Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A Bakonyi Betyárok nem szarral gurigáznak

2009. április 14. 20:25
Zöld Bakonyban jártam, részeg betyárt láttam, ki akart rabolni, de inkább adott egy interjút. Bemutatkoznak a Bakonyi Betyárok!

Itt az idő, közeleg a nagy nap, amikor ismét kiszabadul a VEN szelleme palackjából. Teszi ezt a Bakonyi Betyárok nagy örömére, akik a megüresedett butykost jóféle házi arcfacsaróval töltik majd fel. A vehir.hu nyakon csípte Bakfitty Jankót és hűséges korteseit, sorozatunk első részében velük ismerkedünk meg.

Reggel felkelnek, jobb esetben az előadásra is benéznek, a fekete (gulyás)leves azonban a délutáni órákban vár rájuk. A felkészülés hosszú és fárasztó: találkozók, gyűlések és próbák várják a jelöltet és maroknyi csapatát. A sokszor késő estig tartó munka nehéz, de szerencsére a betyárok mérik a legtisztább házi pálinkát a környéken, így nem kell aggódnunk, hogy üres marad a pohár, aminek fenekére nézve a napi stressz kámforként illan tova.

Varga János, alias Bakfitty Jankó (főbetyár)

Hétköznapjait villamosmérnök hallgatóként tengeti. Ha ez a VEN nem lenne, a következő szemeszterben államvizsgázna, hogy büszkén gyarapíthassa a diplomás munkanélküliek táborát. A biztonság kedvéért még ráhúzott egy évet, nehogy idő előtt el kelljen hagynia a diákrektori széket, bár állítása szerint a csúszás azért van, mert ragaszkodik az egyetemhez, és szeretné minél tovább a hallgatói közösséget a HÖK tagjaként segíteni.

- Gépészmérnök szakesten elém állt egy ismerősöm, aki már sok VEN-en túl van, és közölte velem, hogy én leszek a jelölt. Ha már így alakult, elkezdtem dolgozni a rátermettségemet bizonyító testi jegyek kialakításán is - mondta.

A Bakonyi Betyárok nevében, mint ahogy az már többeknek feltűnhetett, nem szerepel a VEN, a vehir.hu bártan vonta őket ezért kérdőre. Nem rajongtak a kérdésért, de megosztották velünk, hogy az első megbeszélésen az idősebb csapattagok dobták fel az ötletet, amit néhány éve még szőnyeg alá sepertek. Mindenkinek tetszett, így lettek azok, akik. A csapatnévbe különben sem kötelező beletenni a rövidítést, és egyébként is meg kell hagyni, a Bakonyi VENtyárok elég idétlenül hangzik.

Semperger Zsuzsanna (albetyár)

Életcélja - ha már ezt a szakot választotta -, hogy magyar nyelv nemes művelője és a színház-történet titkainak tudója legyen. A főbetyárt már régebbről ismerte, a kortesi felkérést megtisztelve elfogadta. Azt mondja, ha fiú lenne, sem akarna jelölt lenni, azonban állítását nem indokolta.

Sinkovics Bálint (szintén albetyár)

A tavalyi egyetemi napok oszlopos tagja. Az akkor még csak a háttérben megbúvó délceg fiatalember egy év alatt a VENszülött szőrmét karikás ostorra cserélte, hogy alaposan ellássa a gondját mindenkinek, aki a főbetyárt rossz szóval illeti.

- Miután Gyurcsány Ferenc lemondott, vártam egy telefonhívást fentről, de mivel ez elmaradt, maradtam mezei kortes. Tavaly imádtam együtt dolgozni a csapattal, most szeretnék még többet hozzátenni VEN-hez és még több embert megismerni.

- Konzerv poénokra nincs szükségünk. Amint a csapatnév megszületett, mindenki elkezdett agyalni. Alapból is dől belőlünk a hülyeség, így nem fájdult bele a fejünk a sok gondolkodásba - osztotta meg velünk Bálint. - Elég volt az is, hogy a csapat elkezdett masszívan inni. A megfelelő mennyiségű célzóvíz után valóságos ötletáradat indult be - tette hozzá Zsuzsanna.

