Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
13°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
13°C

A játék szabadsága a legfontosabb

2016. december 20. 21:19 // Forrás: Fotók: Recirquel, Pannon Várszínház, internet
Egyed Brigitta annak idején rettegett attól, hogy az érettségi sem fog sikerülni, mostanra azonban már a színház, az újcirkusz és a film világában is kipróbálhatta magát, és a Pannon Várszínház után a fővárosban lépdel előre. Kedd este az Utas és holdvilágban mesélt eddigi életútjáról.

Brigitta életében a bohócnak, vagy helyesebben a clown figurának központi szerepe van. Nem csupán azért, mert a Pannon Várszínházban többször is alakított ilyen karaktert, majd pedig az újcirkusz műfaj legjelesebb hazai képviselőjénél, a Recirquel társulatnál ő játszhatja A meztelen bohóc címszerepét, hanem mert már kiskorában azt mondta, ő bohóc akar lenni.

„Számomra a clown nem a piros orrú, piros hajú figura, hanem egy olyan alak, aki gondolkodik, érez, tanítani akar, elmondani dolgokat. Aki büntetlenül megmutathatja a színpadon a saját, a világ és a benne élő egyének problémáit is, akiben az emberi érzelmek és jellemvonások mindegyike egyszerre található meg.”

Mindehhez azért az is hozzáadott, hogy egész gyerekkora óta rajong a Szeszélyes évszakokért, és klasszikus bohózatokon nevelkedett. Meg a Vándorfi László vezette Petőfi Színházon, amely sokkal komolyabb iskolát jelentett számára, s amely máig A SZÍNHÁZ számára. Ott tanulta meg azt is, hogy számára a játék szabadsága a legfontosabb.

„A színház nem ketrec, hanem olyan fajta szabad játék, ahol sosem kell felnőni, valahol meg mégis, mert célzottan kell tudni megformálni a figurát.”

Ez a gondolatiság pedig egész idő alatt belengi Egyed Brigitta estjét, ahogy nem is csak elmeséli, hanem el is játssza élete egyes epizódjainak történéseit. Mint például azt az esetet, amikor az Ipari Szakközépiskolában elsőre nem sikerült a magyar érettségi (az egészről a szalagavatón leejtett szalag tehet, mert az biztos bukás, meg egy kicsit „átírt” Tóték), majd a Színművészetis próbálkozást.

Egy csók és más semmi, Pannon VárszínházEgy csók és más semmi, Pannon Várszínház

Tényleg van abban valami, hogy Brigittához ilyen közel áll a clown karaktere, mert amikor a Théba Művészeti Akadémián töltött évekről mesél, akkor pontosan átérezzük, hogy milyen ez a figura: egy kicsit még nevetünk is azon, ahogy leírja az iskolát, ahol jobbára csak a pálya árnyoldalait emlegették, és ahol nagyon egyedül érezte magát, miközben ennek a valóságosságán kicsit el is szomorodunk.

Hogy aztán a következő percben megint nevessünk, amikor a Pannon Várszínházhoz igazolását ecseteli, s azt, miként kapta meg a Légy jó mindhalálig előadásban Nyilas Misi szerepe helyett a két nagymamáét. Pedig Vándorfi László bevallása szerint is remekül alakította a fiút, de hát az akkor mégsem járta, hogy Misit egy lány alakítsa. A Recirquel Társulat A meztelen bohóc című darabjában aztán már ezt az akadályt is sikerült legyőzni. „44-en jelentkeztünk a szerepre, mind fiú, csak én egyedüli lány, és végül mégis én kaptam meg a szerepet, ami azért büszkeséggel tölt el, mert le lehet kicsit bontani azt a sztereotípiát, hogy egy bohóc csak fiú lehet.”

A meztelen bohócA meztelen bohóc

Brigi azóta a társulat Párizs éjjel című előadásában is szerepelt. Ott egy gorillát is alakít, s mint mondja, érdekes tapasztalat volt ez is, mert ő abban hisz, hogy egy levegővétellel, egy kézmozdulattal is ki kell tudni fejezni az érzelmeket, ez pedig nagyon jó próba volt. Bár most még tart attól, hogyan fogja majd a külföldi turnékon idegen nyelven is megszólaltatni a karaktert az előző darabban, utólag valószínűleg erre is pozitív tapasztalatként tekinthet.

