légierő Zenekara működött közre.