Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Szükség van a forrásokra

2016. november 17. 14:54
Az új közbeszerzési törvényről és a kis- és középvállalkozások fejlesztési lehetőségeiről tartottak fórumot csütörtök délelőtt Veszprémben. A megyei iparkamara szerint a jövőben a forráshiány okozhat kihívásokat, míg a VOSZ a minimálbér nagyarányú növelését tartja rossz ötletnek. Veszprém az egyik legsikeresebb pályázó.

A KAVOSZ Zrt. országjáró turnéjának második állomása volt csütörtökön Veszprém, amelynek fókuszában az egyszerűsített közbeszerzési eljárások, valamint a kkv-k működését és fejlődésüket elősegítő információk megosztása volt.

Több forrásra van szükség, a béremelés segíthet

Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszöntőjében a Széchenyi Kártyáról elmondta: A folyószámlahitel Veszprém megyében 15 éve van jelen, mely időszak alatt összesen tizenkétezer alkalommal 57 milliárd forintot utaltak ki a vállalkozásoknak. Sokan igényeltek 2-3 millió forintot, ám a legnagyobb számban azok vannak, akik 5 és 10 millió forintos támogatást kaptak. Ez jól mutatja, hogy a pénz ténylegesen a kicsikhez került, azokhoz, akik számára létfeltétel volt a támogatás - fogalmazott, majd hozzátette:

Azonban a következő időszakban ahhoz, hogy a kkv-k ténylegesen előre kapjanak, figyelembe kell venni, hogy jelentős forráshiánnyal küzdenek. Markovszky szerint látva, hogy míg Magyarországon kétszer annyi kkv létezik, mint Ausztriában, el kell gondolkozni azon, hogy a munkaerő elhelyezkedési probléma mellett az is baj lehet, hogy a jövőben sok embernek nem lesz munkabére, ha nem lesz elég fejlesztési forrás.

markovszky györgymarkovszky györgy

Úgy véli, a munkaerőhiány problémája a nagyvállalatokat is érzékenyen érintheti, hiszen a megyében található hat nagy multi könnyen dönthet a leépítés vagy a kivonulás mellett, ha hosszútávon nem sikerül rendezni a kérdést - mondta a kereskedelmi kamara elnöke.

Mindenkinek az lenne az érdeke, hogy a kis- és középvállalkozások több forráshoz jussanak, hogy fel tudjanak zárkózni a piac többi szereplőjéhez. Úgy látja, a napokban bejelentett munkabéremelés segítheti ezeket a folyamatokat.

Túlzó lehet a béremelés

A béremelés kérdését egészen másképpen látja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége. Gazsi Attila, a VOSZ megyei elnöke szerint fontosak a finanszírozási lehetőségek és az adóváltozások, ám a kormány által javasolt 15 és 20%-os minimálbéremelés mélyen érintheti a vállalkozásokat: emiatt megnő a szürke és feketegazdaság, sokakat pedig csak részmunkaidőre jelenthet majd be a munkáltatójuk. A VOSZ bizakodó a hazai gazdaság állapotát tekintve, de erősnek látja a kormány által mondott számokat, hiszen az emelésre fordított összegek szerintük a fejlesztések elől vonhatják el a forintokat.

Gazsi AttilaGazsi Attila

Átlátható közbeszerzések

A fórumon több szakértő előadása mellett a Miniszterelnökség Közbeszerzési Szabályozási Főosztályának vezetője, dr. Kovács László is megszólalt. Előadásában az új közbeszerzési törvény alapvető változásairól, az eljárások egyszerűsítéséről tájékoztatta a jelenlévőket, majd elmondta, hogy a változtatások fő céljai között szerepelt az adminisztratív terhek csökkentése és a kis- és középvállalkozási szektor részvételének közbeszerzési eljárásokban való segítése.

Kiemelte, hogy a negatív sajtómegjelenések ellenére Magyarországon egy EU-s felmérés szerint 100%-ban elérhetőek a pályázati pénzek információi az interneten, szemben a skandináv országokéval, ahol ez a szám 30% körüli. Elmondása szerint a vállalkozások alig néznek utána a lehetőségeknek, a jelenlevőket pedig arra bíztatta, hogy járjanak utána, éljenek a lehetőségekkel, hiszen a szerződésektől elkezdve minden fontos részlet megtalálható a világhálón.

Veszprém sikeres pályázó

Porga Gyula polgármester Veszprém 2007 utáni fejlesztéseiről beszélt. Prezentációjában megjegyezte, hogy a város a régió egyik legsikeresebb pályázója, hiszen az előző fejlesztési ciklusban 2013-ig közel 10 milliárd forintnyi támogatást sikerült lehívni, a civil szféra ezen időszak alatt 1 milliárddal lett gazdagabb. 2010 és 2015 között a városban 4 ezer új munkahely jött létre, amely hozzájárult ahhoz, hogy a városban tartósan alacsony maradjon a munkanélküliség. Ez a szám jelenleg 2% körüli, ám a tendenciák azt mutatják, hogy a lakosságszámban évek óta emelkedés tapasztalható.

A város 2020-ig meghatározott fejlesztési tervei között továbbra sincs prioritásváltozás. Már most 11,5 milliárd forint áll rendelkezésre, amelyet fontossági sorrendben a fenntartható közlekedésre, az élhető városi környezet javítására, a kulturális turizmusra, innovációs gazdaságfejlesztésre és az intézményhálózat racionalizálására fordítanak majd. Ehhez jön még hozzá a Modern Városok program és az Orbán Viktor által odaítélt közel 45 milliárdos összeg, amelynek elköltéséről ITT írtunk (ebből azóta kikerült a 8-as út fejlesztése és a viadukt megépítése is).

Porga Gyula elmondta, 2020 utánra is vannak tervei a városvezetésnek, hiszen 2023-ban megszereznék az Európa Kulturális Fővárosa címet.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. tegnap 14:04 Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Sikeres projektet zárt a Balaton Bútor kft.: európai uniós támogatással fejlesztették eszközparkjukat és a munkavállalók tudását is. 2024. április 25. 10:19 Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Pannon Egyetem Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Az egyetem a tudást, a cégek pedig a piaci tapasztalatukat és saját tőkéjüket teszik bele abba az az együttműködésbe, ami mindkét félnek előnyös a nap végén. A Pannon Egyetem most egy olyan befektetőcéggel írt alá együttműködési megállapodást, aminek alapítója annak idején Veszprémben végzett, most pedig befektetőként tér vissza az alumni intézménybe. 2024. április 2. 14:52 Város és vállalkozások, együtt, egymásért Város és vállalkozások, együtt, egymásért Három ínséges év után idén már konszolidálódni látszik a hazai gazdaság helyzete, amit a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) is szeretne felpörgetni azzal, hogy több területen és folyamatos jelleggel nyújt segítséget a hazai vállalkozóknak. Csütörtök este a VOSZ Veszprém vármegyei szervezete tartotta meg aktuális taggyűlését és fórumát, ahol az is elhangzott, milyen szimbiózis van az önkormányzat és a helyi vállalkozók között. 2024. március 22. 10:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.