Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A Grincs vagy a giccs lopja el a karácsonyt?

2016. december 4. 20:53
Emlékszem, gyerekkoromban a karácsonynak valami egészen különleges varázsa volt. Sajnos ez mára nagyrészt elmúlt, de egyáltalán nem azért, mert felnőttem.

Hanem azért, mert annak idején a karácsony – mint minden rendes csoda – három napig tartott, most meg három hónapig. Az egyik barkácsáruházban már szeptember végén kipakolták a műfenyőket a fő helyre, a bejárattal szemben. November közepén már minden bevásárlóközpontban a karácsonyi dekoráció fogadott, december elején pedig már ontják a karácsonyi dalokat a rádiók, és innentől kezdve az adventi hónap tulajdonképpen egyetlen nagy karácsonnyá változik csillogó-villogó fényfüzérekkel, agyonjátszott ünnepi slágerekkel.

Ezek mind-mind szükséges részei az igazi karácsonyi hangulatnak, és mégis, amikor december 24-én este minden évközi terhet bedobálunk és gondosan elzárunk a szekrénybe, átadjuk magunkat a hangulatnak – és egymásnak – , feldíszítjük a fát, feltesszük a karácsonyi bakelitot Deezer playlistet, és egy pohár forralt borral a kezükben elégedetten dőlünk hátra a kanapén – nos, akkor azzal szembesülünk, hogy valójában már egy teljes hónapja ezt kaptuk az arcunkba. Ezzel veszett el annak a három napnak a bája.

A karácsony csillogásának megvolt a maga funkciója. Az odakint – a mindössze néhány óráig tartó nappalok, a kemény hideg és a mindent elborító hó egyszínűsége – ellenében sokszínű varázsvilágot teremtett odabent. De ami kis mennyiségben, néhány napig varázslatos, az nagy tételben, minden utcasarkon, hosszú hetekig adagolva már giccs.

Persze minden hátrányból lehet előnyt faragni. Felfoghatjuk ezt úgy is, hogy a környezet rákényszerít minket arra, hogy lelki erőfeszítéseket tegyünk, és a négyhetes színes forgatag után mindezen felülemelkedve le tudjunk csendesedni annyira, hogy igazán megélhessük a karácsonyt. Szomorú kérdés, hogy vajon hajlandóak vagyunk-e erre, ér-e nekünk ennyit az ünnep, vagy megelégszünk azzal, ha harmincadszorra is megnézhetjük a Reszkessetek betörők összes részét?

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50 A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak Avagy hogyan hat a szezonális településszépítés az ott lakókra.   2024. március 31. 21:20 Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.