Érdekes kihívásból pedig akad még a jövőben. A korábban diák Oscarra is jelölt, több helyen méltatott Szép alak című rövidfilmben nyújtott alakítása után érkeznek a megkeresések. Orsi karakterét, s magát a filmet is egyébként rá szabta Kis Hajni, a kisfilm rendezője. Brigi éppen az egyik fővárosi helyijáratos buszon közlekedett, s azon gondolkodott, mivel köthetné le az energiáit, amikor meghallotta Kis Hajnit beszélni az általa igen kedvelt Utóéletről. Beszélgetés alakult ki, kiderült, hogy Hajninak feszültségfilmet kell rendeznie vizsgafilmként a Színművészetén, a 3 megállónyi idő alatt pedig annyi fantáziát látott Brigiben, hogy később előállt egy forgatókönyvvel, direkt Brigitta karakteréből kiindulva.

Szép alakSzép alak

A tinédzser lányba belehabarodó, iskolai takarítónő története nagy siker lett, a forgatás pedig Brigittának is szép emlék volt, leginkább azért, mert „mindenki egy ügyért dolgozott, és ez nagyon jó és fontos.”

Azóta elkészült a Plattensee című film, egy rövid szerep erejéig pedig majd Mundruczó Kornél A felesleges ember című különleges menekültfilmjében is látható lesz. S valószínűleg lesz még folytatás is más érdekes szerepekben, bár Brigitta bevallása szerint ma már egyáltalán nem az számít neki, hogy legyen valaki. „Csak szeretném jól megélni a dolgokat, ha pedig valahol kikötök, az hiszem, hogy biztos okkal történik.”

Bertalan Melinda
további cikkek
A művészet: béke A művészet: béke Jon Fosse norvég írót kérték fel arra, hogy fogalmazza meg üzenetét a színházi világnap alkalmából. Gondolatait világszerte felolvassák szerdán az esti előadások előtt.  2024. március 26. 22:37 Eddig csak albérlő volt a bábszínház, most végre otthonra lelt Eddig csak albérlő volt a bábszínház, most végre otthonra lelt Harminckét éve itt báboznak a városban, de igazán méltó helyet csak most sikerült találniuk. Nem csoda, ha ezt különleges módon szerették volna megünnepelni: pénteken a közönséggel együtt, a Várlak Fesztivál indulásával avatta fel a Kabóca Bábszínház új, Deák utcai épületét. 2024. március 23. 15:21 ’Vegyétek már észre, hogy itt vagyok, és ez megtörtént velem!’ ’Vegyétek már észre, hogy itt vagyok, és ez megtörtént velem!’ A perinatális veszteséget, azaz egy csecsemő, vagy magzat elvesztését feldolgozó színházi darab érkezik Veszprémbe április 6-án. A lélek legmélyebb szintjeire is ható előadásnak nem csak az a célja, hogy segítsen az érintett pároknak a tragédia feldolgozásában, a környezetüknek is szolgál tabudöntögető útmutatóval. Cikkünkben a rendező, a színészek és pszichológusok és szakemberek is beszélnek a témáról. 2024. március 21. 8:42 Bestseller: március 23-án világpremier a Pannon Várszínházban Bestseller: március 23-án világpremier a Pannon Várszínházban Március 23-án mutatja be a Pannon Várszínház Peter Quilter komédiáját, a Bestsellert. Az előadás rendezője – és egyik játszója – Szelle Dávid, aki maga talált rá a kétféle változatban is létező darabra, hiszen van egy háromszereplős, illetve egy hatszereplős verziója. Előbbit még soha nem játszotta egy színház sem, így a Pannon Várszínház világpremierre készül. A szereplőket kérdeztük a közelgő bemutatóról: Szelle Dávidot, Kárpáti Barbarát és Oravecz Editet. 2024. március 19. 15:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.