Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

450 éve foglalták vissza a veszprémi várat

2016. november 22. 19:20
A szigetvári ostrom évében, 1566-ban került ismét magyar kézre az addig átmeneti török fennhatóság alatt lévő veszprémi vár. A helyi várvédők tiszteletére avattak kedd délután emléktáblát a városban.

1566-ban szabadították fel a veszprémi várat, az esemény egy komplex háborús sorozat része volt. Ebben az évben jött Magyarországra Szulejmán, hogy az általa támogatott Erdélyi Fejedelemséget segítse, és elfoglalja Szigetvár és Gyula várát, mivel ez a két pont akadályozta leginkább a török terjeszkedést.

Miközben Szigetvár ostroma zajlott, az ország más pontjain számos egyéb hadmozdulatot hajtottak végre. Ezek egyike volt az a magyar-bajor seregösszevonás, amelynek során Komárom térségében a bajor Miksa főherceg vezetésével a már ostromlott várakat igyekeztek megsegíteni. Miksának azonban erre nem volt módja, így kénytelen volt elterelő hadműveletekkel lekötni a török erőket. Az egyik ilyen elterelő művelet mellékszíntere volt Veszprém is.

A 10-11 ezer fős magyar-német sereg a Bakony előterében lévő várakat igyekezett megszerezni, e hadművelet során sikerült visszafoglalni Veszprémet is, 1566. június 30-án. A visszafoglalással sikerült megerősíteni a Győrbe és Bécsbe vezető utak védelmét- foglalta össze újságírói kérdésre az akkori eseményeket dr. Fodor Pál, magyar turkológus, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának főigazgatója.

dr. fodor pál előadása a városházándr. fodor pál előadása a városházán

A kutató Porga Gyula polgármester városházi köszöntője után, a ”Zrínyi Miklós Szigetvár - 1566” Emlékév és az új emléktábla avatásának apropójából tartott előadást „A török hódítás és Veszprém” címmel.

Új emléktábla a veszprémi várban

A program folytatásaként a Hősök Kapujánál leplezték le a vár új emléktábláját (Diénes Attila műve), ahol az emlékév emlékbizottságának elnöke, Dr. Hóvári János mondott beszédet.

„Veszprém hős város, a katonai erények és vitézségek emlékhelye. Ezt bizonyítják az 1956 során a városért harcoló katonák bátor tettei, és az 1566-os események is. Győzelemre egyiknél sem volt esélyük, ám küzdöttek, mert tudták, hogy a harc nem csak a győzelemről, hanem a becsületről is szólt”- fogalmazott.

dr. hóvári jános a hősök kapujánáldr. hóvári jános a hősök kapujánál

A becsület gondolatáról szólnak a Himnusz sorai is, amelyet Kölcsey Zrínyi hatására olyan "veretesen tudott megfogalmazni", hogy sorai mai napig velünk élnek. Az a bizalom, amely a Himnusz soraiból a jobb időszakra emlékeztet minket, mindig bíznunk kell - mondta Hóvári, majd kiemelte, Magyarországot az teheti naggyá és erőssé, ha polgárai becsületesen helyt állnak az élet minden helyzetében, és rendületlenül hisznek a szebb jövőben.

„Ha ebben nem tudunk hinni, nagyon nagy baj van.”

Az elnök szerint a becsület mellett nem beszélünk eleget az olyan sikeres magyar hősökről, mint a világtörténelmi jelentőségű Hunyadi János, és az olyan 16. századi hőstettekről sem, amelyek a nagy tragédiák mellett megtörténtek. 1566-ban elesett ugyan Gyula és Szigetvár, viszont Veszprémet és számos más várat a Közép-Dunántúlon a magyar és a külföldi csapatok visszafoglalták. „Veszprém nem csak egy vár volt akkoriban, hanem egy országrész védőbástyája.”

dr. hóvári jános és porga gyula leplezte le az új emléktáblátdr. hóvári jános és porga gyula leplezte le az új emléktáblát

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
A Fájdalmas Péntek áldozataira emlékeztek Olaszfalun Olaszfalu A Fájdalmas Péntek áldozataira emlékeztek Olaszfalun 1945. március 23-án 32 fiatalt lőttek le szovjet katonák a bakonyi településen. Vasárnap délelőtt szentmisével és koszorúzással emlékeztek az áldozatokra. 2022. március 27. 15:34 Korabeli filmszalagon a '30-as évek Veszpréme történelem Korabeli filmszalagon a '30-as évek Veszpréme Az utókor számára fennmaradt 1930-as évekbeli kisfilm mutatja be a két világháború közti Veszprémet, amit digitalizálva bárki elérhet az interneten. A megkopott szalagon még kivehető a Séd-völgy a Viadukt nélkül, az Óváros tér korabeli formája és az egykori Csomai strand átadójáról is tartalmaz képkockákat. 2021. november 20. 15:00 Megváltó a patikában-egy veszprémi gyógyszerészcsalád huszadik századi története(i) közélet Megváltó a patikában-egy veszprémi gyógyszerészcsalád huszadik századi története(i) Egy család, amelynek a patikájában Jávor Pál felesezett, a szalonjában püspökök teáztak, az egyik tagja pedig megmentette a Tűztornyot az oroszok géppuskájától: Veszprém ma nem lenne az, ami, a Kocsuba-Karabélyos família nélkül. 1911 és 1951 között ők voltak az Óváros tér mellett található Fekete Sas Gyógyszertár tulajdonosai, ez idő során rengeteget fényképeztek, filmeztek, leveleztek és nagy társasági életet éltek, így a család és a város története elválaszthatatlanul összefonódott. 2021. május 16. 12:15 Amikor még télen esett a hó Fortepan Amikor még télen esett a hó Erzsébet-ligeti jégpálya, befagyott Balaton, és Viadukton pózoló diák a téli időjárást idéző Fortepan-válogatásunkban. 2020. december 29. 4:25

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.