Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Megnyugodtak a tőzsdék reggel óta

2016. november 9. 11:53 // Forrás: mti
Csillapodtak az amerikai elnökválasztás miatt felkorbácsolt aggodalmak, máris megnyugodni látszanak az értékpapír- és pénzpiacok, miután Donald Trump békülékeny hangnemet ütött meg győzelmi beszédében, és meg sem említette a választási kampányban tett ígéreteinek jórészét.

Miközben a tokiói értéktőzsde irányadó indexe a pánik kellős közepén 5,36 százalékos mínuszban zárt, a vezető nyugat-európai tőzsdék már csak 2 és 2,8 százalék közötti veszteségben nyitottak, noha a határidős jegyzések még több 4 százalékos csökkenést vetítettek előre.

Délelőtt fokozatosan csökkentek a mínuszok, így 11 óra körül a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,07 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,66 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig csak 0,97 százalékos veszteségben állt. Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 1,14 százalékkal, a legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSE Eurofirst 300 indexe pedig 0,40 százalékkal esett vissza. Londonban még az is előfordult néhány percre, hogy az irányadó index nyereséges tartományba kapaszkodott fel.

New Yorkban is sokat javult a hangulat. A határidős jegyzésekben a 30 vezető amerikai iparvállalat DJIA-mutatója 1,81 százalékos, a tőzsdén jegyzett legnagyobb amerikai részvénytársaságok Standard & Poor's 500-as mutatója 2,07 százalékos, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 2,48 százalékos mínuszban áll, szemben a kora reggeli több mint 3,5 és 4,5 százalék körüli veszteségekkel.

Az Egyesült államok 45. elnökévé megválasztott Donald Trump győzelmi beszédében - a választási kampányban eluralkodott mély megosztottságra utalva - kifejtette: "eljött az ideje, hogy begyógyítsuk a megosztottság sebeit... hogy ismét egymásra találjunk és egységes nép legyünk".

Trump komoly gazdasági változásokat, munkahelyeket ígért, s arra is ígéretet tett, hogy - ahogyan a kampányának jelszava is fogalmazott: - Amerikát ismét naggyá teszi. "Mi mindig Amerika érdekeit helyezzük majd mindenek elé, korrekt tárgyalópartnerek leszünk mindenkivel, a közös platformot keressük majd és nem az ellenségeskedést" - fogalmazott.

vehir.hu
további cikkek
Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Pannon Egyetem Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Az egyetem a tudást, a cégek pedig a piaci tapasztalatukat és saját tőkéjüket teszik bele abba az az együttműködésbe, ami mindkét félnek előnyös a nap végén. A Pannon Egyetem most egy olyan befektetőcéggel írt alá együttműködési megállapodást, aminek alapítója annak idején Veszprémben végzett, most pedig befektetőként tér vissza az alumni intézménybe. 2024. április 2. 14:52 Város és vállalkozások, együtt, egymásért Város és vállalkozások, együtt, egymásért Három ínséges év után idén már konszolidálódni látszik a hazai gazdaság helyzete, amit a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) is szeretne felpörgetni azzal, hogy több területen és folyamatos jelleggel nyújt segítséget a hazai vállalkozóknak. Csütörtök este a VOSZ Veszprém vármegyei szervezete tartotta meg aktuális taggyűlését és fórumát, ahol az is elhangzott, milyen szimbiózis van az önkormányzat és a helyi vállalkozók között. 2024. március 22. 10:37 A tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége húsvétkor A tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége húsvétkor Az idei húsvéti szezon előtt nem volt jelentős alapanyag-áremelkedés, ezért a húsfeldolgozók legalább a tavalyihoz hasonló forgalomra számítanak, többségük 5-15 százalékos növekedést is vár az idei ünnepi időszakban, a kisebb üzemeknél a húsvéti forgalom elérheti az éves mennyiség 30 százalékát is - írta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége szerdai közös közleményében, amelyben azt ajánlották a fogyasztóknak, hogy keressék a hazai termékeket, hiszen a magyar eredet a minőség garanciája. 2024. március 20. 12:07 A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyarországi munkaerőpiacon szinte minden második alkalmazott váltana munkahelyet, amelynek kiválasztásánál a fizetés mértéke és a munkahely elhelyezkedése számít elsősorban - közölte a Profession.hu negyedéves reprezentatív kutatása alapján kedden. 2024. március 19. 13:22

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.