Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Élen a jégen

2016. december 28. 22:27 // Forrás: ecoportmagazin.hu
Mindketten veszprémiek, egy helyen tanultak tovább, majd testnevelő tanárként visszatérve, lokálpatriótaként itt valósították meg mindazt, amit főiskolásként megálmodtak. Közös vállalkozásukat sí-, snowboard-, és korcsolyaoktatással, nyári sportprogramok szervezésével indították, amiből idővel egyel hátrébb és feljebb kellett lépniük, hogy átlássák a további lehetőségeket. A Veszprémi Jégcsarnok megépülése kapcsán Németh Balázzsal és Koronczai Péterrel, az Intersport Veszprém áruházvezetőivel, egyben a Veszprémi Jégsport Egyesület és a Veszprém Fiatal Sportolóiért Közhasznú Alapítvány frontemberivel beszélgettem.

Miből, hol, hogyan és mikor valósul meg a Jégcsarnok Veszprémben?

NB: A csarnokberuházás ötlete már hosszú ideje foglalkoztatott minket. Többszöri próbálkozás után, a tavalyi évben tudtunk sikerrel pályázni. Most pedig Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatával közösen aláírt, hivatalos dokumentumaink vannak a létesítmény tervezett helyét illetően. Egymilliárd forintos pályázatról beszélünk, ennyi pénzből kell megvalósítanunk a jégcsarnokot, ami jelen pillanatban még a tervezési fázisban tart. A pályázat beadásakor a Tüzér utcai területre fókuszáltunk, azóta az Önkormányzat más fejlesztési terveinek kapcsán a Veszprém Aréna melletti terület került előtérbe, jelenleg ennek megvalósításán dolgozunk, tervezetten a jövő év közepén kezdhetjük meg az építkezést, ami előreláthatólag 1-1,5 évig tart.

KP: Ami nekünk ezzel kapcsolatban óriási feladat most, hogy a Magyar Jégkorong Szövetség és a Magyar Állam által biztosított „jogosítvánnyal” a jégcsarnok létrehozásához szükséges anyagi forrást a cégek társasági adójából „összekalapozzuk”. Fontos tehát, hogy olyan embereket szólítsunk meg, aki valamilyen formán ebben érdekeltek. Vagy azért, mert szeretik a sportokat, netán elkötelezettek a jeges sportok irányába, vagy mert a gyermekük jéghokizik nálunk. Meg kell találnunk azon potenciális cégeket, vállalkozókat, akiket magunk mellé tudunk állítani.

Gazdasági szempontból ez a beruházás mit jelent a városnak?

NB: A jégcsarnok felépítéséhez a terület, illetve önrész biztosításával járul hozzá a város. A közgyűlés által jóváhagyott szerződéseink érelmében a TAO támogatásból megvalósuló csarnok megépülését és használatba vételét követően annak tulajdonjoga a városra száll. Az intézmény üzemeltetése pedig a fenntartási időszak 15 éve alatt az alapítvány feladata lesz.

KP: A jégcsarnok felépülése tehát a veszprémi vagyont gyarapítja.

Ahhoz, hogy egy szervezet pályázni tudjon, ezáltal egy ennyire komoly beruházás mellé állhasson, eredményekben gazdag múltat kell felmutatnia…

NB: A Jégcsarnok létrehozására a Magyar Jégkorong Szövetség utánpótlás bajnokságának versenyrendszerében immáron hét éve szereplő szervezetünk, a Veszprém Fiatal Sportolóiért Közhasznú Alapítvány pályázott, melyben Péter az elnök.

KP: Veszprémben soha nem volt műjégpálya. Mi lettünk ennek a megálmodói és az úttörői, amire büszkék is vagyunk. Voltak balatoni hokisok, korcsolyások, illetve Pétre jártak az emberek korizni. Alkalmanként fellocsolták a sportpályákat, kemény telek idején számítani lehetett rá, hogy befagynak a kisebb tavak, balatoni öblök. Mindenki autodidakta módon tanult korcsolyázni. A feladat adott volt, ezért építettünk egy mobil, sátorral fedett műjégpályát.

