Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
11°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
11°C

A 21. században 21. századi politikára van szükség

2017. január 4. 9:54
Gerstmár Ferenc, a Lehet Más a Politika önkormányzati képviselője is megosztotta újévi gondolatait olvasóinkkal.

"Magyarország úgy lépett a 21. századba, hogy még mindig letűnt korok eszméi, és azokat képviselő politikusok vannak hatalmon. Nem csoda, hogy az elmúlt több mint negyedszázad problémáit képtelenek voltak megoldani. Közben sokan feladták, hogy politikával foglalkozzanak. Vissza kell adni a hitet, hogy érdemes és szükséges a közélettel foglalkozni. Ez városi szinten is kihívást jelent a politikusok számára. Az állampolgárok részvétele nélkül ugyanis nincs jól működő demokrácia. A helyi kis szabadságok tehetnek alkalmassá egy társadalmat arra, hogy a hatalmi centralizációval szemben megvédje magát. Egy ilyen társadalomban hosszabb távon fennmarad az ideális hatalmi egyensúly, amelyben érvényesül a szubszidiaritás elve, és minden döntést azon a legalacsonyabb szinten hozhatnak meg, amelyen a döntés következményei érvényesülnek. A sokféleségben és sokszínűen megélhető hovatartozás adja a nagyobb közösség erejét is. A decentralizált hatalom ideális intézményei az önkormányzatok. A társadalmi és politikai célok megvalósítása nagymértékben függ az önkormányzatok hatalmi pozíciójától, politikai és gazdasági autonómiájától.

Fontos azt is szem előtt tartanunk, hogy a hazánkra jellemző lefelé tartó spirálból csak jó minőségű oktatási rendszerrel tudunk kilépni. Akkor járnánk helyes úton, ha minden száz forintból húsz forintot oktatásra költenénk. Visszaadnánk azoknak az önkormányzatoknak a fenntartói és működtetői jogokat, amelyek akarják és képesek ezen feladatokat ellátni. Olyan országot kell építeni, ahol munkával, tehetséggel, szorgalommal lehet érvényesülni, nem pedig politikai kapcsolatokon keresztül. El kell érni, hogy mindenki, aki dolgozik, nem csak meg tud élni a fizetéséből, de félre is tud tenni. Olyan országot kell építeni, ahol minden fiatal megtalálja a számítását itthon is, és nem kell megélhetési kényszerből elvándorolnia. Nem utolsó sorban olyan országot kell építeni, ahol az emberségességet is megőrizve az embereket megvédik a fenyegetésektől és a félelemtől, nem pedig félelmeket gerjeszt a hatalom.

Az előttünk álló esztendő a 2018-as általános országgyűlési választást megelőző év. A fentiek mérlegelése mind országos, mind helyi szinten kívánatos, hogy békés, de változást ígérő legyen 2017. Ezekkel a gondolatokkal kívánok boldog, sikerekben gazdag új évet a vehir.hu olvasóinak."

vehir.hu
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. 2024. április 18. 12:20 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nehezen, de sikerült megegyezni: összeállt az Adamecz-Gerstmár páros a választásra választás 2024 Nehezen, de sikerült megegyezni: összeállt az Adamecz-Gerstmár páros a választásra Hétfő délelőtt hivatalosan véget ért az a több hónapig tartó politikai egyezkedés, aminek a végén Gerstmár Ferenc LMP-s baloldali önkormányzati képviselő az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért civil összefogáshoz csatlakozott. Ezzel együtt nyilvános lett az a tizenkét fős lista is, amivel elindulnak a júniusi önkormányzati választáson. 2024. április 15. 19:20 Megvolt a helyezkedés a sakktáblán, nyilvánosak az ellenzék képviselő-jelöltjei Veszprémben választás 2024 Megvolt a helyezkedés a sakktáblán, nyilvánosak az ellenzék képviselő-jelöltjei Veszprémben Felléptek a politikai színtérre a veszprémi ellenzék képviselőjelöltjei is, miután szerda délután hivatalosan is bejelentették, hogy a város tizenkét egyéni választókerületében kik indulnak. A sakktáblán a helyezkedés lezajlott, a jelöltek közt több régi és néhány új név is szerepel, egy közülük pedig az országos politikából nyergelne át a veszprémi városháza padsorába. 2024. április 11. 9:57

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.