Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C

Itthon tartanák a helyi munkaerőt a veszprémi éttermek

2017. január 3. 17:41
Mivel az éttermi vendéglátás bizonyos termékeinek áfája 2017-től kezdve jelentősen lecsökkent, és a helyi pincérek nagy része is külföld felé kacsintgat, szervízdíjat vezet be a veszprémi vendéglátás krémje - ennek teljes egészét a dolgozóik közt osztják szét.

2005-ben jött ki az a jogszabály, melynek alapján eldönthetik a vendéglátóhelyek, hogy bevezetik-e a szervízdíjat. Amennyiben igen, 10% és 15% között lehet ennek a mértéke, amelyet az éttermek kötelesek feltüntetni az étlapon. Azt, hogy ezt miként szedik be, a vendéglátóhelyekre van bízva. A jogszabály kimondja, hogy a szervizdíj teljes egészét a szolgáltatásban résztvevő valamennyi kolléga közt kell szétosztani. Az arányokról szintén az éttermek dönthetnek.

Az idei évtől kezdve – az azt már korábban bevezető Villa Medici mellett - Veszprémben már ötre emelkedik azon éttermek és vendéglátóhelyek száma, amelyek bevezetik a szervizdíjat:

a Betekints Wellness és Konferencia Hotel és Étterem, a Gizella Hotel és Étterem, a Chianti Étterem és az Oliva Hotel és Étterem.

- Nem világvége ami történik, de Veszprémet is elérte, és egyre érzékenyebben érinti a szakképzett munkaerő külföldi munkavállalásának problémája. Városunkban országosan elismerten és köztudottan átlag feletti a vendéglátás, az éttermek színvonala. Ebben a helyzetben a szakképzett munkaerő megtartása miatt is arra jutottunk, hogy megpróbáljuk csökkenteni a bérszínvonalban meglévő különbséget a hazai és a nyugati vendéglátás között- mondja az Oliva Hotel és Étterem tulajdonosa, Mészáros Zoltán, aki szerint a díj bevezetésének időzítését nem csak ez, hanem az is indokolja, hogy az ételeknek és a helyben készített alkoholmentes italoknak az áfája január 1-től 27%-ról 18%-ra csökkent.

Mészáros Zoltán- archív fotóMészáros Zoltán- archív fotó

A négy vendéglátóhely úgy véli, ez, valamint a kötelező minimálbér-emelés miatt a 2017-es év a legmegfelelőbb időpont arra, hogy az országban egyre több helyen, a fővárosi szegmensben szinte már általánosan elterjedt szervízdíjat bevezessék, - úgy, hogy az nem jelent feltétlenül áremelkedést.

Mészáros Zoltán példaként elmondta, a kötelező minimálbér-emelés a 2017-es évben 4 millió forint többletkiadást jelent majd számukra. Kiemelte azt is, hogy Oliva Étteremben tavalyhoz képest nem emelnek árat.

A szervízdíj nem borravaló

Sokan még a mai napig keverik a kettőt, így felhívnánk figyelmet a legmarkánsabb különbségre. A kettő közötti fő különbség az önkéntesség: míg a borravaló teljes egészében a vendégre van bízva, a szervízdíj rögzített tétel, a felszolgált étel és ital ára mellett a kiszolgálás díja. Az éttermekben érdemes megnézni, hogy a szervizdíj összege a számla végösszege fölött értendő, vagy már az étlapon látható árakba beleszámolták-e azt.

Címlapfotó: Melczer Zsolt

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Város és vállalkozások, együtt, egymásért Város és vállalkozások, együtt, egymásért Három ínséges év után idén már konszolidálódni látszik a hazai gazdaság helyzete, amit a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) is szeretne felpörgetni azzal, hogy több területen és folyamatos jelleggel nyújt segítséget a hazai vállalkozóknak. Csütörtök este a VOSZ Veszprém vármegyei szervezete tartotta meg aktuális taggyűlését és fórumát, ahol az is elhangzott, milyen szimbiózis van az önkormányzat és a helyi vállalkozók között. 2024. március 22. 10:37 A tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége húsvétkor A tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége húsvétkor Az idei húsvéti szezon előtt nem volt jelentős alapanyag-áremelkedés, ezért a húsfeldolgozók legalább a tavalyihoz hasonló forgalomra számítanak, többségük 5-15 százalékos növekedést is vár az idei ünnepi időszakban, a kisebb üzemeknél a húsvéti forgalom elérheti az éves mennyiség 30 százalékát is - írta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége szerdai közös közleményében, amelyben azt ajánlották a fogyasztóknak, hogy keressék a hazai termékeket, hiszen a magyar eredet a minőség garanciája. 2024. március 20. 12:07 A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyarországi munkaerőpiacon szinte minden második alkalmazott váltana munkahelyet, amelynek kiválasztásánál a fizetés mértéke és a munkahely elhelyezkedése számít elsősorban - közölte a Profession.hu negyedéves reprezentatív kutatása alapján kedden. 2024. március 19. 13:22 Harmadával olcsóbb lehet a húsvéti tojás tavalyhoz képest Harmadával olcsóbb lehet a húsvéti tojás tavalyhoz képest Húsvétra 60 forint körül alakulhat a tojás fogyasztói átlagára, vagyis a vásárlók az előző évhez képest harmadával olcsóbban juthatnak az ünnephez tartozó egyik kiemelt alapélelmiszerhez - derül ki az Agroinform.hu kedden kiadott elemzéséből. 2024. március 12. 8:17

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.