Életre hívtuk a jeges sportokat, és oktatásukat szervezett keretekbe foglaltuk a megye székhelyén. Több mint 100 igazolt jégkorongos gyereknek tudunk örömet szerezni, és telente több ezer család fordul meg a jégpályánkon, de mostanra kinőttük. Eljött az ideje, hogy mindezt újabb és egy jóval komolyabb szintre emeljük.

Mobilpálya után csarnok, mely első hallásra is jóval nagyobb lehetőségeket rejt. Miben lesz más, mennyivel ad többet a jégcsarnok, mint kistestvére?

NB: Funkcionalitás szempontjából kimondottan jégcsarnokot, jégkorong edzőpályát építünk, mely a tervek szerint egy modern, nagyon gazdaságosan működtethető létesítmény lesz. Jelenleg a korcsolyaoktatást és hokiedzéseket az Intersport Jégpályán bonyolítjuk le Veszprémben, ami egy 20x40 méteres mobil jégpálya. Az alapítvány egy 30x60-as jégfelülettel rendelkező, nemzetközi szabványoknak is megfelelő jégcsarnokot fog építeni. Ezen a pályán az összes korosztályos csapatunk – a leendő felnőtteket is beleértve – már versenyrendszerben tud sportolni, míg a mostani mobilpályánk méreteivel csak a 10 éves korosztály versenyrendszerének felünk meg.

Jelen pillanatban négy nagyon fontos célközönsége van a pályának. Az egyik szegmens a közönségkorcsolya - gyerekek, családok szabadidős korcsolyázása, akiket csak a hétvégén tudunk fogadni. A jégkorong utánpótlás bajnokságban szereplő gyerekek nap mint nap edzenek délutánonként. Rengeteg amatőr jégkorongos látogatja a pályát, mint mi magunk is, akik az edzések után az esti órákban bérlik a pályát. Végül, de nem utolsó sorban pedig szeretettel várjuk az óvodai, iskolai csoportokat hétköznap délelőtt, előre bejelentkezve, mert szerencsére be vagyunk táblázva. Az új csarnokban ezen érdeklődőink köre létszámban, időben és térben is bővülni tud.

Az új Jégcsarnok igazodva az évszakokhoz és a versenyrendszerhez, évente 9-10 hónapot üzemel majd. A fennmaradó időszakban végezzük a karbantartási és felújítási munkálatokat. Jellemzően ekkor lesz lehetőség egyéb rendezvények megvalósítására, persze a jég védelmére kitalált, korszerű borításoknak köszönhetően mindez az év többi részében is minden további nélkül megoldható.

KP: Mindez a számok nyelvén: jelen pillanatban 800 m² jégen dolgozunk, amely felület a későbbieknek köszönhetően 1800 m²-re nő. A mobil sátrunk is alkalmas a korcsolya oktatására, jégkorong sport képzésére, de abban a pillanatban, amikor nagyobb pályát tudunk biztosítani, lehet profi műkorcsolya-, csúszókorong-, vagy shorttrack, (rövidpályás gyorskorcsolya) edzéseket is tartani, netán egyéb rendezvényeket. Természetesen a közönségkorcsolya is izgalmasabb, élvezetesebb lesz azon az óriási jégfelületen.

NB: A jégcsarnok 600 fő befogadására alkalmas nézőtéri lelátóval rendelkezik majd, ehhez tartozó szociális helységekkel, öltözőkkel, bírói és orvosi szobával, illetve büfével és a közönségkorcsolyázásnak megfelelő öltözővel, közönségtérrel. Mindezen felül az egyik legfontosabb dolog, hogy tervezünk egy újgenerációs, a korcsolyamozgás elemzésére alkalmas szimulátor termet is.

KP: A mozgáselemzés manapság minden sportban elengedhetetlen, ezért reméljük, hogy ezen sporttudomány segítségével tanítványaink eredményesebbek lesznek a pályán és majd eljutnak a magyar élvonalba, utána pedig nemzetközi szintre emelkedhetnek. Ez egy gyönyörű küldetés, amiben nagyon jó érzés részt venni, és mint Közhasznú Alapítvány, természetesen szívesen vesszük a segítséget és a támogatásokat!

Ring Júlia | Fotó: Tál Dominik

Forrás: Ecoport

vehir.hu
Tál Dominik
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.