Kis költségvetés, nagy kreativitás

Filmet forgatnak, újságot szerkesztenek és programokat szerveznek, amolyan igazi betyár módra. Sobri Jóskának sem voltak milliói, hogy megleckéztesse az arra járót. - A csapatban szétosztottuk egymás közt a munkát. Van, aki az újságért, van aki a filmért és van, aki a programokért felel, én pedig örülök, ha van időm mindet megnézni - mondta Bakfitty Jankó. - Az újságban igyekszünk változatos témákat felvonultatni. A betyárbecsület fontos, a tartalomról más csapatokkal is beszéltünk, így figyelni tudtunk arra, hogy ugyanaz az ötlet ne szerepeljen két helyen egyszerre - magyarázta.

- A filmet tekintve a VEN reformerek ajánlásával megpróbáltuk a lehető legtöbb tanárt bevonni a történetbe, még a zsűri egyik tagja is szerepet kap benne. Jó tippeket kaptunk a helyszínekre is: vidéken, paraszti jellegű épületekben forgatunk - osztotta meg lapunkkal Bálint, aki a rövid videó elkészültéért felel. - A forgatás fergeteges, eddig egy másfél órás nyersanyag jött össze, ami a történet szempontjából még csak 6-7 percet tesz ki. Lesz mit vágni rajta, de a lényeg az, hogy jól érezzük magunkat - mondta.

A KÖJÁL rémálma

A programunkban Betyárolimpia is szerepel. Akadálypályát állítunk majd fel furfangos feladatokkal. Lesz minden, amit el lehet képzelni. Az egyetlen gond, hogy közel a KÖJÁL, de amit ki lehet vinni, az visszük - mutatta be a terveket Zsuzsanna. - Betyár társasjátékra is készülünk, egy óriási táblát rajzolunk majd fel. A cél minél hamarabb körbeérni a pályán, azonban ezt vicces villámkérdésekkel és megfelelő mennyiségű kerítésszaggatóval nehezítjük - folytatta.

Mulatós rock-kocsma

- A kocsmában rockosra vesszük a figurát, minden napra két koncertet tervezünk. Kakukk- ill. betyártojásként egy kis műfaji kitekintés is belefér: egy szaktársunk húzza majd el mindenki nótáját - tudtuk meg Bálinttól.

Alkoholra fel!

- Volt pár szép esténk, fel kell készülni a VEN egész hetes megpróbáltatásaira - vágta rá Zsuzsanna kérdésünkre, melyben az elmúlt hetekről érdeklődtünk. - Edzünk rendesen! Volt olyan nap, amikor délután kettőtől hajnalig öntöttünk magunkba a lőrét. Részegen már arra is gondoltunk, hogy nyerünk - tette hozzá Bálint. - Nem akarok esélyeket latolgatni, a lényeg a nemes versengés. Ha viszont nyernénk... hát, először is beszédet kell mondanom. Erre mindenképp fel szeretnék készülni, azonban a többin majd ráérek akkor agyalni, hogy ha odáig jut a csapat - zárta a sort Bakfitty „Varga János” Jankó.

Kocsis Sándor
további cikkek
Élsportolók két lábon VEDAC Élsportolók két lábon A Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratóriumban valósul meg egy veszprémi kísérleti fejlesztés, az élsportolók sikeres továbbtanulásának elősegítése érdekében. 2024. április 1. 19:55 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' Hatalmas az érdeklődés a Pannon Egyetem Humántudományi Kar szakjai iránt, olyannyira, hogy az ősztől induló pszichológia alapképzést több mint százan jelölték meg első helyen. Ennél is népszerűbb az óvodapedagógia alapképzés, s mindemellett nemrég a terület- és városfejlesztés mesterszakot is sikerült engedélyeztetni az Oktatási Hivatallal. Navracsics Judit, a HTK dékánja úgy fogalmazott: örül a váratlan sikernek, ami azért annyira mégsem váratlan, hiszen évekig dolgoztak azon, hogy a fiatalok ilyen széles spektrumú képzéskínálatból választhassanak. 2024. március 23. 21:21 Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Csütörtök este az Agóra színháztermében ünnepelték a Báthory István Általános Iskola negyvenötödik születésnapját, ahol az intézmény korábbi igazgatói, tanárai, diákjai is részt vettek. 2024. március 22. 14:01 75 éves jubileumát ünnepli az Ipari 75 éves jubileumát ünnepli az Ipari Fennállásának 75. évfordulóját ünnepli az Ipari Technikum, a sokszínű jubileumi rendezvényekre a szerdai gálaműsorral tették fel a koronát. 2024. március 21. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.