Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Már nem kell félni a tévétől

2016. december 11. 10:02
A fiatalokat meg főleg nem kell félteni, mert teljesen hidegen hagyja őket a zajláda.

Én még – az utolsók között – úgy nőttem fel, hogy a világ a televíziótól féltett minket, fiatalokat. Mert a képernyő bámulásától állítólag elromlik a szemünk (mint utóbb kiderült, ez nem így van), az erőszakos műsoroktól pedig magunk is pszichopata sorozatgyilkosokká válunk (ez sem teljesen igaz: azt, hogy a gyerek hogyan dolgozza fel az őt érő ingereket, elsősorban a szülőkön múlik).

A legnagyobb félelem pedig az volt, hogy a jövő nemzedékei egyre inkább függővé válnak majd, és egyre több időt töltenek a tévé előtt. Ez nem jött be, a „mai fiatalok” elfordultak a zajládától, szinte alig ülnek le a készülék elé.

A számok azt bizonyítják, hogy a tévé hanyatlásának korát éljük. Tizenegy évvel ezelőtt a Lost című sorozat hazai premierjét közel kétmillióan nézték, és ezzel az adott napi nézettségi listán csak a második helyre fért be. Ma egymilliós nézettséggel már nemcsak a napot, hanem az egész hetet meg lehet nyerni.

Egy évtized alatt felére csökkent a tévénézők száma Magyarországon.

A mai fiatalok számára az internet az elsődleges médium, a társadalom pedig ismét felszisszen, aggódva figyeli a jelenséget. Az óvatosság nem árt, de félni felesleges: az autót, a mozit és a rádiót is ördögtől valónak tartották a korai időszakban, az akkori félelmekre ma már csak legyintünk.

A mai szülők nehéz helyzetben vannak: nekünk még analóg gyerekkorunk volt, ma viszont már a kétéves gyerekek is tablettel a kezükben rohangásznak. Fontos, hogy felügyeljék, de ne gátolják a gyerekek digitális fejlődését. A digitális tudás ugyanis olyan alapvető készséggé válik, mint a járás vagy a beszéd: aki nem tud eligazodni ebben a világban, az nem tud majd érvényesülni.

Olyan lesz, mintha a szülei nem tanították volna meg beszélni abbéli félelmükben, hogy csemetéjük majd csúnya szavakat is használ.

Tudom: annak, aki az analóg világ értékei szerint nőtt fel, a digitális korszak könnyen tűnhet hanyatlásnak. Én azt hiszem, sok dolog van, amitől okkal tartunk (globális klímaváltozás, helló!), de a digitalizálódó társadalomtól pont nem kell. Aki az elbutulás jelének látja a szelfit, azon az utókor ugyanúgy mosolyog majd, ahogy mi azokon, akik először menekültek ki a vetítőteremből, amikor a vásznon közeledett a vonat.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50 A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak Avagy hogyan hat a szezonális településszépítés az ott lakókra.   2024. március 31. 21:20 Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.