Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
15°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
15°C

Star Wars-hősről neveztek el egy új gibbonfajt

2017. január 11. 12:53 // Forrás: mti.hu
A Star Wars-sorozat egyik hőséről neveztek el egy gibbonfajt, amely Délnyugat-Kína trópusi erdeiben él és minden más gibbonfajtól különbözik.

A főemlőst Skywalker hulok gibbonnak nevezték el - részben azért, mert a név kínai írásmódja mennyei mozdulatot jelent, részben pedig azért, mert a kutatók Star Wars-rajongók - írja a BBC.

"A területen számos faj egyedszáma csökken, egyesek ki is haltak, mert elpusztult az élőhelyük, levadászták őket vagy az emberek túlnépesedtek. Igazi kiváltság olyan ritka állatot látni a kínai őserdő fái között, mint a gibbon, különösen, ha kiderül, hogy az egyedek új fajt képviselnek, amelyről a tudomány korábban nem tudott" - magyarázta a BBC-nek Sam Turvey, a kutatócsoport tagja, a Londoni Állattani Társaság tudósa.

A hulok gibbonok Bangladesben, Indiában, Kínában és Mianmarban élnek, idejük nagy részét a fák ágai között töltik, hosszú, erős karjukkal lendülnek ágról ágra, a talajon alig időznek.

A Szun Jat-szen Egyetem tudósa, Fan Peng-fej vezette kutatócsoport szokatlannak találta a Jünnan tartományban tanulmányozott gibbonokat. A hulok gibbonoknak fehér szemöldöke és szakálla van, ám a vizsgált állatok külseje különbözött. Szokatlanul hangzott az énekük is, amellyel társaikkal kommunikálnak vagy a területük határait jelölik. A kutatócsoport ezek után összehasonlította őket külső megjelenésük és génjeik szempontjából. A vizsgálat igazolta, hogy valóban új fajt fedeztek fel.

A faj tudományos neve Hoolock tianxing lett, ám kapott egy köznyelvi nevet is: Skywalker hoolock gibbon. Becsléseik szerint mintegy 200 Skywalker-gibbon élhet Kínában, egyes példányok a szomszédos Mianmarban, bár az ottani populáció méretét nem ismerik.

Bertalan Melinda

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.