Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Újabb legendával lettünk szegényebbek

2016. november 11. 15:45 // Forrás: MTI/ index.hu
82 évesen, röviddel utolsó lemeze megjelenése után elhunyt az egyik legismertebb zenész, dalszerző és költő, Leonard Cohen.

A kanadai énekes, dalszerző és költő halálhírét hazai idő szerint péntek hajnalban tette közzé kiadója, a Sony Music Canada az énekes hivatalos Facebook-oldalán a következtő üzenettel: "Mély szomorúsággal tudatjuk, hogy a legendás költő, dalszerző és művész, Leonard Cohen már nincs közöttünk" -, amelyben hozzátették, hogy Cohen halálával a zene egyik legnagyobb tiszteletben álló és legtermékenyebb látnoka távozott.

A gyászszertartás Los Angelesben lesz, a család pedig nyugalmat kér, hogy gyászolhasson.

Leonard Cohen Québecben született 1934. szeptember 21-én. Már elismert író és költő volt, amikor 31 évesen, 1966-ban New Yorkba költözött, ahol zenészként is letette névjegyét. Nem telt el sok idő, és erőteljes líraisággal megírt dalszövegei miatt a kritikusok csakhamar az idén irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett Bob Dylanhez hasonlították. Cohen rengeteg zenészt megihletett, sok szerzeményét dolgozták fel mások, neve bekerült a Rock and Roll Hall of Fame-be, és hazája legmagasabb kitüntetését, Kanada Érdemrendjét is elnyerte. Gyakran melankolikus dalai csak ritkán lettek slágerek. Legismertebb dalát viszont, a Hallelujah-t 1984-es megjelenése óta több százan dolgozták már fel.

Leonard Cohen pályafutása során több tucat zenei és irodalmi díjat kapott. A többi között többször elnyerte a kanadai zenész szakma Juno-díját, kapott Grammy-díjat, amellyel teljes életművét ismerték el, és 2011-ben a szintén kanadai zongoraművészről elnevezett Glenn Gould-díjat is neki ítélték oda.1967-től összesen 14 stúdióalbumot készített. Utolsó lemeze, a You want it darker mindössze három héttel ezelőtt, október 21-én jelent meg.

Halála előtt nem sokkal a The New Yorkernek adott interjút, amiben azt mondta, hogy 82 évesen már készen áll a halálra, és nem tartja túl valószínűnek, hogy valaha még turnézni fog. Ugyan voltak még befejezetlen dalai és versei, de azt mondta, tudja, hogy ezeket már nem tudja befejezni, más dolga van. Helyette már a halált várja, és reménykedik, hogy nem lesz túl kényelmetlen az egész - írja az Index.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.