Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A csend üvöltő ereje

2016. december 6. 21:15
Tizenegyedik alkalommal rótta le tiszteletét A Városi Nyilvánosságért Alapítvány a veszprémi néma nőtüntetés résztvevői előtt. Az ünnepi műsort koszorúzás követte.

Tóth Györgyi önkormányzati képviselő szabadságharcosoknak és hősöknek nevezte a tüntetés résztvevőit.

– Amikor felidézzük 1956 eseményeit, leggyakrabban az október 23-i pesti események villannak fel előttünk. Pedig ez csupán kezdete volt egy olyan eseménysorozatnak, amely során egy nemzet szíve együtt dobbant, és amely nem ért véget a Corvin-közben – kezdte ünnepi beszédét a képviselőnő, aki azt is elmondta, a szabadságért nem csupán karddal és fegyverrel lehet harcolni. A némáni tüntető nők a csend üvöltő erejével mondták ki: a magyar nemzetet nem lehet idegen elnyomó uralom alá kényszeríteni, és ha kell, egyedül néz szembe az ellenséggel.

Nem fogtak Kalasnyikovot a kezükben, nem voltak katonák. Egyszerű családanyák, feleségek, lányok voltak – sokan addigra már özvegyek. 1956-ban azonban ők is szabadságharcosok voltak és bátor hősök.

Az ünnepi gondolatokat követően a Szabadság téri emléktáblánál koszorút helyezett el a Fidesz veszprémi csoportja, a Fidelitas veszprémi csoportja, Veszprém Város Önkormányzata, az 56-osok szövetsége, a Munkástanácsok, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség, a Kereszténydemokrata Néppárt, a Veszprémi Lovassy és volt Piarista Gimnázium Öregdiákjainak Baráti Köre, valamint a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége.

Szabó Virág
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.