Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Pályakezdődként 300 ezres fizetés Pannon Egyetem diplomával?

2017. január 2. 13:22 // Forrás: eduline.hu
Nagyon is lehetséges: az országos felmérések szerint megközelítőleg ennyit keresnek a frissen végzett műszaki diplomások.

Nemcsak jó állást, de garantáltan magas fizetést is nyernek azok a hallgatók, akik valamilyen műszakon szakon szereznek diplomát - írja az eduline.hu nemrégiben megjelent cikkében. Az oktatási hírportál Czellecz Zoltánnal, a Randstad fejvadász cég üzletfejlesztési igazgatójának segítségével elemezte a munkaerőpiac alakulását. Czellecz szerint ma a műszaki pályán egyre több a hiányszakma – például villamos- és gépészmérnök sincs elegendő –, s eközben a leendő munkaerő-állomány sem bővül. „ Elsősorban a Magyarországon termelő, valamint a logisztikai cégek jelentenek folyamatosan bővülő felvevőpiacot” – magyarázza a szakember.

A felsőfokú műszaki végzettségűek ráadásul az átlagnál hamarabb találnak munkát, és jobban is keresnek, ami a munkáltatónál eltöltött idővel arányosan növekszik. A diplomások pályakövetési rendszerében (DPR) a volt diákokat kifaggató adatokból az derül ki, hogy a friss diplomások 7 százalékos munkanélküliségével szemben a műszakiak átlaga 4 százalék. Az, aki elhelyezkedett, jó eséllyel (60 százalék) a tanult szakterülete szerinti munkát végezhet, és a fizetés is kimagasló: a diplomás átlaghoz képest a műszaki területen végzettek jobban keresnek. Ma egy kezdő mérnök, aki némi szakmai gyakorlattal is rendelkezik, 300-400 ezer forintos bruttó bért is remélhet.

A felsőoktatási adatok, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és az Országos Egészségbiztosítási Alap adatbázisainak összekapcsolásával készült elemzés szerint a Pannon Egyetem hallgatói kifejezetten jó pozícióból indulnak ebből a szempontból. Az adatok alapján ők a legjobban keresők havi bruttó 312 ezer forintos fizetéssel, míg a Nyíregyházi Főiskola műszaki szakot végzett friss diplomásainak átlagosan 172 ezer forinttal kell beérniük.

Az Eduline cikke szerint a legnépszerűbb műszaki szakma egyébként a gépészmérnöki, ezt követi a villamosmérnök alapszak és a műszaki menedzser képzés, a mechatronikai mérnökök pedig a fizetések alapján számítanak rekordereknek - ők átlagosan havi bruttó 314 ezret keresnek.

A friss diplomásokra gyakorlatilag folyamatos az igény, nyelvismerettel és az egyetemi évek alatt szerzett tapasztalatokkal lehet a legjobb állásokat megszerezni. De egyre nagyobb eséllyel pályáznak már ezekre a helyekre még a kevésbé céltudatos hallgatók is- teszik hozzá.

vehir.hu
további cikkek
Állami kitüntetéseket vettek át a Pannon Egyetem oktatói Állami kitüntetéseket vettek át a Pannon Egyetem oktatói Az államalapítás ünnepe, augusztus 20-a alkalmából állami kitüntetéseket adtak át a Pannon Egyetem több oktatójának. 2019. szeptember 2. 14:23 Idegennyelvi nyári táborok a Pannon Egyetemen Idegennyelvi nyári táborok a Pannon Egyetemen A Pannon Egyetem az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretén belül pályázatot nyújtott be az EFOP-3.2.14-17 számú „A középfokú oktatásban résztvevő tanulók nyelvtudásának javítása, valamint a sikeres emelt szintű idegennyelvi érettségire való felkészítés biztosításának megvalósítása” tárgyú felhívásra. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az EFOP-3.2.14-17-2017-00003 azonosító számú „Nyelvtanulással a boldogulásért” című pályázatot 330 000 000.- Ft vissza nem térítendő támogatásban részesítette. A projekt 2018.január 1-jén indult és 2020. december 31-én zárul. 2019. június 25. 13:20 Nyugdíjasok is tanulhatnak az egyetemen Nyugdíjasok is tanulhatnak az egyetemen A Pannon Egyetem és a Szomszédok Nyugdíjas Szövetkezet szabadegyetemet hirdet nyugdíjas korosztály számára Veszprémben. A havi rendszerességű programokon az egyetem, művészet, üzleti élet és kultúra szereplői hétköznapi nyelven adják át tudásukat. 2019. június 19. 12:00 Veszprémben is indul a Paks II. Akadémia Veszprémben is indul a Paks II. Akadémia Paks II. Akadémia néven képzési együttműködés jön létre az új atomerőművi blokkok kivitelezéséért felelős projekttársaság, azaz a Paks II. Zrt. és hat egyetem között. A Paks II. Akadémia program keretében szeptembertől vehetnek részt az érdeklődők az alapképzésre épülő atomerőművi üzemeltetési szakmérnök megnevezésű szakirányú képzésben. A Pannon Egyetem is a leendő képző intézmények között szerepel, az erről szóló támogatási szerződés aláírására szerdán került sor az intézmény Rektori Nagy Tanácstermében. 2019. május 29. 13:16

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.