Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Mihamarabb meg kell adni a segítséget

2016. december 2. 13:54
Egy kisbaba születése mindig hatalmas öröm, ha valamilyen okból azonban visszamarad a fejlődésben, komoly kihívás elé néz a család. A legnagyobb segítséget ilyenkor a korai fejlesztés jelenti – ennek kapcsán tartottak szakmaközi tanácskozást a kórházban pénteken.

A megyében tevékenykedő korai fejlesztéssel foglalkozó egészségügyi és oktatásügyi dolgozók bevonásával második alkalommal megtartott konferencia legfőbb célja az volt, hogy rávilágítsanak, miként lehetne hatékonyabbá tenni a gyermekellátás rendszerét. A legfontosabb cél az, hogy a sérült, fejlődésükben visszamaradt gyermekek mihamarabb és a lakóhelyükhöz legközelebb részesülhessenek a korai fejlesztés rendszerében.

A szakmai tanácskozáson részt vett Polgárdy Imre, a megyei közgyűlés elnöke is, aki köszöntő beszédében személyes élményeit osztotta meg. A közgyűlés alelnökeként, majd elnökeként közvetlenül nyomon követhette azokat a fejlesztéseket, amelyeknek köszönhetően korszerűbbé vált Veszprémben az újszülött és koraszülött ellátás. Több mint egy évvel ezelőtt, amikor egy fiatal házaspár hozzá fordult, mégis azt tapasztalta, van egy kis hiba a rendszerben. A pár akkor arról számolt be, hogy nincs megfelelő rehabilitációs gyermekellátás, az érintettekbennek ezért Budára vagy Győrbe kell utazniuk. Azóta sokat sikerült javítaniuk a helyzeten, de bőségesen van még min csiszolni.

Czeizel Barbara, kora gyermekkori intervencióért felelős miniszteri biztos szintén a rendszer hibáit emelte ki. Magyarországon 1993 óta a köznevelés feladata a korai fejlesztés, mely születéstől 5 éves korig segíti a kortársaikhoz képest visszamaradt gyermekek előrehaladását gyógypedagógusok segítségével. Az igazán hatékony megoldást azonban az jelentené a gyerekek fejlődésében, ha családközpontúbbá tennék a rendszert, hiszen a gyermek fejlődésének szempontjából elsősorban mégis ők jelentik a legnagyobb hátszelet. „Csak akkor van értelme az egésznek, ha meghallgatjuk a családokat, és azokra a problémákra keresünk megoldást, amelyekről ők beszámolnak” – fogalmazott Czeizel.

A korai intervenció éppen ebben segít: ilyen esetekben nemcsak a gyermeket fejlesztik, hanem a családot, a szűkebb és tágabb környezetet is támogatják. Egyfajta komplex tanácsadásról van szó, amelyben a gyermekorvos, gyógypedagógus, mozgásterapeuta, konduktor, pszichológus, integrációs szakember is részt vesz. Ők munkájuk során maximálisan szem előtt tartják a gyerek állapotát és a család igényeit, körülményeit.

Czeizel Barbara szerint fontos lenne gördülékenyebbé tenni azt az utat, amíg a család eljut a korai intervencióig. Sok esetben problémát jelent a minősítés is, noha az alapellátásban résztvevő szakemberek tudása kiemelkedő. Ugyanakkor arra kellene törekedni, hogy minél hamarabb diagnosztizálják az érintett gyermekek problémáit, hiszen amíg nem tudjuk, mi a probléma, fejleszteni sem lehet, azonban minél korábban ismerik fel azt, annál könnyebb lesz a felzárkózás.

Bertalan Melinda
további cikkek
Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Energiaital-függők a magyar fiatalok Energiaital-függők a magyar fiatalok Már az Országgyűlés előtt van az a törvényjavaslat, ami kimondja, hogy a jövőben energiaitalt csak tizennyolc év felett vásárolhat valaki. Tehát gyakorlatilag az alkohollal és a dohánytermékekkel kerül egy körbe, utóbbihoz képest azzal a különbséggel, hogy n száműzik a trafikokba, a boltok polcain kint lehetnek. A green.hu segítségével összeszedtünk néhány statisztikát, amire a törvényjavaslat reagál. 2024. április 10. 12:00 Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Amennyiben elfogadja az országgyűlés a KDNP politikusai által benyújtott törvényjavaslatot, úgy legkorábban idén nyártól a dohány- és alkoholtermékekhez hasonlóan az energiaitalok is tiltólistára kerülnek a fiataloknál. A kereszténydemokrata párt ifjúsági tagozatának tagjai veszprémi sajtótájékoztatójukon beszéltek a törvényjavaslat részleteiről. 2024. április 5. 21:46

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.