Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

MSZP: Ideje lenne beváltani a közlekedési fejlesztési ígéreteket!

2016. december 7. 15:34
A köz- és vasúti fejlesztéseket kifogásolta szerdán az MSZP, akik szerint éppen a legsürgetőbb beruházásai odázódnak el évek óta Veszprém megyében, a fényt pedig még mindig nem látni az alagút végén.

Pál Béla, a megyei MSZP frakciójának vezetője felidézte: 2010-ben már több, a gazdaság szempontjából égetően fontos közúti fejlesztés engedéllyel, kivitelezési tervvel és időrendi ütemezéssel rendelkezett, ezeknek mégis csak töredéke valósult meg. Ide sorolható a 72-es számú út csomópontjának és a Veszprémet elkerülő útgyűrű közel 14 km-es szakaszának fejlesztése és bővítése, valamint a város 5 csomópontjának különszintűvé átalakítása, illetve a korábban kiemelt projektként kezelt 8-as számú főút fejlesztése Hajmáskérnél és egy Ajka, Devecser, Tüskevár elkerülővel, új nyomvonallal. Utóbbi kulcsa lenne az Ajka, Veszprém, Várpalota, Székesfehérvár innovációs tengelynek is, ahogy a 82-es út Gyulafirátótot és Kádártát érintő szakasza is jelentős fejlesztésnek számítana, a korábbi engedélyek és tervek azonban lejártak, a projektek pedig folyamatosan tolódnak.

Természetesen több felújítás is megvalósult, illetve folyamatban van – például a Márkó-Herend közötti szakasz, a várpalotai elkerülő fejlesztése, 2022-ben pedig a 83-as útra is sor kerül –, ugyanakkor még mindig közel 120 kilométernyi szakasz vár fejlesztésre.

Pál szerint ennél még rosszabb helyzetben vannak a vasutak. Régóta korszerűsítésre vár a Székesfehérvár-Boba közötti nyomvonal. De a Győr-Pápa-Celldömölk közötti szakasz villamosítása sem történt meg, ahogy a Balaton északi partját érintő fejlesztések is jórészt csak előkészítő szakaszban tartanak. A fény azonban még nem látszik az alagút végén: a 2014-2020-as uniós ciklusban egyáltalán nem szerepel vasúti fejlesztés, s a felsorolt közúti fejlesztésekre sincs terv erre az időszakra. A kormánypártok mégis elfogadták ezt a helyzetet, az MSZP viszont arra kéri őket, vizsgálják felül a döntésüket.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
239 Veszprém vármegyei autós akadt fent a rendőrség múlt heti akciójában gyorshajtás miatt 239 Veszprém vármegyei autós akadt fent a rendőrség múlt heti akciójában gyorshajtás miatt A rendőrség közzétette a múlt heti nagyszabású akciójának eredményeit, amiben elsősorban gyorshajtókra vadásztak Veszprém vármegye útjain is. ma 11:29 Rekordidő alatt lettek meg a fideszes ajánlások Rekordidő alatt lettek meg a fideszes ajánlások Hétvégén a Fidesz-KDNP képviselő-jelöltjei és Porga Gyula, polgármester is néhány óra alatt gyűjtötte össze az önkormányzati választáson való elinduláshoz szükséges támogató aláírásokat. Sőt, volt olyan városrész, ahol a szükséges mennyiség háromszorosa is összejött egy délelőtt alatt. Hétfő délelőtt a jobboldali jelöltek a kampány első napjainak tapasztalatairól tartottak sajtótájékoztatót a Városháza előtt. 2024. április 22. 16:29 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. 2024. április 18. 12:20 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.