Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Tovább élünk = több időnk van betegeskedni

2016. november 23. 17:46 // Forrás: mti
Az Európai Unió lakosságának többsége tovább él, mint korábban, ugyanakkor az egészségben eltöltött életévek száma nem feltétlenül növekszik - közölte az Európai Bizottság frissen kiadott jelentésében szerdán.

Az Európai Bizottság és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) Egészségügyi pillanatkép: Európa 2016 című közös jelentésében arról tájékoztatott, hogy uniószerte növekszik a 65 éven felüli lakosság aránya, amely 1960-ban nem érte el a lakosság 10 százalékát, 2015-ben viszont már megközelítette a 20 százalékot, és az előrejelzések szerint 2060-ra a 30 százalékot is elérheti. A férfiak átlagos élettartama 78,1 év, amíg a nőké 83,6.

Az Európai Unióban hozzávetőleg 50 millióan szenvednek krónikus betegségekben. Évente mintegy 550 ezer munkaképes korú ember veszíti életét olyan betegségek következtében, amelyek potenciálisan elkerülhetőek. Ennek éves költségvonzata az uniós országok szempontjából mintegy 115 milliárd eurót (1 euró mintegy 310 forint) tesz ki.

Az unió felnőtt lakosságának egyötöde dohányzik, évente legalább 10 liter alkoholt fogyaszt, és 16 százalékuk elhízott. A halálozások 37 százalékát keringési rendellenességek okozzák, 27 százalékot rákbetegség, 8 százalékot pedig légzőszervi megbetegedés.

A jelentés rámutatott arra, hogy az Európai Unióban (EU) emberek életét lehetne megmenteni és több milliárd eurót lehetne megtakarítani egészségfejlesztést és betegségmegelőzést célzó szakpolitikai eszközökkel és az egészségügyi ellátás hatékonyságának javításával.

"A népesség elöregedése miatt, melyet a krónikus megbetegedések arányának növekedése kísér, valamint a költségvetési források szűkösségére tekintettel meg kell változtatnunk az egészségügyi ellátást: fejleszteni kell az elektronikus egészségügyet, az alapellátás és a közösségi ellátás keretében nyújtott szolgáltatások jobb megszervezése révén csökkenteni kell a kórházi tartózkodás időtartamát, és átgondoltabb kiadáspolitikát kell kialakítani a gyógyszerekre vonatkozóan, egyebek között azáltal, hogy teljes mértékben kiaknázzuk a generikus készítmények alkalmazásában rejlő lehetőségeket".

vehir.hu
további cikkek
A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Energiaital-függők a magyar fiatalok Energiaital-függők a magyar fiatalok Már az Országgyűlés előtt van az a törvényjavaslat, ami kimondja, hogy a jövőben energiaitalt csak tizennyolc év felett vásárolhat valaki. Tehát gyakorlatilag az alkohollal és a dohánytermékekkel kerül egy körbe, utóbbihoz képest azzal a különbséggel, hogy n száműzik a trafikokba, a boltok polcain kint lehetnek. A green.hu segítségével összeszedtünk néhány statisztikát, amire a törvényjavaslat reagál. 2024. április 10. 12:00 Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Amennyiben elfogadja az országgyűlés a KDNP politikusai által benyújtott törvényjavaslatot, úgy legkorábban idén nyártól a dohány- és alkoholtermékekhez hasonlóan az energiaitalok is tiltólistára kerülnek a fiataloknál. A kereszténydemokrata párt ifjúsági tagozatának tagjai veszprémi sajtótájékoztatójukon beszéltek a törvényjavaslat részleteiről. 2024. április 5. 21:46 Ugye nem felejtette el? Óraállítás! Ugye nem felejtette el? Óraállítás! Kezdődik a nyári időszámítás. Az órákat hivatalosan hajnali kettőkor három órára kell állítani! 2024. március 30. 13:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.